Mandatfordeling rettet i Sverige etter feil

Svenske valgmyndigheter måtte rette fordelingen av representanter i Riksdagen etter en feil begått av et valgdistrikt i Västra Götaland.

Valmyndighetens resultat har blitt rettet etter en feil begått i en valgkrets i Västra Götaland: ett mandat er nå overført fra Centerpartiet til Sverigedemokraterne.
  • og NTB

Tidlig mandag kveld oppdaget NTB at tallene til den svenske Valmyndigheten ikke stemte med det som ble rapportert i svenske medier.

Ifølge Valmyndighetens nettside hadde de rødgrønne partiene fått 144 representanter i Riksdagen, mens de borgerlige Allianse-partiene hadde 142. Svenske medier meldte at kun ett mandat skilte blokkene.

NTB kontaktet det svenske nyhetsbyrået TT, som i sin tur kontaktet Valmyndigheten. Her fikk de opplyst at en ekstra matematiker var satt inn for å kontrollere tallene.

Senere på kvelden ble mysteriet oppklart. Valmyndighetens resultat var blitt rettet etter en feil begått i en valgkrets i Västra Götaland. Her hadde resultatet fra riksdagsvalget blitt blandet sammen med resultatet fra valget til nytt landsting – tilsvarende fylkestinget i Norge.

Det nasjonale valgresultatet ble rettet litt etter klokken 18 – og dermed ble ett mandat overført fra Centerpartiet til Sverigedemokraterne. Den borgerlige Alliansen havnet ett lite hakk lenger etter de rødgrønne partiene.

Ytterligere endringer i resultatet kan komme senere i uken når forhånds- og utenlandsstemmer er talt opp.