Den brysomme atomarven

Restene etter Sovjetunionens atomvåpenprøver gjennom 40 år er Kasakhstans brysomme, dødelige arv.

Omviseren Jurij Striltsjuk er en røff kar med bukkeskjegg og hestehale. Han kom til Semipalatinsk første gang som sovjetisk soldat i 1990. I dag er landskapet atom-ødemark.
  • Semipalatinsk
  • Slate Magazine
  • Jacob Baynham
Noen av bygningene reiser seg fra den kontaminerte grunnen som skulpturene på Påskeøya.
Rester bygninger som sovjetmakten brukte til å måle effekten av prøvesprengningene står i dag tilbake som ruiner. 456 atomprøver ble utført her.

En times kjøring nedover en humpete grusvei øst i Kasakhstan ligger et steppelandskap på størrelse med Belgia, 80 kilometer fra nærmeste by. Det kalles Polygonet.

Landskapet her er fritt for trær, med tørt gress så langt øyet kan se, bare ispedd enkelte lilla tistler. Midt i ligger en lav senkning fylt med tykkere, grønnere gress. Høyt oppe stuper svalene i en bris som lukter av salvie. Slik ser et kjernefysisk ødeland ut. Jurij Striltsjuk, sjef for opplæringen ved Kasakhstans nasjonale atomsenter, holder en pipende geigerteller.

Verneutstyr

Han vil ikke slippe en gruppe amerikanske journalister ut av bussen uten plasthetter over skoene og masker for ansiktet.

Striltsjuk er en røff mann med bukkeskjegg og hestehale. Han kom hit første gang som sovjetisk soldat i 1990. Nå driver han som guide i landskapet etter en kjernefysisk apokalypse. Han stiger ut av bussen med plast over joggeskoene, men uten ansiktsmaske.

Dette er «ground zero» for det sovjetiske atomprogrammet. 29. august 1949 sprengte Sovjetunionen sin første atombombe her. Det var en 22,4 kilotonns ladning med kodenavnet «første lyn», og den satte i gang det kjernefysiske våpenkappløpet. Fire år senere skalv den samme bakken her under trykket fra Moskvas første termonukleære bombe, en 400 kilotonns eksplosjon som var 26 ganger kraftigere enn bomben USA slapp over Hiroshima.

Måleinstrumenter

Med utsikt fra det som var episenteret i disse eksplosjonene, kan du fremdeles se rester av konstruksjonene sovjetmyndighetene bygde for å måle kraften i eksplosjonene. Til høyre skimtes de sammenkrøllede restene av en bro. Til venstre ligger forsterkede bunkere og brakker som var fylt med levende hunder, griser og geiter for å anslå virkningene av eksplosjonen på soldater.

På en linje i begge retninger reiser 10 fireetasjers murbygninger fra bakken lik moai-skulpturene på Påskeøya. Disse byggene var utstyrt med sensorer som registrerte data fra eksplosjonene. Striltsjuk kaller dem "gjess", fordi de ser slik ut på avstand: gigantiske gåsenakker som kikker opp fra gresset på stedet der mennesket forsøkte å leke Gud.

— Sovjet var tvunget

Mellom 1949 og 1989 gjennomførte Sovjetunionen 456 atomprøvesprengninger her, 116 av dem over bakken. Overflatetesting ble endelig forbudt i 1963. Striltsjuk forteller denne historien lidenskapsløst. Men etter å ha parert noen spørsmål, avslører han et innfall av patriotisme.

– Sovjetunionen måtte gjøre dette, sier han. USA var landets potensielle fiende. Oppbyggingen av kjernefysiske våpen på en side førte til oppbygging på den andre.

Han bøyer seg ned for å plukke opp tre småsteiner fra bakken, jordklumper som i sin tid ble løftet høyt til værs i en soppformet sky, før den ble omformet til glass av den forrykende kraften i spaltende atomer. - Dråper av smektet jord, sier Striltsjuk.

Han burde ikke berøre dem. I tillegg til vår skobeskyttelse og ansiktsmasker, ber han oss om ikke å røre bakken. Vi får beskjed om å dekke til all hud og puste gjennom nesen. Men han fnyser av faren for sin egen del.

- Jeg vasker hendene etterpå. Ikke tenk på meg, sier han.

Vi blir ikke lenger enn vi må. Idet vi tar plass i bussen igjen, tar en kar med hansker bort skotrekkene våre. Jeg mister pennen. Striltsjuk bøyer seg ned og tar den opp.

— Er dette din penn, spør han. Bare si den farvel.

Etter Sovjetunionens fall arvet det uavhengige Kasakhstan verdens fjerde største kjernefysiske arsenal. Republikken fikk også levningene etter fire tiår med atomprøver. President Nursultan Nazarbajev, som har sittet med makten fra starten, bestemte seg for å desarmere stridshodene for å gjøre ikkespredning til kjennetegnet for Kasakhstans nye identitet. Men den radioaktive forurensningen har vært vanskeligere å kvitte seg med.

Kreft og selvmord

Anastasia Kyseleva er en 86 år gammel beboer i hjemmet for gamle og syke i byen Semej (tidligere Semipalatinsk). Hun var nygift og bodde i en landsby nær prøvefeltet da atomprøvene begynte.

- Vi visste ikke hva det var, minnes hun 60 år senere. Det var ikke før i 1956 at soldater kom og ba folk i landsbyen om å forlate husene sine og stå nede ved elven. Vi kunne se soppskyen over markene, sier hun. - Det så ut som solnedgang. Det året begynte folk å dø.

Ifølge Kasakhstans forskningsinstitutt for strålemedisn og økologi bodde 1,5 million mennesker nær prøvefeltet under atomeksplosjonene. Hundretusener av dem ble utsatt for direkte stråling. Marat Sandibajev ved Semejs onkologiske senter, sier at kreftraten øst i Kasakhstan er to til tre ganger høyere enn landsgjennomsnittet, og svulstene er aggressive. Onkologi-senteret behandler nå barn og barnebarn av de opprinnelige ofrene.

Kreft var ikke den eneste bieffekten av atomprøvesprengningene. Innbyggerne rundt prøvefeltet har opplevd fødselsdefekter, mental svekkelse og ufruktbarhet. Enda mer bekymringsfull er selvmordsnivået i området. En rapport fra 2001 indikerer at selvmordsraten i en omkrets på 60 kilometer rundt prøvefeltet er fire ganger så høy som landsgjennomsnittet. Hilman Stameltova vokste opp 30 kilometer unna.

— Det finnes en spesiell kirkegård for fork som har tatt livet av seg, sier hun. Den er full. Blant gravstøttene er navnet til en 10 år gammel gutt.

Norsk enerett: Aftenposten