Verden

Osam (27) og Nisreen (19) kom noen timer for sent til Europa

LESBOS (Aftenposten): For to uker siden reiste ekteparet fra et krigsherjet Syria. Søndag kom de til en strand på den greske øya Lesbos. Da var den nye flyktningavtalen nettopp trådt i kraft.

Osam Khatib (27) og kona Nisreen Derbas (19) sitter utenfor Moria-leiren på Lesbos. De kom hit søndag og har fortsatt et håp om at de skal få lov til å fortsette ferden videre innover i Europa. Dette til tross for at avtalen mellom Tyrkia og Hellas vil sende dem tilbake til Tyrkia. Foto: Espedal, Jan Tomas

 • Silje Rønning Kampesæter
  Silje Rønning Kampesæter

Silje Rønning Kampesæter og Jan T. Espedal på Lesbos

Nå må de tilbake til Tyrkia hvor ingen vet hva som venter dem.Solen står høyt. Den varmer de slitne kroppene som etter mange dager og uker på reise trodde de hadde klart det. De kom seg til Europa.

— Hvilket som helst land er greit. Så lenge vi kan starte et nytt liv, sier syriske Osam Khatib (27) optimistisk.

Han står sammen med kona Nisreen Derbas (19) som er fem måneder på vei. Han, en engelsklærer i barneskolen fra Damaskus, hun, gravid med sitt første barn og vil studere fransk. Men de kom for sent. De skal antageligvis tilbake.

Årsaken er den nye flyktningavtalen som EU og Tyrkia ble enige om før helgen. Den innebærer blant annet at:

• Migranter som kom før midnatt lørdag kveld, fraktes til fastlandet og får mulighet til å ta seg nordover i Europa.

• Stort sett alle migranter som kom etter midnatt til 20. mars, skal sendes tilbake til Tyrkia.

Noen timer for sent

Nisreen og Osam kom fra Izmir i Tyrkia og over til den greske øya Lesbos i en gummibåt ved daggry søndag morges. De forlot hjembyen Damaskus for 14 dager siden.

Osam Khatib (27) og kona Nisreen Derbas (19) sitter utenfor Moria-lerien på Lesbos. Osam kjøper seg et gresk sim-kort. Ekteparet har fortsatt et håp om at de skal få lov til å fortsette ferden videre innover i Europa. Dette til tross for at avtalen mellom Tyrkia og Hellas vil sende dem tilbake til Tyrkia. Foto: Espedal, Jan Tomas

Hadde de kommet en dag tidligere, hadde de antagelig befunnet seg på det greske fastlandet nå. Men det var allerede blitt søndag 20. mars. Datoen greske og tyrkiske myndigheter har satt som startskuddet for returavtalen. Ifølge avtalen skal alle som kommer fra og med denne datoen, tilbake til Tyrkia.

— Vi hørte om det i Izmir, forteller Osam, der han står utenfor Moria-leiren. Det er i dag en av hovedleirene på Lesbos og stedet hvor nye migranter registreres.

Men 27-åringen trodde de skulle rekke det. Nå vet de ikke helt hva som skal skje.

— Vi har bare fått beskjed om å vente, sier han, og legger til at de har hørt rykter om at de kanskje får lov til å registrere seg slik at de kan reise over til fastlandet.

Sendes tilbake

Han er ikke alene. I de kjølige nattetimene med lufttemperaturer ned mot ti grader og med en vanntemperatur på 14 grader, kom rundt 700 håpefulle mennesker til Lesbos i løpet av søndagen. To av dem døde av nedkjøling etter å ha blitt liggende nederst i en av gummibåtene.

Moria-leiren var tidligere et fengsel, nå er det hovedleiren på Lesbos, hvor migrantene tidligere ble registrert før de fikk dra videre til fastlandet. Nå hersker det full forvirring om hva som vil skje de neste dagene. Foto: Espedal, Jan Tomas

Av dem som kom seg over, var langt fra alle klar over avtalen og dens innhold. Flere trodde de fortsatt hadde et døgn på seg.

Men ifølge avtalen skal enhver flyktning som ankom de greske øyene fra og med 20. mars, tilbake til Tyrkia. Ikke bare tilbake, de havner også bakerst i køen av mennesker som Europa plukker ut til å få komme inn.

 • Lekket møtereferat avslører Tyrkias metoder: Truet med å oversvømme Europa med flyktninger hvis de ikke fikk mer penger.
  For hver person som blir sendt tilbake fra de greske øyene, tar Europa samme antall syrere fra Tyrkia. Det blir omtalt som en-for-en-avtalen. De som blir sendt tilbake, har liten sjanse til å dra nytte av denne. Samtidig frykter hjelpeorganisasjonen for hva som skjer med flyktningene i Tyrkia.

Jobber i uvisshet

Foreløpig er det ikke mange svar å få på de greske øyene. Det gikk så fort fra avtalen ble snekret til den trådte i kraft, at ikke engang hjelpeorganisasjonene ble informert om hva som skulle skje.

Aftenposten møter Boris Cheshirkov, talsperson for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) ved fergeleiet i Lesbos. Han har brukt hele dagen på å prøve å få klarhet i veien videre.

