Verden

Demokratene har forsøkt å få tak i Trumps selvangivelser i flere år. Onsdag brukte en 29-årig fersking fem minutter på å legge frem en ny strategi.

Politiker Alexandria Ocasio-Cortez får ros for sine spørsmål til Trumps eksadvokat Michael Cohen.

Alexandria Ocasio-Cortez berømmes for sin utspørring av Michael Cohen onsdag. Foto: Joshua Roberts, Reuters / NTB scanpix

 • Hanne Christiansen
  Journalist

Høringen av Trumps tidligere advokat Michael Cohen var den største nyhetssaken i amerikanske medier onsdag.

I motsetning til de mange lange spørsmålsrundene fra medlemmene i kontrollkomiteen, brukte demokratenes yngste kongresskvinne, Alexandria Ocasio-Cortez, under fem minutter på sin utspørring.

Den handlet utelukkende om ett tema: Presidentens selvangivelser og anklagene om skattesvindel i Trump-organisasjonen.

Les også

Her kan du lese mer om Cohen-høringen: Advarte republikanerne mot å gjøre det samme som han gjorde: Å forsvare Trump i en årrekke.

Slik gikk hun frem

Mange tolker Ocasio-Cortezs utspørring som del av en konkret strategi for å få ut Trumps selvangivelser. Dette har demokratene, uten hell, forsøkt på i flere år.

Ocasio-Cortez begynte med å spørre om Cohen kunne bekrefte hvorvidt Trump tidligere har overdrevet verdien av sine eiendeler.

De tre mennene Cohen trekker frem, har alle sentrale roller i toppledelsen i Trump-organisasjonen. De regnes som nøkkelpersoner i etterforskningen av Trumps forretningsinteresser, som i hovedsak ledes av påtalemyndigheten i New York.

Deretter spurte Ocasio-Cortez om hvor komiteen må gå for å få svar på om Trump er skyldig i skatteunndragelse og svindel.

Juridisk begrunnelse

Nettstedet Quartz skriver at demokratene inntil nå har begrunnet kravet om å få se Trumps selvangivelse moralsk – med at folket har krav på åpenhet og innsyn.

Flere medier skriver at Ocasio-Cortez nå i stedet har lagt grunnlaget for en sterkere juridisk begrunnelse for å få ut dokumentene og stevne Trumps ansatte.

«Bra jobbet av AOC med å etablere at det er essensielt for komiteen å få høre vitnemålet til Trump-organisasjonens Allen Weisselberg og å gjennomgå presidentens selvangivelser, for å kunne fullføre sitt kontrollansvar,» skriver rettsprofessor og tidligere statsadvokat Joyce Vance på Twitter.

AOC er kallenavnet på Alexandria Ocasio-Cortez.

Alexandria Ocasio-Cortez berømmes for sin utspørring av Michael Cohen onsdag, som også var hennes første opptreden som medlem av Kongressens kontrollkomité. Foto: Pablo Martinez Monsivais, AP / NTB scanpix

Tok opp korrupsjonsanklager

Ocasio-Cortez tok også opp flere anklager om skattesvindel som er kommet frem i amerikanske medier de siste årene.

Hun viste til golfbanen Trump Golf Links i bydelen Bronx i New York, som er distriktet Ocasio-Cortez representerer. I en artikkel i Washington Post fra 2016 kom det frem at skattebetalere har betalt for golfanlegget, men at det likevel er Trump selv som har tatt ut overskuddet.

Deretter spurte Ocasio-Cortez om Trump i flere tilfeller har nedjustert verdien av sine anlegg og eiendeler for å betale mindre skatt. Cohen bekreftet dette.

Ocasio-Cortez avsluttet med å ta opp anklagene fra en New York Times-avsløring som sto på trykk i oktober.

Den hevdet at Trump bedrev storstilt skattesvindel på 1990-tallet. Da Cohen svarte at han ikke kunne bekrefte påstandene fordi han ikke jobbet for Trump på den tiden, spurte Ocasio-Cortez om hvordan komiteen kan få svar.

Les også

Her kan du lese hovedpunktene fra The New York Times-avsløringene om Trumps økonomi

Demokratene går til kamp

Ocasio-Cortez berømmes for sin utspørring etter høringen, som omtales som et veikart for demokratene i arbeidet med å stevne Trump-medarbeidere og undersøke presidentens private selvangivelser.

Demokratene har lenge slitt med å få tilgang til de nødvendige dokumentene.

Vox skriver at nå som demokratene har flertall i Representantenes hus, forbereder partiet seg grundig på å gå til kamp. Blant annet undersøkes mulighetene for å bruke en obskur lov fra 1924 for å be finansdepartementet om innsyn i Trumps papirer.

Det er ventet at republikanerne vil kjempe like hardt for å verne om presidentens rett til ikke å levere fra seg selvangivelsene.

New York-etterforskning kan true Trump

Men flere medier påpeker at Ocasio-Cortez under høringen tok opp forhold som kan medføre brudd på delstatslovgivningen i New York.

Dette er viktig fordi det har vært spekulert i om påtalemyndigheten i New York vil ta ut tiltale mot Trump for skattesvindel.

Kommentator Galen Druke i nyhetsnettstedet FiveThirtyEight, skriver at en rekke juridiske eksperter mener en slik etterforskning på delstatsnivå kan være en større trussel mot Trump enn Mueller-etterforskningen.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Alexandria Ocasio-Cortez
 2. USA
 3. Michael Cohen
 4. Amerikansk politikk
 5. Korrupsjon
 6. New York Times

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Én lyd og to ord ble en brannfakkel. Nå bes stjerneskuddet starte eget parti.

 2. VERDEN

  Kongressen kan ha rett til å kreve presidentens skattemelding. Hvorfor går Trump til søksmål for å hindre det?

 3. VERDEN

  Splid blant demokratene om hvordan de skal beseire Trump. Nå gjør sjefen narr av nykomlingene.

 4. VERDEN

  Urokråke eller stjerneskudd? AOC vil støtte Biden, men kanskje ikke helhjertet.

 5. VERDEN

  Donald Trump og demokratenes nyeste stjerneskudd har én ting til felles: De mestrer sosiale medier.

 6. KOMMENTAR

  Alexandria Ocasio-Cortez kan bli litt mye