«Fredsstyrke-babyer» kaller FN endel av spedbarna som blir født her.

Nabolaget i Bangui er et lappeteppe av lave bygninger som ble påtent og plyndret da borgerkrigen her i Den sentralafrikanske republikk raste som verst.

— Det var fryktelig, sier en spinkel, 14 år gammel jente, som forteller hvordan en soldat fra Burundi dro henne med seg inn i brakken sin, voldtok henne og gjorde henne gravid med babygutten hun nå sitter og vugger. Hun virker litt ubekvem.

Svein Eide

Påstandene er ledd i en av de største skandalene som har rammet FN på mange år. Siden den fredsbevarende styrken ble utplassert her i 2014, er de ansatte blitt formelt anklaget for seksuelle overgrep mot eller utnyttelse av 42 lokale sivilister, de fleste av dem unge jenter.FNs generalsekretær Ban Ki-moon har kalt sexovergrep utført av fredsbevarende soldater for «en kreftsvulst i systemet vårt». I august ble den øverste FN-sjefen her sparket fordi han ikke gjorde nok med overgrepssakene. Nesten 1000 soldater er blitt eller vil bli utvist etter at avdelingene de tilhørte var involvert i sexmisbruk. Blant dem er hele kontingenten fra Den demokratiske republikken Kongo.

Syv ofre forteller

Men det ser ut til å være langt flere ofre enn FN har erkjent hittil. I en utkant av hovedstaden kjent som Castors, nær FN-hovedkvarteret i landet, intervjuet The Washington Post syv kvinner og jenter som fortalte om sin kontakt med fredssoldater som brøt FNs forbud mot seksuell utnyttelse og overgrep. Fem av dem sa de hadde byttet sex mot mat eller penger – noen ganger så lite som fire dollar – mens landet var rystet av borgerkrig og familiene sultet. To av kvinnene hadde meldt fra til FN.

Fem av de syv vi snakket med, sa de hadde født barna til overgriperne. 14-åringen sa hun ble voldtatt, men FN registrerte hennes tilfelle som «transaksjonssex», det vil si sex i bytte mot mat eller penger.

— Noen ganger, når jeg er alene med babyen min, tenker jeg på å drepe ham, sier tenåringen mens hun holder den lille gutten i armene. - Han minner meg om mannen som voldtok meg.

-Det fantes ingen måte å skaffe seg mat eller penger på, og de lovet å hjelpe oss hvis vi lå med dem, sier Rosine Mengue, som var 16 år gammel den gangen. Hun forklarer at hun mottok penger tilsvarende fire dollar for hver av to møter med en soldat fra FNs fredsbevarende styrker.
Jane Hahn, The Washington Post

The Washington Post identifiserer vanligvis ikke ofre for seksuelt misbruk eller utnyttelse. Det disse kvinnene og jentene forteller, har det ikke vært mulig å få bekreftet av uavhengige kilder. Men beretningene deres stemmer overens med andre rapporter om overgrep i Den sentralafrikanske republikk som er innhentet av både FN og uavhengige grupper.

Kritiseres for manglende oppfølging

FN-apparatet som er ansvarlig for å håndtere og straffeforfølge slike saker, er ofte blitt kritisert for å være ubrukelig, selv etter skandaler med fredsbevarende styrker i andre deler av verden. Tiltale er tatt ut i bare ett av de 42 tilfellene av seksuelle overgrep eller utnyttelse som er offisielt registrert i Den sentralafrikanske republikk, ifølge FN-kilder.

Men FN laget en rapport om påstandene fra den 14 år gamle moren, og talskvinnen Ismini Palla sier at man «undersøker jentas sak grundig». Men ni måneder etter at hun meldte fra om den angivelige voldtekten, har ikke etterforskerne rapportert om noen resultater.

Skandalen med sexovergrepene er den seneste grufulle utviklingen i en krig som allerede har vist ekstrem brutalitet. Konflikten startet i 2013, da de muslimske opprørerne styrtet regjeringen i dette landet, der flertallet av innbyggerne er kristne. Dette utløste en bølge av henvdrap, som her i Bangui fulgte religiøse skillelinjer. Rundt 6000 mennesker er blitt drept. FN-styrken, kjent som MINUSCA, omfatter soldater fra 46 land og ble opprettet for å beskytte de sivile.

