Castro irritert da han ble spurt om politiske fanger
Barack Obama og Raul Castro diskuterte alt fra narkotikapolitikk til landbruk under mandagens samtaler. Men det butter når temaet er menneskerettigheter.
Barack Obama og den cubanske lederen Raul Castro satte de seg ned for samtaler i deres fjerde møte. Klokken 19 norsk tid møtte de pressen i presidentpalasset. På første rekke satt cubanske regjeringsmedlemmer, USAs utenriksminister John Kerry og arkitekten bak Obamas Cuba-politikk Ben Rhodes.
I 55 år har forholdet mellom de to landene vært preget av konflikt.
Irritert over spørsmål om politiske fanger
Raul Castro fikk spørsmål om politiske fanger fra en amerikansk journalist med cubansk familiebakgrunn. Han svarte nærmest irritert på spørsmålet, og det ble en lettere nervøs stemning i salen.
— Vis meg en liste over politiske fanger, og jeg skal sette dem fri umiddelbart, sa Castro, mens Obama på sin side så på det amerikanske pressekorpset og smilte.
Castro fikk også spørsmål om han foretrakk Hillary Clinton eller Donald Trump som president etter Obama. Han valgt å
ignorere spørsmålet.
Det var møtt opp rundt 150 journalister og fotografer i presidentpalasset. Mange er fra USA, men også fra resten av verden i tillegg til mange fra Cuba. Aftenpostens korrespondent Kristoffer Rønneberg var i salen.
— Stemningen er spesiell. Selv garvede utenriksreportere tar selfies for å markere det historiske øyeblikket, sier Rønneberg.
Snakket om helse og landbruk
Raul Castro snakket først på pressekonferansen. Han sa at de snakket om problemer på flere områder som helse og landbruk. Samtalene har dreid som alt fra bekjempelse av zikaviruset og narkotikapolitikk til menneskerettigheter.
Barack Obama takket for varm velkomst på Cuba og hilste folk med det spanske "buenos tardes" (god kveld).
— I et halvt århundre har et slikt møte vært utenkelig. Dette markerer en ny dag for forholdet mellom våre land, sa Obama.Han håpet at cubanere og amerikanere kan lære hverandre å kjenne gjennom samarbeid.
Ulikt syn på menneskerettigheter
— Cubanerne må selv bestemme sin egen fremtid, sa president Barack Obama.
Obama understreket at USA vil fortsette å si sin mening om betydningen av demokrati på Cuba. Samtidig forsikret han at det ikke er USA som skal bestemme landets fremtid.
Castro tok til orde for «sivilisert sameksistens» mellom USA og Cuba under pressekonferansen. Samtidig understreket han at landene har ulikt syn på demokrati, menneskerettigheter og en rekke andre saker.
– Det er store forskjeller mellom våre land som ikke vil forsvinne, men det vil vi diskutere åpent. Tross store problemer skal vi bevege oss fremover, sa han.
Over femti år å ta igjen
Obama understreket at de skulle se fremover på forholdet mellom de to landene.
— Vi har over femti år å ta igjen, sa Obama.
Han viste til endringer i valutabestemmelser, utveksling av studenter, miljøsamarbeid og muligheter for å etablere "joint ventures".
— Vi skal hjelpe cubanerne til å komme online, sa Obama.
Han minnet om at USA nå hadde nådd en grense for hva som kunne gjøres innenfor handelsembargoen. Nå var det opp til kongressen.
Smilende møte mellom de to
Begge smilte og hadde en kort samtale før de inspiserte cubanske tropper som var stilt opp tidligere i ettermiddag. Obama uttrykte sin glede over turen til Havanna sammen med familien, og fortalte at de hadde spist en deilig middag i en av byens private
restauranter.
Det er også ventet at møtet vil bli det mest omfattende så langt i forhandlingene om hvordan de to landene skal normalisere forholdet seg imellom, en prosess som ble kunngjort i desember 2014.
Obama er på Cuba til tirsdag.
Obama tror på stor endringer
Barack Obama sier normaliseringen av forholdet mellom USA og Cuba vil føre til store endringer i den karibiske øystaten.
– Det kommer til å bli endringer her, og det tror jeg Raul Castro forstår, sier Obama til TV-kanalen ABC i forkant av møtet med sin cubanske kollega mandag.Dagen før landet han – som første sittende amerikanske president på 88 år – på Cuba.
– Så langt har vi gjenåpnet ambassaden. Selv om vi fortsatt er uenige om mye, blant annet menneskerettigheter og individets frihet på Cuba, var det riktig å besøke nå for å styrke sjansen for endring, sier presidenten.
Møter ikke Fidel
president Raul Castro var ikke selv til stede da Obama landet søndag kveld, slik han ifølge AP ofte er når landet får statsbesøk. I stedet var det utenriksminister Bruno Rodriguez Parrilla som tok imot Obama, hans kone Michelle og døtrene Malia og Sasha.
Obama skal imidlertid ha møter med den cubanske presidenten mandag. Det er ikke planlagt noe møte mellom Obama og Cubas tidligere president Fidel Castro.
- Barack Obama skal møte presidenten, politiske dissidenter og vanlige cubanere. Men én mann står ikke på møtelisten.
Etter landing dro Obama inn til Havanna, der han skulle besøke den nyopprettede amerikanske ambassaden, få omvisning i gamlebyen og møte kardinal Jaime Ortega i Havannas katedral.
Tirsdag skal han tale til cubanerne på Gran Teatro.
Historisk besøk
I desember 2014 kunngjorde Obama og Raul Castro at de to landene ville starte arbeidet med å etablere diplomatisk kontakt igjen. Siden da har USA åpnet ambassade på øya og lempet på en rekke økonomiske sanksjoner.
Også USAs utenriksminister John Kerry er med til Cuba.
Han skal møte representanter fra den colombianske FARC-geriljaen, som står oppført på USAs terrorliste, ifølge en kilde nær fredsforhandlingene i Colombia.