Verden

Australia har en av verdens mest omstridte innvandringsmodeller. Det var utenkelig at EU skulle kopiere den. Inntil nå.

Asylsøkere innestengt bak piggtråd. Elendige sanitære forhold. Selvmord, selvskading og psykiske problemer. Voldelige opprør og rømningsforsøk.

Australsk politi pågriper demonstranter som protesterer mot forholdene i de mange interneringsleirene i Australia og på øyene utenfor. TIM WIMBORNE, REUTERS/NTB scanpix

 • Eirin Hurum
  Aftenpostens Europa-korrespondent
 • Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

Australias politikk har for mange vært et skrekkeksempel på hvilken vei man ikke burde gå i Europa. Australias modell har vært både unevnelig og utenkelig.

Nå har vinden snudd, og onsdag kom det endelige beviset. I et lekket utkast til slutterklæring, som skal vedtas på EU-toppmøtet neste uke, foreslår presidenten i Det europeiske råd å bygge migrantleire utenfor unionens grenser – såkalte «regionale ilandstigningsplattformer».

Dette vil være mottakssentre hvor tjenestemenn raskt skal kunne ta imot og differensiere mellom flyktninger med beskyttelsesbehov og økonomiske migranter som rask vil kunne returneres til sitt hjemland, ifølge utkastet, som nå diskuteres rundt omkring i Europas hovedsteder.

 • Les også: Europa kan få felles grensepoliti

Ekstraordinært krisemøte

Igjen seiler migrasjonskrisen opp til å bli sommerens heteste sak i Europa. Italias nei til å la redningsskipet Aquarius legge til kai på italiensk grunn har satt fyr på den uløste EU-hodepinen.

Allerede søndag har EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker invitert en gruppe stats- og regjeringssjefer til et ekstraordinært møte om migrasjon og asyl. Formålet er å forsøke å finne felles løsninger foran EUs ordinære toppmøte torsdag og fredag neste uke.

«En brutal innvandringsmodell»

For å forstå dramaet som nå utspiller seg, må vi spole tilbake til 2001 – hvor også Norge spilte en birolle:

I 2001 blir det norske skipet MV Tampa og kaptein Arne Rinnan bordet av australske myndigheter. Om bord var flere hundre asylsøkere som var blitt plukket opp i Det indiske hav. Skipet ble nektet adgang til Australia.

Asylsøkere ble i stedet sendt tilbake Indonesia, andre ble plassert i interneringsleirer på små øyer langt ute i Stillehavet.

I en av verstingleirene, på Nauru, en liten øy 750 mil ut i havet, skal strømmen ha blitt slått av og vanntilførselen stanset. Det er meldt om misbruk, vold og selvmord.

«Tampa-saken» ble symbolet på Australias omstridte innvandringspolitikk. Amnesty har kalt behandlingen av migrantene i leirene som en menneskerettighetskatastrofe.

Fergus Peace, journalist i Apolitical, skriver i en kronikk i Financial Times at «Australias flyktningpolitikk er blitt notorisk for sin brutalitet».

Mange vil ha asylsentre utenfor EU

Kommer Europa nå til å gå i Australias fotspor? Støtten til modeller der land utenfor EU tar seg av asylsøkere, har i alle fall vokst den siste tiden:

 • Frankrikes president Emmanuel Macron var en av de første som tok til orde for å holde migrantene utenfor Europa ved å opprette såkalte «hotspot»-sentre som kunne håndtere asylsøknader i Nord-Afrika.
 • Østerrikes kansler, Sebastian Kurz, leder en gruppe land – den såkalte «Aksen av villige» -som jobber for å lage egne asylleire på «uattraktive steder» i Europa, men utenfor EU, for utkastede asylsøkere.
 • I Belgia har landets integrasjonsminister, Theo Francken foreslått at Europa bør følge Australias eksempel og kun akseptere asylsøknader som er godkjent og går via FN-systemet. Alle som søker asyl i Europa bør avvises og tilbakesendes.

Ekspert: – Vanskelig i praksis

Elizabeth Collett, sjef i tenketanken Migration Policy Institute Europe, sier at ideen om «regionale ilandstigningsplattformer» i Afrika har eksistert stund, men at den først nå er blitt løftet til topps på agendaen for EUs ledere.

Collett sier det ligger mange hindre i veien.

– Ideen kan se forlokkende ut på papiret, men i praksis er det vanskelig å se for seg at land som Tunisia eller Marokko vil gjøre dette i stort nok omfang til at det monner, sier hun.

Den store frykten i disse landene er at de vil ende opp med en masse mennesker som har fått avslag på asylsøknaden og som ingen vet hva de skal gjøre med.

Collett understreker også at EU-landene har ulike visjoner for hva systemet vil innebære på sikt.

Mens noen ser for seg at EU-land skal ta imot de menneskene fra disse leirene som har rett til beskyttelse i Europa, ser andre for seg et system som er langt strengere og ligger tettere opptil det australske.

– Et økende antall land vil ha en politikk der ingen person som setter seg i en båt over Middelhavet, vil få komme til Europa – uansett beskyttelsesgrunnlag. De mener at bare dette vil sende et sterkt nok signal og stoppe trafikken og smuglerne, sier Collett.

Støtter kontroversiell modell

Selv om Australias modell har fått mye kritikk, har den også sine forkjempere. Samtidig som landet går svært langt for å stoppe båter med migranter, tar Australia årlig imot hundretusenvis av innvandrere gjennom programmer for jobb, studier og familiegjenforening.

Australia er også blant landene i verden som tar imot flest kvoteflyktninger i forhold til innbyggertallet.

Tom Switzer, en tidligere redaktør i det konservative magasinet The Spectator i Australia, mener det å gi innbyggerne en følelse av at de har kontroll over hvem som kommer, er essensielt.

– Strenge kontroller bidrar til å dempe fremmedfrykt og å sikre at de som søker nasjonens gjestfrihet, behandles skikkelig, skriver han.

Collett i MPI sier politikken til Australia har kostet myndighetene mye penger, men at den har lykkes i den forstand at båtene har sluttet å komme.

– Men spørsmålet vi må stille oss i Europa, som de delvis har hoppet over i Australia, er: Hvor langt er du villig til å gå for å nå dette overordnede målet? Hvor mye lidelse er du villig til å la skje? Situasjonen for de menneskene som endte opp på Nauru og de andre øyene, er etter min mening vanskelig å forsvare, selv om Australia tar imot mange kvoteflyktninger.

 • Forfall, fortvilelse og motstand: The Guardian har vært på innsiden av en av de mest kontroversielle interneringsleirene utenfor Australia. Her kan du lese avisens historie.
Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Migrantkrisen i Europa
 2. Migrasjon

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  «Hvis man vil få slutt på dødstrafikken over Middelhavet, kan man få slutt på den»

 2. VERDEN

  Kallmyr inspirert av strenge asylregler i Australia

 3. VERDEN

  Italia sier de ikke vil bli «Europas dørmatte». Fartøy fullpakket med migranter nektes å legge til kai.

 4. VERDEN

  Australia flytter barn fra omstridt flyktningleir på Nauru

 5. VERDEN

  Dette er migrant-planen som skal redde Merkel

 6. VERDEN

  En varslet katastrofe. Nå krangler EU om de skal presse medlemslandene til «tvungen solidaritet».