Beskyldningene strømmer på

De siste månedene er det kommet utallige påstander om misbruk av sårbare innbyggere. Human Rights Watch sendte i februar ut en rapport som dokumenterte sakene til åtte kvinner og jenter i byen Bambari som angivelig var voldtatt eller seksuelt misbrukt av FN-soldater i slutten av fjoråret. Amnesty International sa i august at de hadde fått opplysninger om en soldat som skulle ha voldtatt en 12 år gammel jente i hovedstaden.

I 19 land pågår det voldelige konflikter forårsaket av religion.

FN-kilder erkjenner at de strever med et alvorlig problem blant de fredsbevarende styrkene. Akkurat nå etterforsker de sakene til fire jenter som angivelig ble utnyttet eller misbrukt i en leir for interne flyktninger i Ouaka-distriktet midt i landet. I januar skal minst fire FN-soldater ha betalt jenter så lite som 50 cent, under fem kroner, for sex i en leir i Bangui.

Denne unge kvinnen sier hun ble tvunget til å ha sex med en fredssoldat i bytte mot mat og penger da hun var 17 år. Resultatet ble dette barnet, som nå er ett år gammelt.
Jane Hahn, The Washington Post

— Vi kommer til å bli oversvømmet av farskapsanklager, sier den nye sjefen for FN-kontoret her, Parfait Onanga-Anyanga.Dette er ikke det første fredsbevarende oppdraget der FN-soldater er blitt beskyldt for seksuelle overgrep. I Bosnia i 1990 ble FNs folk beskyldt for å skaffe seg sex fra kvinner som var ofre for menneskehandel og levde som slaver i lokale bordeller. I Den demokratiske republikken Kongo på begynnelsen av 2000-tallet ble det registrert mer enn 140 anklager om misbruk og utnyttelse mot FN-soldater, og etterforskerne fant ut at mange av de angivelige ofrene var foreldreløse. FN-styrker i Kosovo, Haiti, Liberia og andre steder er også blitt utsatt for lignende påstander.

Overgrepene startet umiddelbart

FN har gjennomført intern granskning og endret treningsprogrammene, men klagene fortsetter å strømme inn. I FNs nyere historie er det antagelig ingen fredsoppdrag som er blitt så fort skjemt av påstander om overgrep som her i Den sentralafrikanske republikk. Operasjonen omfatter 12.000 personer, ble opprettet i 2014 og ventes å koste 814 millioner dollar i år. De første meldingene om sexmisbruk kom i løpet av få måneder.

Selv før FN-styrkene innledet oppdraget offisielt, ble franske soldater beskyldt for seksuelle overgrep mot flere lokale barn. I en rapport som ble publisert i fjor, rettet en FN-oppnevnt granskningsgruppe skarp kritikk mot FNs tjenestemenn i Den sentralafrikanske republikk for å unnlate å gripe inn eller rapportere sakene etter å ha avslørt dem.

«Ofrenes velferd og overgripernes ansvar så ut til å komme i annen rekke, om det ble vurdert i det hele tatt», het det i rapporten. FNs leirer i Den sentralafrikanske republikk er i dag praktisk talt tapetsert med plakater med regler som soldatene forventes å kjenne til:

«Sex med noen under 18 år er forbudt». «Å bytte penger, varer eller jobb mot sex, er forbudt» «Null-toleranse for seksuell utnyttelse» Men boligstrøket her i Castors er en sjokkerende illustrasjon av hvor skamløse soldatene i fredsstyrken var. Folk sier de lusket rundt i nabolaget om dagen og så etter jenter før de snek seg ut om kvelden og møtte dem i leide rom eller forlatte hus. Noen ganger tok de dem også med inn på brakken. Marokkanske soldater brøt hull i muren rundt forlegningen, så de kunne komme seg ut uten å bli sett, ifølge vitner.

— Det er mange jenter her som lå med soldater, sier Thierry Karpandgei, som bor i strøket. - Du kan se babyene deres over alt.

