Verden

Tror stort hasj-parti kan ha blitt kjøpt med NOKAS-penger

FREDRIKSHAVN (Aftenposten.no): En av politiets hovedteorier er at penger fra NOKAS-ranet i Stavanger er blitt brukt til å finansiere narkotikasmugling av 250 kilo hasj fra Danmark til Sørlandet.

Politiets kriminalteknikere undersøker åstedet i Ålbæk.
  • Per Annar Holm
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Politiet regner smuglingsforsøket av 250 kilo hasj fra Nord-Jylland til Agder med speedbåt for oppklart.

Flere av de pågrepne har tette bånd til banden som ranet tellesentralen til NOKAS i Stavanger i april 2004.

Det var om kvelden 6. januar i år fire nordmenn ble fanget i politiets felle på Aalbæk havn midtveis mellom Skagen og Fredrikshavn på Nord-Jylland.

Akkurat i det smuglerne lempet hockeybagene med hasj ned i båten, slo danske elitesoldater og politiets aksjonsgruppe til.

Tre ble skuddskadet, mens en 49 år gammel narkosmugler fra Arendal ble drept da gruppen forsøkte å skyte seg ut av situasjonen.

NOKAS-penger?

Dansk politi vil i løpet av oktober være ferdige med etterforskningen, og oversende sin innstilling om tiltaler til statsadvokatene.

Minst to av de politiet mener er bakmenn i saken har meget tette bånd til sentrale aktører i banden som ranet NOKAS, hvor utbyttet ble 57,4 millioner kroner, noe som gjør dette til norgeshistoriens største.

Fortsatt mangler norsk politi flere titalls millioner kroner av ransutbyttet, og en av politiets hovedteorier er at det kan være NOKAS-penger som nå blir «investert» i narkosmugling.

— Hadde smuglerne lykkes kunne gevinsten ha vært åtte-ti millioner kroner. Vi tror miljøet rundt NOKAS-ranerne bruker deler av utbyttet for å finansiere narkosmugling, sier en norsk politikilde med inngående kjennskap til etterforskningen.

Dansk politi vil ikke kommentere dette nå. De vil vente med å spille ut sine kort til rettssaken kommer opp i Hjørring på nyåret.

- Helt stille etterpå

Aalbæk havn er en søvnig idyll på østkysten av Jylland. Mange nordmenn overnatter gjerne på den lokale Gamle Aalbæk kro.

Flyndrefisker Preben Christensen har ikke sett flere smuglere på havnen i Aalbæk siden skytingen i januar.

— Det har vært svært rolig på havnen etter skytingen. Smugling har foregått før, men jeg har ikke sett noen mistenkelig aktivitet her siden januar, sier fiskeren Preben Christensen til Aftenposten.Det var her på kaien ved Aalbæk fiskeauksjon smuglerne havnet i skuddveksling med dansk politi og forsvarets elitestyrke.

Forrige gang nordmenn gikk i saksen i Aalbæk var i juni 2011, da to menn ble tatt på fersken med tre tonn sprit om bord.

Havnefogd Birthe Vadager har heller ikke hørt om flere smuglingsforsøk i år:

— Det er meget stille her i havnen nå, sier Vadager, som selv bor like ved.

Død etter skuddveksling

Tilbake på åstedet i januar lå den 49 år gamle båtføreren fra Arendal drept, mens en 28-åring fra Vestfold og en 36-åring fra Akershus begge fikk skuddskader og måtte til akuttbehandling på Aalborg hospital.

To menn på 38 og 45 år i mottaksapparatet ble senere pågrepet på Østlandet, og utlevert til dansk politi den første uken i juni.

Les også

- Vi er ingen smuglerhavn

Yngstemann er en nær venn av de to NOKAS-ranerne David Toska og Metkel Betew, og den som trolig organiserte smuglingen.Så sent som i august fikk han i Oslo tingrett en dom på ti måneders fengsel etter at det ble avdekket et våpenlager på badet hans hjemme i Nittedal.

Politiet fant også fem kilo hasj under en razzia i februar 2011.

45-åringen, som er fra Tomter i Østfold, er også en kjent størrelse i det kriminelle miljøet på Østlandet og en nær venn av 38-åringen.

Kom seg unna — først

Sistemann - en 28-åring fra Horten - meldte seg selv for dansk politi 25. juni etter å ha vært internasjonalt etterlyst siden 11. januar.

Trolig var den kjente racingprofilen også på havnen, men unnslapp i første omgang i en norsk leiebil som ble benyttet under smuglingsforsøket.

De to andre ble konfiskert av politiet på Aalbæk havn.

— Skriv heller om noe vesentlig og la de fengslede nordmennene få være i fred, sier Horten-mannens advokat Jacob Iuel Lunøe hos Københavnfirmaet Trust til Aftenposten.

Hans klient ga selv opp flukten og ringte politiet og fortalte på hvilken adresse i København de kunne hente ham, meldte Fædrelandsvennen.

Les også

Dansk politi: - Vi kunne ikke gjort noe annerledes

Politiet er nesten ferdig med etterforskningen.— Etter vår oppfatning er de vesentligste aktører nå tatt. Vi tar sikte på å holde de fem i varetektsfengsel inntil rettssaken kommer opp, sier politikommisær Allan Overgaard, som leder politiets avdeling for bekjempelse av organisert kriminalitet i Aalborg.

Kjent smuglerrute

Etterforskningen viser at den avdøde 49-åringen trolig skulle få 700.000 kroner for å frakte de 250 kiloene med hasj til Agder.

Gateverdien ville ha vært 12-15 millioner kroner.

Hadde smuglerne klart å komme seg ut av havnen i Aalbæk, lå norsk politi og toll klare til å ta i mot dem når de kom til Sørlandskysten.

Les også

Dansk politi mener smuglerne skjøt først

Tollvesenet og politiet hadde etterretningsinformasjon på at dette ikke var hans første oppdrag over Skagerak .Han fikk en dom på 14 måneders fengsel i 1997 etter at han året før forsøkte å smugle 14.800 liter sprit fra Danmark til Norge med en fiskeskøyte.

Omfattende virksomhet

De raske, oppblåsbare båtene (RIB) som smuglerne benytter, bruker bare en drøy time på turen fra Nord-Jylland til Kristiansand og Arendal.

Norsk politi vet at det i fjor fantes tre-fire slike smuglerbåter bare i Arendalsdistriktet.

Hasjen de denne gang skulle frakte var pakket i store plastbager som kunne kastes ombord etter at den ankom havnen skjult i tre norske leiebiler.

Rettssaken kommer trolig opp for retten i den nord-jydske byen Hjørring helt mot slutten av året.

Les også

  1. «Tobias» har smuglet khat med fly, bil, buss, tog og båt

  2. - En smuglerhavn

  3. - Ble drept da han forsøkte å stikke av med 250 kilo hasj

  4. Norsk antatt narkosmugler drept av politiet

  5. Livsfarlig drivstofftyveri stadig større problem i Europa

Den norske smuglerbåten ble ført til marinens base ved Fredrikshavn.