15 drept etter selvmordsangrep på et hotell i Kenya

Minst 15 personer er drept i et angrep på et hotell i Kenyas hovedstad Nairobi, får nyhetsbyrået AP opplyst.

Et hotell- og kontorkompleks i Kenyas hovedstad Nairobi ble angrepet ved 15-tiden tirsdag.

Det var en politioffiser i byen som melder om dødstallet, kort tid etter at en ansatt ved et likhus i Nairobi opplyste til Reuters at dødsstallet var på 14.

Innenriksminister Fred Matiang'i kunngjorde sent tirsdag kveld at alle bygningene i hotellanlegget som var rammet av angrepet fra ekstremistene, var blitt sikret, og at sikkerhetsstyrker var i gang med en avsluttende opprydningsaksjon.

– Jeg gjentar at situasjonen er under kontroll og at landet er trygt, sa han.

Mange av gjestene på hotellet i Nairobi ble alvorlig skadet i det som omtales som et selvmordsangrep. Det melder den kenyansk radiostasjonen Hot 96 FM Kenya, som siterer den nasjonale politisjefen Joseph Boinett.

Blant de døde er en britisk statsborger, ifølge Sky News.

Ekstremistgruppe har påtatt seg ansvaret

Ekstremistgruppen al-Shabaab har tatt på seg ansvaret for angrepet. En talsmann for den somaliske væpnede gruppen sier til Al Jazeera at de «har en pågående operasjon i Nairobi». Opplysningene er ikke bekreftet av politiet.

Selvmordsbombe i lobbyen

En selvmordsbomber var blant dem som angrep hotell- og kontorkomplekset, sa den nasjonale politisjefen i Kenya, Joseph Boinnet.

– De kriminelle handlingene skjedde på en koordinert måte. Det startet i I&M Bank med en eksplosjon rettet mot tre biler på parkeringsplassen og en eksplosjon i lobbyen til Dusit hotell, sa Boinett i en TV-sendt uttalelse i 19-tiden.

Aksjonen pågikk i flere timer før sikkerhetsstyrkene fikk kontroll tirsdag kveld.

Femstjerners hotell og kontorlokaler

14 Riverside er et stort kompleks med kontorer, femstjernershotellet DusitD2 og parkanlegg i bydelen Westlands nord i Nairobi.

Journalister på stedet og flere brukere på Twitter meldte om kraftig skuddveksling og flere høye eksplosjoner.

– Vær så snill, hjelp oss, vi gjemmer oss. Det er svartkledde og tungt bevæpnede terrorister her, tvitret en person som befinner seg i bygningskomplekset.

Norfund har kontor i bygget

Ifølge VG har det norske investeringsfondet Norfund kontor i bygningskomplekset som er angrepet.

Selskapet bekrefter at alle ansatte er gjort rede for.

– Vi kan bekrefte at Norfunds kontor i Nairobi er i den bygningen som i dag ble utsatt for et angrep. Alle våre lokalt ansatte er gjort rede for og ingen norske ansatte var til stede under hendelsen. Det er utrolig trist at Nairobi er blitt utsatt for en slik hendelse igjen og våre tanker går til de som er berørt, skriver kommunikasjonsansvarlig Inger B.A. Nygård i en epost til Aftenposten.

Pressetalsperson Kari Wollebæk i UD sier de jobber med å få oversikt over situasjonen.

– Ambassaden har sendt ut informasjon på sms til registrerte norske borgere i Nairobi. Norske borgere i Nairobi bør unngå området, følge med på nyhetssendinger og lytte til råd fra lokale myndigheter, sier hun.

Flere biler brenner i området, der det meldes om kraftig skuddveksling og flere høye eksplosjoner.

Nær Westgate-kjøpesenteret

I september 2013 ble 67 mennesker drept da den ytterliggående somaliske islamistgruppen al-Shabaab angrep Westgate-kjøpesenteret, som ligge i det samme området av Nairobi.

En av angriperne den gang var en 23 år gammel norsksomalier som ble drept.

Al-Shabaab har siden gjennomført flere angrep i Kenya, men det er ikke kjent hvem som står bak tirsdagens angivelige angrep.