Soldater fra flere naboland ble sendt til Den sentralafrikanske republikk for å hjelpe befolkningen, men mange av dem blir anklaget for å stå bak seksuell utnyttelse av jenter og kvinner. Dette er en av de største skandalene som har rammet FN på mange år.
Jane Hahn, The Washington Post

De fleste av de angivelige overgrepene fant sted mens krigen raste som verst, i 2014 og 2015, da mange av innbyggerne var nær eksistensminimum.— Det fantes ingen måte å skaffe seg mat eller penger på, og de lovet å hjelpe oss hvis vi lå med dem, sier Rosine Mengue, som var 16 år gammel den gangen. Hun forklarer at hun mottok penger tilsvarende fire dollar for hver av to møter med en fredssoldat. Hun brukte pengene på kassavablader, som ga mat til familien i to dager. Mengue er nå fylt 18 år og sier at vi godt kan bruke navnet hennes. I likhet med resten av kvinnene har hun aldri hørt fra mannen etter at hun ble gravid. Han dro tilbake til Marokko. Hun droppet ut av skolen og oppdrar nå sønnen i familiens hjem, omgitt av brannskadede palmer og ruinene av halvt ødelagte bygninger.

— Vi har ikke mat til alle, sier moren.

De fleste av kvinnene vi intervjuet, sier at de ikke anmeldte sakene til FN fordi de skammet seg og tvilte på at organisasjonen kunne hjelpe dem. En av dem tok likevel kontakt med FN i håp om å få økonomisk hjelp til babyen etter at barnefaren vendte tilbake til republikken Kongo. Men FNs tjenestemenn sier at hun ikke opplyste at hun hadde fått penger fra soldaten for sexen – noe hun senere fortalte til The Washington Post – så saken ble ikke registrert som utnyttelse. En slik handling ville ha vært et brudd på FNs regler om seksuelle forhold i fredsstyrkene.

- Soldater av dårlig kvalitet

Castors ligger langs veien fra det vidstrakte FN-hovedkvarteret, der Onanga-Anyanga (55), en erfaren FN-tjenestemann fra Gabon, jobber med å løse problemet. Han sitter med et papir der det står med store bokstaver: «Samtalepunkter – seksuell utnyttelse og misbruk». Når han ser opp, snakker han med sinne i røsten:

— Vi har arvet soldater som ikke kan kalles soldater. Jeg har innsett at de som ble sendt hit, var søppel.

Barack Obama kom ikke bare med smiger og ros til sine afrikanske verter under sitt besøk sist sommer.

Det finnes en rekke forklaringer på de utbredte overgrepene, blant dem dårlig trening og mangel på disiplin i mange bataljoner, som kommer hit for et år av gangen. Noen av soldatene ble satt inn allerede i 2013, som ledd i en operasjon i regi av Den afrikanske union. Senere har disse «skiftet hatt» til FN-styrker med få eller ingen tilleggsinstrukser.

29 år gamle Annie sier sønnens far er FN-soldat fra Gabon.
Jane Hahn, The Washington Post

— Vi kan ikke bare sette blå hjelmer på dem og gå ut fra at deres tankemåte vil endre seg over natten, sier Onanga-Anyanga.FNs tjenestemenn her har forsøkt å oppfordre folk til å melde fra om seksuelle misbruk ved å opprette en hotline, et spesielt telefonnummer for overgrepsofre. Via radio blir de bedt om å stå frem. I de tilfeller der anklagene kan dokumenteres, har ofrene rett til medisinsk og psykologisk hjelp, samt muligens annen form for kompensasjon. Men mange kvinner er fortsatt ikke klar over hvordan de skal melde inn sine klager.

Selv om FN har forsøkt å informere bedre om seksuelle overgrep, har det skjedd feil. Mange av de nye kursene foregår bare på engelsk og fransk, og flere soldater er ikke gode nok til å skjønne noe av språkene, ifølge en FN-kilde.

Soldatenes hjemland følger ikke opp

Mest problematisk er det kanskje at FN overlater granskingen av påstander om seksuelt misbruk til soldatenes hjemland. Men disse undersøkelsene blir ofte mangelfulle, noe som har ført til en følelse av straffrihet, ifølge FN-tjenestemenn og eksterne eksperter.

