Martin Luther Kings barn krangler om fredsprisen

NEW YORK (Aftenposten): De tre barna til borgerrettsforkjemperen må møtes i retten for å finne ut av hva de skal gjøre med farens to kjæreste eiendeler – en bibel og Nobels fredspris.

- Faren vår snur seg HELT SIKKERT i graven, skriver Bernice King på sin Facebook-side.
Borgerrettsforkjemper Martin Luther King mottok Nobels fredspris i Oslo 10. desember 1964.

— Han snur seg helt sikkert i graven, sier datteren Bernice.

Bernice King anklager sine to brødre, Dexter Scott King og Martin Luther King III, for å planlegge å selge bibelen og fredsprismedaljen på auksjon.

Bibelen er den samme som president Obama holdt høyrehånden sin på da han avla troskapseden i fjor etter å ha blitt gjenvalgt til Det hvite hus.

– Jeg elsker mine brødre, men det de gjør nå er ekstremt bekymringsfullt. Jeg er ikke bare forskrekket og flau, jeg er rett og slett skuffet over at de overhodet kan vurdere å selge disse dyrebare objektene. Faren vår snur seg HELT SIKKERT i graven, skriver Bernice King på sin Facebook-side.

- Uvurderlig

Hennes to eldre brødre la nylig inn et søksmål mot søsteren i Atlanta, Georgia. Søksmålet, der Bernice King blir bedt om å gi fra seg farens fredspris og bibel, ble presentert på vegne av boet etter Martin Luther King.

Martin Luther King III

Borgerrettighetsforkjemperens arvinger ble i 1995 enige om å overføre mesteparten av tingene de hadde fått etter Kings død i 1968, til dette boet. Bernice King gjør det klart at hun respekterer denne avtalen, men at bibelen og fredsprismedaljen må særbehandles. — De er uvurderlige og kan aldri utveksles for penger på en markedsplass. Jeg ber til Gud om at mine brødre forstår at ingen pengesum kan kompensere for den uvurderlige arven vi har fått av våre foreldre, skriver datteren.

50 år siden fredsprisen

Martin Luther King jr. mottok Nobels fredspris i 1964 for sin ikke-voldelige kamp for afroamerikanernes rettigheter i USA, og for sitt budskap om å løse konflikter gjennom dialog, ikke krig.

— Vi bygger ikke en fredelig verden ved å følge negativitetens sti. Det er ikke nok å si «vi må ikke gå til krig». Det er nødvendig å elske fred og å være villig til å ofre for den, sa han fra podiet i Oslo rådhus 10. desember 1964.

Dexter Scott King

Året før hadde han stått på trappene foran Lincoln-minnesmerket i Washington, DC og holdt sin berømte «I have a dream»-tale. Og tidligere i 1964 hadde King opplevd at president Lyndon B. Johnson signerte en lov som forbød all rasediskriminering i USA. King ble skutt og drept i Memphis i 1968, men huskes fortsatt som en av landets fremste skikkelser. Kona Coretta døde i 2006, og Yolanda, parets eldste datter, døde i 2007.

Flere krangler

Striden om Kings bibel og fredsprismedalje er ikke den eneste offentlige krangelen mellom de tre gjenlevende barna hans.

De to brødrene har allerede saksøkt søsterens organisasjon, Martin Luther King Center for Nonviolent Social Change, for å ta for dårlig vare på bilder og objekter som boet har lånt vekk til organisasjonen.

I 2008 saksøkte Bernice King og Martin Luther King III broren sin, Dexter, fordi de mente at han hadde utestengt dem fra avgjørelser knyttet til driften av boet.

De to brødrene har foreløpig ikke kommentert det siste søksmålet mot søsteren, og har heller ikke sagt om det stemmer at de planlegger å selge farens bibel og fredsprismedalje.