Verden

Mer trøbbel for tyrkisk presse – nå har de ikke råd til papir

ISTANBUL (Aftenposten): Som om ikke tyrkisk presse hadde det tøft nok fra før. Nå gjør valutakrisen at de knapt har råd til papir.

Tyrkia har mange forskjellige aviser. Nå gjør høy pris på avispapir at mange sliter.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det begynte med at Tyrkia fengslet en amerikansk pastor, Andrew Brunson, og anklaget ham for terrorvirksomhet. Da USA svarte med å øke tollavgiftene på stål og aluminium fra Tyrkia den 10. august, falt den tyrkiske valutaen som en stein.

Nå er det tyrkiske aviser som får merke effekten av at den tyrkiske liraen i løpet av året har tapt cirka 40 prosent av sin verdi. Utgiftene til avispapir, som i stor grad må importeres fra utlandet, har nemlig skutt i været.

Prisen for et tonn avispapir har økt fra 2000 lira i desember i fjor til 5000 lira nå, skriver avisen Aydinlik. To tredjedeler av prisstigningen skyldes liraens sviktende verdi.

Noen aviser har sett seg nødt til å øke løssalgsprisen, mens andre har valgt ikke å trykke avisen noen dager i uken eller har droppet noen bilag. Det satiriske magasinet Leman har krympet bladet sitt til pocketstørrelse.

Tyrkia er blant de land i verden som holder flest journalister fengslet.

Regimekritiske aviser rammes hardest

Krisen har rammet de få avisene som fortsatt er kritiske til president Recep Tayyip Erdogan, hardest, skriver Al-Monitor.

De regimekritiske avisene har nemlig allerede hatt problemer med å selge annonseplass til offentlige institusjoner og private konsern som er alliert med Erdogan.

Flere av journalistene og lederne i den regimekritiske avisen Cumhuriyet er blitt straffeforfulgt for å ha «støttet en terrorgruppe de selv ikke er medlem i». Myndighetene hevder avisen har drevet «asymmetrisk krigføring» mot Erdogan.

Presset fra myndighetene har også ført til store økonomiske problemer for avisen. Med økte utgifter til papir har Cumhuriyet blitt nødt til å sette opp løssalgsprisen på avisen fra 1 til 2,5 lira. 3 kroner og 30 øre er fremdeles ingen blodpris for en avis, men regnet i prosent er prisøkningen formidabel.

Spår avisdød i Tyrkia

Mange aviser kan komme til å gå dukken dersom ikke tyrkiske myndigheter gir dem en hjelpende hånd, ifølge de tyrkiske journalistenes fagforeninger.

– Mange aviser kommer til å forsvinner dersom ikke myndighetene fjerner skatten på avisene, meldte journalistenes fagforening i en uttalelse mandag ifølge dokuz8, et uavhengig nyhetsnettsted.

Journalistenes fagforening skriver at etter at den nasjonale papirfabrikken SEKA ble privatisert, så har prisen på papir blitt tre ganger så høy.

Les mer om

  1. Tyrkia
  2. Recep Tayyip Erdogan
  3. USA