Verden

200 pågrepet under 1. mai-opptøyer i Paris

Nærmere 200 aktivister er pågrepet under opptøyer i Paris, der det ble satt fyr på biler, en McDonald's-restaurant og lokalet til en bilforhandler. 

En restaurant ble truffet av brannbomber fra aktivister under 1. mai-markeringen i sentrum av Paris tirsdag. Foto: François Mori / AP / NTB scanpix
  • og NTB
Aktivister støtte sammen med opprørspoliti i sentrum av Paris 1. mai. Foto: François Mori / AP / NTB scanpix
Flere kjøretøyer ble stukket i brann av aktivister i sentrum av Paris 1. mai. Foto: François Mori / AP / NTB scanpix
De fleste som deltok i 1. mai-toget i Paris, var fredelige demonstranter. Her fagforeningsleder Philippe Martinez (i midten) fra CGT. Foto: François Mori / AP / NTB scanpix

Over 1.000 ungdommer med svarte jakker og ansiktsmasker møtte opp for å delta i fagforeningenes tradisjonelle markering for arbeidernes rettigheter i den franske hovedstaden 1. mai.

De antikapitalistiske aktivistene ropte slagord som «Reis dere, Paris» og «Alle hater politiet», og langs marsjens rute plyndret de og satte fyr på en McDonald's-restaurant, lokalene til en bilforhandler og flere kjøretøy. Politiet brukte tåregass og vannkanoner for å spre dem.

Politiet anslår at 20.000 mennesker deltok i den tradisjonelle 1. mai-marsjen i Paris. Landets fagforeninger benyttet dagen til nok en protest mot president Emmanuel Macrons reformer av blant annet den statlige jernbaneoperatøren SNCF og offentlige universiteter.

Flere demonstranter rettet også skytset mot Marcons pengepolitikk, som de mener gagner næringslivet og de rike framfor arbeider- og middelklassene.

Les mer om

  1. McDonald’s
  2. 1. mai
  3. Politiet