Nord-Korea bestrider Trumps påstander om toppmøtet

Nord-Koreas utenriksminister mener Pyongyang la frem et «realistisk forslag» på toppmøtet mellom Kim Jong-un og USAs president Donald Trump.

Donald Trump og Kim Jong-un klarte ikke å ro en avtale i havn i Hanoi denne uken.

Pyongyang var bare ute etter delvis sanksjonslette, fremholdt utenriksminister Ri Yong-ho på det som omtales som en svært sjelden pressekonferanse i Hanoi.

Uttalelsen er i strid med Trumps påstander om at Nord-Korea var ute etter å fjerne alle sanksjoner før atomnedrustningen kunne starte.

Trump fortalte i på en pressekonferanse i etterkant av møtet at Kim var villig til å gjøre noen innrømmelser knyttet til sitt atomprogram. Men ikke innrømmelsene som USA ønsker.

– Noen ganger må du bare gå, sa Trump på en pressekonferanse etter at toppmøtet ble avbrutt i Vietnams hovedstad Hanoi.

  • Bakgrunn: Det ble ingen avtale i Hanoi denne uken. Det taper de fleste på. Men ikke alle:
Les også

Tre tapere og to vinnere etter atomkollapsen i Hanoi

Var likevel optimistisk

De to statslederne skiltes dermed uten at det ble undertegnet en avtale om stans i virksomheten i det nordkoreanske atomanlegget i Yongbyon i bytte mot sanksjonslette, slik som var ventet.

Trump ga likevel uttrykk for optimisme og sa han tror USA og Nord-Korea vil bli enige på et senere tidspunkt. I tillegg skal Kim ha lovet å ikke gjenoppta testing av atomvåpen og raketter.

Trump sa også at han og Kim har et varmt forhold, og at han håper og tror det fortsetter slik.

– Vi liker hverandre rett og slett, sa den amerikanske presidenten.

Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong Ho holdt pressekonferanse etter møtet mellom Kim Jong Un og Donald Trump i Hanoi.

– Et tilbakeslag

Det kom ingen felles uttalelse fra Trump og Kim i etterkant av toppmøtet, og de avlyste også en planlagt lunsj. Eksperter betegner møtet som et tilbakeslag.

– Møtet levde ikke opp til ambisjonen. De som aldri har trodd på en diplomatisk løsning for Nord-Korea, kan innkassere en halv seier, slår seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) fast overfor NTB.

Ifølge ham var det trolig en skuffet og bitter Kim som reiste hjem fra møtet.

– Økonomien er hans førsteprioritet, og han hadde nok forventet at Trump ville by på sanksjonslette som ville gjøre det mulig å gjenåpne industriparken Kaesong og åpne for turisttrafikk til det hellige fjellet Kumgang. Dette er pengemaskiner for Nord-Korea, sier NUPI-forskeren.

Amerikanske medier bruker uttrykk som «sammenbrudd» og «kollaps» om den plutselige avslutningen av toppmøtet.