Naziorganisasjon veivet med flagg under statsministerens tale: – Vi ser et voksende hat

VISBY (Aftenposten): Statsminister Stefan Löfven brukte sin personlige historie som eksempel mot hat.

Tilhengere av den nazistiske organisasjonen Nordiske Motstandsrörelsen sto og hørte på da statsministeren talte, men forlot stedet midt uti talen.

Også norske medlemmer av den nazistiske organisasjonen Nordiska motstandsrörelsen er tilstede på Almedalsveckan.

Flere i organisasjonen sto og veivet med flaggene sine i folkemengden da Sveriges statsminister Stefan Löfven holdt sin hovedtale under politikeruken Almedalsveckan.

Sosialdemokraten var rasende på høyreekstremistene som har skapt uro og bekymring på den politiske festivalen.

– Vi ser et voksende hat, sa Löfven.

– Det koker inni meg når jeg hører om at nazister er i Almedalen, når kvinner angripes for at de går med regnbueflagg, sa Löfven og viste også til en ungdomsorganisasjon for homofile som ikke ønsket å ha stand rett ved stedet der Nordiska motstandsrörelsen hadde fått lov til å demonstrere.

Ble satt bort som barn

Löfven var opptatt av å bekjempe hat som ligger bak ekstremistiske organisasjoner og brukte seg selv som eksempel. Moren klarte ikke å ta seg av ham og han ble satt på barnehjem som baby.

– Jeg ble satt bort som barn. Det finnes mange måter det kunne gjort meg bitter og sint.

Senere kom han til en fosterfamilie og til omsorg og et fellesskap som ga han alt han trengte.

– Det gjør det vanskelig å hate, sa Löfven, og lovde å bruke kreftene på å gjøre at barn får en god barndom og skolegang.

– Barn fødes ikke til hat.

Det var mye politi til stede da naziorganisasjonen skulle ha sin timelange punktdemonstrasjon i Visby.

Avbrøt tale

De fremmøtte fra den nazistiske organisasjonen gikk halvveis ut i Löfvens tale og avbrøt ikke på samme måte som de hadde gjort under Center-leder Annie Lööfs tale dagen før.

Tidligere på dagen var et titall tilhengere av organisasjonen samlet på et av torgene under Almedalsveckan for å fremføre sitt budskap på en lovlig demonstrasjon.

Da hadde allerede et par tusen motdemonstranter gått gjennom gatene for å protestere mot organisasjonen, som benekter holocaust, som ønsker et etniske hvitt Sverige og som anklager dagens politikere for «folkemord» på svensker gjennom «blanding av ulike raser».

Motdemonstranter hadde mobilisert og fylte gatene i Visby før Nordiske motstandsrörelsen hadde sin planlagte stand.
Motdemonstranter hadde mobilisert og fylte gatene i Visby før Nordiske motstandsrörelsen hadde sin planlagte stand.

Tok bilder av folk

Torsdag skal flere av medlemmene ha gått rundt og tatt bilde av folk som deltok på ulike arrangementer, folk de mener er landsforrædere.

Avisen Aftonbladet meldte også at de lagde bråk og knuffet vekk en kvinne foran teltet til Vennskapsforbundet Sverige-Israel. Expressen beskriver dessuten hvordan en kvinne som bar pride-flagg skal ha blitt antastet av mennene i hvit T-skjorte med påskriften «Vi er folket».

– Det er på tide å gjøre noe reelt med dette. Jeg blir så forbannet, sa statsminister Stefan Löfven tidligere på dagen da han fikk spørsmål om at Nordiska motståndsrörelsen får være med på politikeruken.

Löfven var provosert over at organisasjonen bruker politikeruken til å spre sitt kontroversielle budskap.

– Alvorlig

– Det er alvorlig. Dette skal være en demokratisk smeltedigel. Og så kommer sånne her, sa Löfven og pekte på hvordan hatkriminalitet har rammet både Sverige og Norge, gjennom terrorangrepene i Drottningatan og på Utøya.

Sjefredaktør Daniel Pool i magasinet Expo, som jobber for å bekjempe rasisme, har kartlagt blant annet Nordiske Motstandsrörelsen. Han mener de var langt flere i år enn på fjorårets Almedalsvecka.

På spørsmål om hva han synes om at de får delta, svarer Pool at det er forskjell på å stå på en isolert stand på et torg og snakke med dem som oppsøker dem, og det å gå rundt i byen i små grupper.

– De har dratt rundt i byen som små mobber og gått på flere personer. De har havnet i bråk. Det skaper usikkerhet. Og spørsmålet er om politiet klarer å beskytte folk, sier Pool.

Kledt i hvite skjorter med påskriften «Vi er folket» gikk tilhengere av Nordiske Motstandsrörelsen rundt blant teltene under politikeruken. Deres tilstedeværelse har skapt mye debatt.

– Hvit maktmiljøer øker

Han sier at «hvit makt»-miljøene øker i Sverige og at deres kartlegging viser at de hadde rekordhøy aktivitet i året som gikk.

– De er ublyge i sin antisemittisme og sin åpne nasjonalsosialisme. De har valgt den uvanlige linjen å prøve på rehabilitere nasjonalsosialismen, sier Pool.

Han mener Nordisk motstandsrörelse er farlig og peker på at mange av medlemmene er tidligere dømt for vold. Ifølge sjefredaktøren skiller de seg ut i Europa ved sin utilslørte hyllest av nazismen.

Pool mener nazist-gruppen vil delta på Almedalsveckan for å få oppmerksomhet og at det er nettopp det de oppnår når medier og politikere omtaler dem.

Samtidig mener han at det vil være feil å ikke omtale det som skjer.

Den samme organisasjonen har forgreninger og søsterorganisasjon i Norge. Aftenposten påtraff også norske medlemmer i Visby.

– Hvorfor er disse miljøene størst i Sverige?

– Det er helt åpenbart at de er størst i Sverige. Jeg tror det finnes en ganske banal forklaring i at Sverige aldri var okkupert av Nazi-Tyskland, sier Pool.

Politiet i Visby ønsker ikke å kommentere NMR spesielt, men sier at de har mottatt femten anmeldelser i løpet av uken, og at noen av dem gjelder hets og bruk av det som blir sett på som ulovlige symbol.

Da Aftenposten oppsøkte NMRs stand på Södertorg fredag, var det også norske medlemmer der.

Pär Sjögren i NMR sier at kritikken kommer fra folk som «ikke liker oss og som er den totale motsatsen av oss».

– Det er klart at de ikke vil ha oss her. Vi plukker dem ut som de skurker og bedragere de er, sier han.

Han avviser at de tar bilder for å lage lister over folk.

PST: Høyere aktivitet

Seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier at de har sett høyere aktivitet blant høyreekstremister de siste to årene, spesielt i Den nordiske motstandsbevegelsen, som også finnes i Norge.

– Sammenlignet med Sverige er de veldig få personer i Norge, uten at jeg vil komme med et konkret antall. Det er et begrenset miljø som er spredt over hele landet, flesteparten holder til i Sør-Norge. Dette er en organisasjon som vil fremstå som større enn det den er, man skal være kritisk til tallene de selv oppgir, sier Bernsen til Aftenposten.

Martin Bernsen ønsker ikke å si noe om hvorvidt norske høyreekstreme har reist til Almedalsveckan, men understreker at de følger med på hva som skjer der. 

- PST følger med miljøet på ulike måter. Vi vet at nordmenn reiser til Sverige, og svenskene reiser til Norge. Det fordrer et godt samarbeid med svensk politi, og det har vi, sier han.