Vincenza Christiano (36) tenner et lys og legger blomster på graven til Francesco (5). Tårene triller nedover kinnet. Graven er overfylt med blomster, leker og bilder av den sprudlende gutten.

Her, på denne delen av kirkegården i Caivano i Napoli-regionen, ligger det mest unge mennesker. Antonio (7), Alice (5) og Mesia (3), leser jeg på gravstøttene.

– Flere og flere blir syke og dør. Jeg har mistet så mange venner. Det er et under at jeg selv ikke ligger her, hvisker 36-åringen.

For to år siden intervjuet Aftenposten Christiano. I 2007 oppdaget legene en diger kreftsvulst. Hun fikk én måned igjen å leve, men ble frisk igjen som ved et mirakel.

Vi er i Triangolo della morte, Dødens triangel, et område som ligger mellom byene Nola, Marigliano og Acerra i Campania-regionen. Området fikk navnet fordi antall krefttilfeller her øker kraftig og er langt høyere enn det som er vanlig ellers i Italia. Årsaken er at den beryktede Camorra-mafiaen i en årrekke har brukt denne regionen som Italias søppelhaug for farlig industriavfall.

Vincenza Christiano (36) ved graven til Francesco (5) som døde av kreft. For et par år siden intervjuet Aftenposten Christiano (36). – Da var det ingen her som snakket om mafiaens giftdumping. Mediene var ikke opptatt av det. Det er først det siste året at innbyggerne her er blitt kjent med dette problemet.
Per Kristian Aale

Hemmelighetsstemplet

"Om 20 år risikerer innbyggerne i flere byer i Caserta-provinsen å dø av kreft", sa Carmine Schiavone til en parlamentarisk granskningskomité i 1997. Dokumentene ble hemmelighetsstemplet, og de ble først offentliggjort i fjor høst.

Schiavone var regnskapsfører for Casalesi, den mektigste og rikeste klanen i Camorraen. Mafiatoppen ble pentito, en som vendte seg bort fra mafiaen, og et nøkkelvitne for påtalemyndigheten. Schiavone fortalte om hvordan Casalesi-klanen etablerte renovasjonsselskaper som fikk avfallet fra den blomstrende industrien i nord til "å forsvinne". Sertifikater ble forfalsket, kontrollører og politikere ble bestukket, noe som ifølge Schiavone kostet et par millioner kroner i måneden.

"Vi betalte småpenger for å tjene en formue".

Det giftige avfallet ble dumpet over alt i landbruksområdene i Campania: i åkrene, i gamle brønner, i vanlige søppelfyllinger, i kanaler og elver, i grotter.

"Vi snakker om millioner av tonn med giftig avfall. Jeg vet også om at lastebiler kom fra Øst-Tyskland med atomavfall", sa mafiatoppen.

Publiseringen av de hemmelige dokumentene har ført til et ramaskrik i Italia.

– Jeg er så sint og trist. Staten visste om dette, men gjorde ikke noe. Kanskje hadde jeg sluppet å bli dødssyk, kanskje hadde vennene mine overlevd. Politikerne var delaktige i denne geskjeften ved at de tok imot bestikkelser og lot det fortsette, mener Christiano.

Kirkegården i Caivano i Napoli-regionen er full av kreftofre som ble syke på grunn av mafiaens giftdumping. Gravplassene ligger stablet med seks personer i høyden i små gravminner i marmor.
Per Kristian Aale

Nye avsløringer

"Drikk Napoli og dø", er tittelen på forsiden på tidsskriftet L’Espresso. Tidsskriftet forteller om en stor amerikansk undersøkelse som italienske myndigheter har kjent til i flere år. Det har ikke befolkningen. I 2007 la den amerikanske marinen 35 millioner dollar på bordet for å gjennomføre omfattende studier. Amerikanerne har en stor marinebase i Napoli.

Forskerne tok jord-, vann— og luftprøver over store deler av regionen. De fant 5281 områder som var forurenset, ikke minst grunnvannet. 92 prosent av brønnene representerte en "uakseptabel helserisiko". I 5 prosent av prøvene fant forskeren at nivået av det radioaktive stoffet uran var "uakseptabelt høyt".

"Over tid ble det tydelig at italienske myndigheters mangel på håndhevelse av lover og regler har bidratt til denne situasjonen i Napoli", konkluderte forskerne.