Han sier det er mange ubesvarte spørsmål og at de må bare vente og se. Det han vet, er at deres oppdrag allerede har endret seg drastisk i leirene.

Boris Cheshirkov, talsmann for FNs høykommissariat UNHCR står foran fergen som går til Pireus på fastlandet. Han sier til Aftenposten at det har vært vanskelig å jobbe etter at den nye avtalen trådte i kraft, på grunn av all usikkerheten. Foto: Espedal, Jan Tomas

— Vi er til stede og er aktive, men vi får ikke gi humanitær assistanse lenger, sier han. Det betyr at de ikke får dele ut nødhjelp, kun rådgivning, observering og rettshjelp. Røde Kors forteller også at de har stanset all distribusjon inne på Moria.Hva skjer med de nye som kommer? Hvordan skal de bli ivaretatt? Hvordan skal returprosessen foregå? Det er spørsmål som foreløpig er ubesvart.

Også andre hjelpeorganisasjoner uttrykker samme frustrasjon over manglende informasjon.

- Ikke forberedt

Men FN har også uttrykt bekymring over at avtalen ble innført for tidlig, uten at greske myndigheter var godt nok forberedt. Søndag ble nemlig øyene nærmest tømt for de «gamle» migrantene. De er blitt sendt til fastlandet slik at de ikke skal blande seg med de «nye».

— Vi er bekymret for at denne avtalen blir innført prematurt, uten at de nødvendige sikkerhetstiltakene er på plass, sier Cheshirkov.

Nå må de som var på øyene gis et sted å være på det greske fastlandet, som allerede er tynget etter at Makedonia stengte grensen.

Derfor har prosessen med å gi folk tillatelse til å forlate øyene, gått tregere i det siste. I håp om at forholdene skulle bedre seg på fastlandet.

Cheshirkov understreker at Hellas fortsatt ikke har kapasitet til å håndtere et stort antall asylsøknader. 45.000 migranter antas å befinne seg i Hellas nå.

 • **Aftenposten møtte menneskene som blir grovt utnyttet av menneskesmuglerne:
Les også

Lysene fra Hellas er bare 4 km unna. Men forsøket på å nå dit ender i fiasko etter 20 meter

.**
Søndag kom flere tusen nye, og FN sier at landet har begrenset kapasitet til å gi disse menneskene en verdig behandling og et trygt tak over hodet.

Tok feil av tiden

Tilbake ved Moria-leiren. Det som i dag er en migrantleir, var tidligere et fengsel. Noe de høye murene, toppet med piggtråd og lange strekninger med kraftig nettinggjerder, fortsatt vitner om. Inn her får ikke mediene slippe til.

Moria-leiren var tidligere et fengsel, nå er det hovedleiren på Lesbos, hvor migrantene tidligere ble registrert før de fikk dra videre til fastlandet. Nå hersker det full forvirring om hva som vil skje de neste dagene. Foto: Espedal, Jan Tomas

Mohammed (25) kommer gående ut den store porten sammen med tanten. De kom også på søndag. I samme båt var også Mohammeds kone og hans søskenbarn. Han trodde de fortsatt hadde en dag på seg og at avtalen trådte i kraft mandag. At de hadde rukket det.— Vi holdt ut i Syria i fem år med krig, men måtte reise for ti dager siden fordi huset vårt nettopp ble bombet. Det straffet seg å vente, sier Mohammed, som er fra Aleppo.

Både han og kona er utdannet økonomer og drømmen nå er å få jobb i en bank i Tyskland.

— Tyrkia er vakkert, men man må jobbe ti timer hver dag i en hel måned og fortsatt får man en lønn på bare 200 dollar, sier han.

Det er for dyrt. Men heller ikke Mohammed vet hva som vil skje nå.

— Vi spør, men får ingen svar, sier han.

------------ Ønsker du flere nyheter fra vår Midtøsten-korrespondent? Følg henne på Facebook, Instagram og Twitter.

Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.

------------ Aftenposten har fulgt Europas håndtering av migrantene. Les noen av sakene her:

.**

 1. Les også

  Hellas utsetter retur av flyktninger til Tyrkia

 2. Les også

  EU og Tyrkia enige om massiv returavtale

 3. Les også

  UDI-sjefen tror flyktningavtale kan øke asyltilstrømmingen

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Nektes å søke asyl. Plasseres på militært transportskip.

 2. VERDEN

  Etter fem år i sammenhengende migrantkrise, er grekerne på Lesbos lei. – Nå får noen andre overta.

 3. VERDEN

  Eksplosiv situasjon på fem greske øyer. Flyktninger, lokale innbyggere og høyreekstreme tar nå til gatene.

 4. VERDEN

  Familien trodde de var trygge i gresk farvann. Da kom kystvakten og tauet dem ut igjen.

 5. VERDEN

  Tyrkia plukker opp tusenvis av migranter. Antallet er blitt doblet siden i fjor.

 6. VERDEN

  En varslet katastrofe. Nå krangler EU om de skal presse medlemslandene til «tvungen solidaritet».