— For fredsbevarende styrker i Den sentralafrikanske republikk er beskjeden klar: Du kan voldta eller misbruke kvinner og jenter, og du slipper sannsynligvis unna med det. Det sier Lewis Mudge, som arbeider med afrikanske spørsmål hos Human Rights Watch.

— Inntil landene som bidrar med fredsstyrker stiller soldater til rette for anklagene, kan vi vente oss enda flere overgrepssaker i fremtiden.

Trodde FN-soldatene betydde trygghet

Den 14 år gamle moren kan fremdeles se på soldatene som kjører forbi det slitte hjemmet hennes, der knuste ølflasker er festet på toppen av muren for å holde inntrengere ute. Hun og andre beboere sier de først så på FN-soldatene som et tegn på trygghet, et bevis på at verden ikke hadde glemt dem.

Men da soldatene begynte å komme i 2014, var det fremdeles stor matmangel. Noen av blåhjelmene innså hvilket grep de hadde på en by med sultne kvinner og jenter. To tenåringsjenter minnes hvordan de gikk til leiren der marokkanske soldater holdt til og ba om mat. Ingen av dem hadde hatt sex før, men de gikk med på å ligge med soldatene etter at de tilbød vann, mat og penger. Den eldste av jentene, som var 16 år, forteller at hun møtte en mann i et forlatt hus. Den yngste, som var 15, sier hun møtte en annen soldat like ved leiren. Begge sier at de angret på det de hadde gjort nesten med en gang.

— Du føler deg bare brukt, sier den yngste.

14-åringen forteller at da hun gikk til en FN-leir i fjor og ba om mat, vinket en soldat fra Burundi til henne fra brakken og ropte «Kom hit».

På den andre siden av denne broen ligger Marokkos base i Bangui. Flere av landets fredssoldater er anklaget for å ha voldtatt unge jenter.
Jane Hahn, The Washington Post

Og så, forteller hun, dro han henne inn i et rom full av tomme senger. Han rev klærne av henne. Tenåringen og hennes tante sier at de to måneder senere fortalte to FN-tjenestemenn om hva som hadde skjedd. Den gravide jenta ble da tatt med til et sykehus som drives av Leger uten grenser. Men hjelpearbeidere som fulgte henne opp de neste ukene, sier de er forferdet over hvor lite hjelp hun fikk av FN.— Det var overhodet ingen konkrete hjelpetiltak for denne jenta med en gang, sier Odine Ripka, som er juridisk rådgiver hos Leger uten grenser.

En UNICEF-talsmann, John Budd, sier organisasjonen ikke kommenterer hjelp som gis til enkeltpersoner. Den 14 år gamle moren sier hun ikke har fått hverken psykologisk rådgivning eller økonomisk hjelp.

Vrient å identifisere overgriperne

I en intern rapport om problemet med «fredsstyrkebabyer» fra 2005, skrev FN selv at «det er et behov for å forsøke å sikre at fedre som kan identifiseres med blod- eller DNA-prøver, må ta et visst økonomisk ansvar for sine handlinger».

Men det er ofte vanskelig å identifisere overgripere som har vendt tilbake til sine hjemland, ifølge FN-kilder. Selv om ofrene kjenner navnene til mennene, har det vist seg at militære i mange land er lite samarbeidsvillige når det gjelder DNA-prøver.

Tenåringsmorens sak ble sendt over til hæren i Burundi, som oppnevnte en etterforsker, men det er fremdeles ikke kommet noen resultater, ifølge FN-kilder. Dette landet har slitt med indre uro de siste månedene, og eksperter sier at det er usannsynlig at de militære vil følge opp en granskning.

Det gjør at jenter som 14-åringen i Castors må oppfostre babyene sine på nesten ingenting, mens krigen raser videre. Nå sitter hun utenfor hjemmet sitt, fem rom der det bor over 20 slektninger. Like ved selger en mann sprit fra et plastbord. En hvit overvåkingsdrone fra FN svever over stedet. To hundre meter borte patruljerer en gruppe soldater fra Burundi. Tenåringen gir babyen til moren, som ser i bakken. Hun frykter at datteren er blitt ødelagt av misbruket.

— Hvis noen ødelegger det du elsker, hva gjør du da? sier moren.

Norsk enerett: Aftenposten

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.