Dødstallet stiger etter katastrofen i Indonesia - ofrene blir lagt i massegraver

Det offisielle dødstallet har passert 1230 etter jordskjelvet og tsunamien som rammet Indonesia sist fredag. Myndighetene har fortsatt ingen oversikt i flere katastrofeområder.

Letemannskaper finner stadig flere døde i Indonesia. Myndighetene tar nå i bruk anleggsmaskiner for å få gravlagt et stort antall mennesker.

– Min søster ble funnet død mens hun klemte sin far, sier Edi Setiawan,

Han bor i bydelen Petobo i Palu.

Den indonesiske byen Palu er hardt rammet etter jordskjelvet på den indonesiske øya Sulawesi sist fredag. Jordskjelvet, som hadde en styrke på 7,5, skapte en tsunami med opptil seks meter høye bølger.

Setiawan forteller at han og hans naboer har reddet flere barn og voksne, blant dem en gravid kvinne.

Hans egen søster og far overlevde ikke katastrofen.

Mangler oversikt

Redningsarbeidere har siden fredag jobbet på spreng for å finne overlevende etter katastrofen som rammet den indonesiske øya Sulawesi fredag 28. september.

Tirsdag la myndighetene frem oppdaterte og bekreftede tall som viser at minst 1347 mennesker omkom i skjelvet. Rundt 800 er innlagt å sykehus med alvorlige skader, og tusenvis av bygninger er ødelagt. Nær 6400 mennesker deltar i redningsarbeidet.

Myndighetene mangler fremdeles oversikt i flere katastrofeområder. Ødelagte broer og veier gjør det vanskelig for redningsmannskapene å kartelegge øldeleggelsene og nå frem med nødvendig hjelp.

Den nåværende oversikten inkluderer hverken Sigi eller Balaroa, begge hardt rammede områder ved byen Palu. Der er ofrene ennå ikke talt.

Mer enn én million mennesker bor i det jordskjelvrammede området.

Satellittbilder viser Balaroa-nabolaget i byen Palu før og etter jordskjelvet og den påfølgende tsunamien. Myndighetene har ennå ingen tall på ofre herfra.

34 studenter blant de omkomne

Et grufullt syn møtte tirsdag letemannskaper i ruinene av en kirke som ble rammet av jordskred i fjelldistriktet Sigi Boromaru sentralt på øya Sulawesi.

Minst 34 bibelstudenter er funnet døde i ruinene av en kirke etter jordskjelvet og tsunamien i Indonesia. Mange er fortsatt savnet fra bibelskolen.

– Totalt 34 døde er funnet, opplyser indonesiske Røde Kors' talskvinne Aulia Arriani.

Satellittbilder viser sediment som renner ut av Palu-elven og inn i Palu-bukten.

I alt 86 mennesker var meldt savnet fra bibelskolen, og det er ikke kommet meldinger om at noen er funnet i live. Studentenes alder er ikke kjent.

Arriani forteller at letemannskapene måtte gjennom en krevende fottur for å komme frem til kirkeruinene.

– Det mest utfordrende er å ta seg frem i gjørma til fots i opptil halvannen time for å bære likene til en ambulanse, sier hun.

Lager massegrav

Siden katastrofen inntraff fredag, har stadig flere ofre blitt funnet døde.

I Poboya, på høydedragene rundt Palu, har frivillige begynt å fylle opp en massegrav med omkomne etter katastrofen. Graven har plass til 1300 ofre.

Myndighetene og hjelpeorganisasjoner frykter at dødstallet fra jordskjelvkatastrofen på Sulawesi vil kunne øke til flere tusen.

Jordskjelvet, som målte 7,5 på Richters skala, har forårsaket enorme ødeleggelser. Én million mennesker bor i det katastroferammede området, der tusenvis av hus er ødelagt.

Desperasjon og matmangel

Mange overlevende er tørste og sultne. Tilgangen på mat og rent vann er begrenset, og lokale sykehus er overveldet av pasienter.

Desperasjonen var tirsdag synlig overalt blant de overlevende som til nå har mottatt lite hjelp. I Palu, en by med 380.000 innbyggere, har folk satt opp plakater langs veiene med tekstene «Vi trenger mat» og «Vi trenger hjelp». Barn tigger penger i gatene og langs bilkøer der folk venter på å få fylt opp drivstoff.

Noen overlevende i byen klatret gjennom sammenraste bygninger i jakt på å finne hva som helst, bare det kan brukes til noe. Andre steder sto folk samlet rundt flere seriekoblede grenuttak ved de få bygningene der det fortsatt var strøm. Andre sto i kø for å skaffe seg vann, kontanter eller bensin som ble fraktet inn under beskyttelse av væpnet politi.

– Regjeringen og presidenten har vært her. Men det vi virkelig trenger er mat og vann, sier 48 år gamle Burhanuddin Aid Masse.

Ofre etter jordskjelvet i Indonesia leter etter goder i en butikk i byen Palu på øya Sulawesi.

Akutt behov

FNs nødhjelpskontor anslo mandag at 191.000 mennesker har akutt behov for hjelp etter naturkatastrofen, blant dem 46.000 barn og 14.000 eldre.

Den indonesiske hæren leder redningsinnsatsen, og internasjonale organisasjoner har også team på bakken.

Redningsarbeidet har blitt hemmet av mangel på utstyr, begrensede transportmuligheter, omfanget av naturkatastrofen, og av regjeringens motvillighet til å godta hjelp fra utlandet.

Indonesia ble rammet av to mindre jordskjelv tirsdag, ved øya Sumba hele 1600 kilometer fra katastroferammede Sulawesi. Det er ikke meldt om omkomne eller skadde derfra.