Zuckerberg grillet av Senatet etter Facebook-skandalen
Under høringen i Senatet innrømmer Facebook-gründer Mark Zuckerberg at selskapet samarbeider med spesialetterforsker Robert Mueller i Russland-etterforskningen.
Høringen om Cambridge Analytica-skandalen startet rundt klokken 20.30 norsk tid.
- Dette er Cambridge Analytica-saken: Privat informasjon om flere millioner Facebook-brukere på avveie.
- Her kan du sjekke om du er rammet av Facebook-skandalen.
Høringen startet med uttalelser fra de to høyest rangerte medlemmene i Senatets handel- og justiskomité, John Thune og Dianne Feinstein. Begge uttrykte bekymring for Facebooks håndtering av brukernes data.
– Mr. Zuckerberg. Du og ditt selskap representerer den amerikanske drømmen. På samme tid er du ansvarlig, og det er opp til deg at dette ikke blir et personvernmareritt, sa Thune.
Thune påpekte at Facebook har en historikk med å måtte si unnskyld for «lite kloke beslutninger» relatert til personvern.
– Hvordan er denne unnskyldningen annerledes, spurte senatoren.
– Vi har gjort mange tabber mens vi har drevet dette selskapet. Jeg tror det rett og slett er umulig å starte et selskap i studenthybelen din, og så la det vokse til å bli så stort som det er blitt nå, uten å gjøre noen feil, svarte Zuckerberg.
Tonen til enkelte av senatorene var til tider svært krass.
– Hvis ikke du og andre sosiale medier-selskaper skjerper dere, kommer ingen av oss til å ha noe privatliv lenger. Hvis ikke du fikser det, vil vi gjøre det, sa senator Bill Nelson.
Etterforsker titusenvis av apper
På spørsmål om selskapet er gjort kjent med andre tilfeller hvor brukernes informasjon er blitt feilaktig delt til tredjeparter, svarer Facebook-grunnleggeren at de nå undersøker om dette kan ha skjedd tidligere.
– Vi tror at vi kommer til å etterforske flere titusenvis av applikasjoner. Kommer det frem at noen gjør noe upassende, vil de utestenges fra Facebook og vi vil informere dem som er rammet, svarer Zuckerberg.
Facebook-grunnleggeren sa at brukerne i fremtiden vil se at selskapet har endret seg.
– Jeg tror vi har lært at vi må ta en mer proaktiv rolle. Det er ikke nok å lage verktøyene, vi må sørge for at de brukes til det gode.
Innrømmer samarbeider med Mueller
På direkte spørsmål om Facebook samarbeider med spesialetterforsker Robert Mueller svarte Zuckerberg:
– Ja.
Han selv har ikke blitt intervjuet av Mueller, men han sier at Facebook-ansatte har og at selskapet samarbeider med spesialetterforskeren.
Zuckerberg ønsket ikke å gå i detalj om hva samarbeidet innebærer.
– Arbeidet er konfidensielt. I en åpen høring vil jeg ikke avsløre noe som er konfidensielt, sa Zuckerberg.
Mueller etterforsker Russlands innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016.
Spurte hvilket hotell Zuckerberg bor på
Det var en tydelig preget Mark Zuckerberg som svarte på spørsmålene fra Senatets handel- og justiskomité. Dick Durban, demokrat fra delstaten Illinois, overrasket derimot Facebook-grunnleggeren.
– Vil du være komfortabel med å fortelle oss hvilket hotell du har bodd på i natt, spurte Durban.
– Nei, svarte Zuckerberg, litt fortumlet.
Så spurte Durban om Zuckerberg ville fortelle hvem han har sendt meldinger til den siste uken. Noe 33-åringen ikke ville si.
Avslørte Cambridge Analytica i 2015, forble tause
Zuckerberg innrømmer at Facebook ikke fortalte myndighetene om samlingen av data som Cambridge Analytica gjorde, da selskapet fant dette ut i 2015.
– Hvis du i 2015 visste at Cambridge Analytica samlet informasjon fra brukere, hvorfor ble de ikke utestengt da, spurte senator Dianne Feinstein.
– De brukte ikke våre tjenester i 2015, så vidt vi vet. Det er fordi at da vi fant ut hva de gjorde, var de ikke en kunde. Så det var ingen vi kunne utestenge, svarte Facebook-grunnleggeren.
Han visste ikke om Facebooks ansatte samarbeidet med CA under Trumps presidentkampanje, men at Facebook hjalp Trump valgkampstab direkte.
– Vi hjalp Trumps kampanje med salgsstøtte, på samme måte som vi hjelper alle andre kampanjer, sa Zuckerberg.
Legger seg flat
Mandag ble Facebook-grunnleggerens forklaring til justiskomiteen i Senatet lekket til flere medier. Den ble også gjengitt i sin helhet av CNBC.
I forklaringen legger Zuckerberg seg flat og tar på seg ansvaret for skandalen.
– Vi hadde ikke en bred nok tilnærming til vårt ansvar, og det var et stort feiltrinn. Det var min feil, og jeg er lei meg, sier Zuckerberg i sin skriftlige forklaringen.
«Om en time skal jeg vitne i Senatet om hvordan Facebook må ta et større ansvar, ikke bare når det kommer til å utvikle verktøy, men for å sikre at disse blir brukt til det gode», skriver Zuckerberg i et Facebook-innlegg kort tid før høringen starter.
Mark Zuckerberg87 millioner rammet
Tirsdag gjorde Facebook det mulig for alle deres brukere å finne ut om deres personlige informasjon kan være innhentet av det omstridte analyseselskapet Cambridge Analytica.
Analyseselskapet har samlet inn personopplysninger fra rundt 87 millioner Facebook-brukere. De har deretter solgt analyser av dette materialet, blant annet til Donald Trumps valgkampstab.
Tirsdagens høring er forventet å konsentrere seg om hvordan Facebook i fremtiden skal begrense tredjeparters, som CA, tilgang til opplysninger fra det sosiale mediets brukere. Noe som er en stor inntektskilde for selskapet.