Amerikansk personell blir anbefalt kun å bruke flaskevann, selv til tannpuss. Det frarådes å leie bolig på bakkenivå på grunn av faren for farlige gasser. Tre områder i regionen er det forbudt for amerikanerne å bo.

Forskerne mener likevel at helserisikoen for marinepersonellet er akseptabel, men det er kun fordi de oppholder seg i Napoli i en kort periode, bare et par-tre år i gjennomsnitt.

"Under ingen omstendighet må et opphold vare lengre enn seks år", heter det.

En brannmann forsøker å slukke giftig avfall som brenner i Napoli-regionen. Tidligere dumpet mafiaen industriavfall i denne regionen i elver og i huler, men nå slenger de det åpent på jorder og setter fyr på det. Når det brenner, dannes kreftfremkallende dioksiner.
Mauro Pagnano

Myndighetene tause

I august 2009 overleverte amerikanerne en første rapport til det italienske miljøverninstituttet som planla å opprette en komité som skulle følge opp funnene. Det er aldri blitt noe av. Den siste rapporten som kom i 2011, ble også oversendt til italienske myndigheter. Amerikanerne har aldri fått noe svar.

Resultatet av artikkelen i L’Espresso var at tusenvis strømmet ut i Napolis gater for å demonstrere. Da reagerte myndighetene. I full fart fikk regjeringen vedtatt en kriselov i nasjonalforsamlingen: lengre fengselsstraffer for å dumpe søppel ulovlig eller sette fyr på det. De gjennomførte også egne undersøkelser. I mars kom de foreløpige konklusjonene. Ifølge dem er problemet mer begrenset enn det amerikanerne hevder. Italienerne undersøkte 1076 kvadratkilometer i 57 kommuner. Kun 21,5 kvadratkilometer – 2 prosent av området – skal være forurenset.

Innbyggerne i regionen lurer på hvorfor myndighetene først har reagert det siste året. Siden millenniumsskiftet er det kommet en en rekke rapporter som har dokumentert en betydelig økning i antall krefttilfeller.

Forsker og overlege Gaetano Rivezzi
Per Kristian Aale

Ifølge forsker og overlege Gaetano Rivezzi har antall kreftsvulster blant menn økt med 47 prosent og blant kvinner med 40 prosent de sist 20 årene. Forskerne snakker ikke lenger om Dødens triangel, men at det er en mye større del av regionen som er rammet.

I begynnelsen av juli kom en rapport fra Det italienske folkehelseinstituttet som viste at dødeligheten er 13 prosent høyere for kvinner og 10 prosent høyere for menn enn landsgjennomsnittet.

Ifølge en rapport fra Legambiente, Italias største miljøvernorganisasjon, tjener mafiaen rundt 150 milliarder kroner i året på å få industriavfall til ”å forsvinne”. Det siste tiåret skal mafiaen ha sopt inn 43 milliarder euro på denne skitne businessen.

Det siste tiåret har politiet konfiskert totalt 13,1 millioner tonn ulovlig industriavfall som var på vei til Campania. Det tilsvarer en kø av trailere som strekker seg 7000 kilometer.

Giftig røyk

Vincenza Christiano vokste opp i byen Cardito, i en hyggelig bygning som er omgitt av en grønn forhage med oliventrær. Leiligheten ligger i øverste etasje, men om kvelden og natten siver det likevel inn svart røyk fra giftig avfall som blir brent. Det lukter vondt, svir i halsen.

– Jeg ringer alltid politiet, men de kommer aldri. De prioriterer ikke søppelbrannene.

Da Aftenposten traff henne for to år siden, var hun nettopp blitt erklært frisk etter å ha kjempet mot kreften i flere år. Hun har holdt seg frisk, men blodprøvene som hun må ta hvert halvår, viser fortsatt for høye verdier.

– Jeg takker Gud hver dag for at jeg lever, men det føles urettferdig at jeg ikke kan få barn på grunn av kreftsykdommen.

Christiano og ektemannen Luca Pagano (35) har derfor startet prosessen med å adoptere.

Hun er bitter på italienske myndigheter.

– Sentrale politikere visste hvor de dumpet giftig avfall for nesten 20 år siden. Hvorfor har de først begynt å sjekke åkrene det siste året? Hvorfor har ikke staten gjort noe, hvorfor har de ikke advart oss?

Vincenza Christiano (36)
Per Kristian Aale