Tusenvis demonstrerer mot prestestyret i Iran – nå kommer reaksjonene fra myndighetene

– Folk ser ut til å ha brutt fryktbarrièren, sier iransk aktivist i Norge. I Teheran gjaller nå rop om regimeskifte og frihet.

Demonstranter i Tehran ble møtt med tåregass fra opprørspolitiet da de demonstrerte mot myndighetene på lørdag.

Etter tredje natt med demonstrasjoner flere steder i landet, varslet iranske myndigheter søndag morgen at demonstrantene vil måtte «betale prisen» for protestene.

Flere offentlige bygninger skal ha blitt angrepet natt til søndag og flere demonstranter skal ha blitt arrestert, ifølge nyhetsbyrået AFP.

200 arrestert lørdag

Det iranske nyhetsbyrået Ilna meldte nyttårsaften at 200 demonstranter ble arrestert lørdag, av dem skal 40 være blant dem som har ledet protestene. Nyhetsbyrået oppgav Teherans viseguvernør Ali Asghar Nasserbacht som kilde.

– Irans folk står fritt til å demonstrere, sa landets president Hassan Rouhani søndag ettermiddag, i sin første kommentar siden protestene begynte for fire dager siden. Presidenten advarte samtidig demonstrantene mot å bruke vold.

Videoer delt på sosiale medier gjennom natten til søndag viser flere tusen demonstranter som marsjerer i ulike iranske byer.

Søndag morgen rykket myndighetene ut med en advarsel.

– De som ødelegger offentlig eiendom, forstyrrer orden og bryter loven må ta ansvar for sin oppførsel og betale prisen, sa innenriksminister Abdolrahman Rahmani Fazil i en uttalelse på statlig tv søndag morgen.

En student deltar på en demonstrasjon på universitetet i Teheran i Iran lørdag.

To demonstranter drept

Myndighetene i Iran skal ha stengt internettilgangen til mobiltelefoner for å slå ned på demonstrasjonene, følge nyhetsbyrået AFP.

Tilgangen skal senere ha kommet tilbake, men flere iranske nyhetsbyråer melder at Telegram, det mest populære sosiale mediet i landet, snart vil bli stengt.

Søndag morgen bekreftet myndighetene via statlig fjernsyn at to demonstranter er skutt og drept i byen Dorud vest i Iran. De kaller demonstrasjonen ulovlig.

Det ikke var politiet eller sikkerhetsstyrker som avfyrte skudd, sier Habibollah Khojastehpour, assisterende guvernør i Lorestan-provinsen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Han la til at de hadde funnet «beviser» for millitante sunnimuslimske grupper og «utenlandske agenter» deltok i demonstrasjonen.

Bildet er fra protestene i Irans hovedstad Teheran lørdag.

Tredje natt med protester

«Død over diktatoren» og «Vi ønsker ikke en islamsk republikk» er blant slagordene demonstranter over hele Iran har ropt ut mens de har protestert mot prestestyret de siste dagene.

Etter to dager med protester i mindre byer rundt om i landet, ble også hovedstaden Teheran gjenstand for rasende demonstrasjoner på lørdag. Videoer og bilder på sosiale medier viser hundrevis av mennesker som åpent kritiserer president Hassan Rouhani og landets åndelige leder, Ali Khamenei.

– Dette begynte som demonstrasjoner mot at prisene er steget på en rekke varer, men det utviklet seg veldig raskt til å bli en kritikk mot hele systemet. Folk ser ut til å ha brutt fryktbarrièren, sier den norsk-iranske hjerneforskeren Mahmood Amiry-Moghaddam, som også leder organisasjonen Iran Human Rights.

– Folk flest er veldig misfornøyde i Iran

De siste dagene har han fulgt spent med på rapportene fra Iran, der demonstrantene bruker nettkrypteringsverktøy for å omgå den strenge sensuren slik at de kan kommunisere seg imellom og å sende bilder og videoer ut av landet.

– Foreløpig er det bare noen hundre som demonstrerer i Teheran. Spørsmålet er om myndighetene klarer å kontrollere det. Gjør de ikke det, kan dette bli veldig stort. Folk flest er jo veldig misfornøyde i Iran, sier Amiry-Moghaddam.

Blant de mest ikoniske bildene er et mobilbilde som viser en kvinne som har tatt av seg hijaben, som hun holder på en stokk hun har løftet opp i en stille protest.

This woman in #Iran took off her #Hijab to protest the mandatory Islamic dress code imposed on Iranian women. … https://t.co/AyHZLJlG32

Kampen mot hodeplagget er blitt ett av uttrykkene for et økende mot blant iranske kvinner for å protestere mot prestestyret. I flere uker har kvinner lagt ut videoer med slagordet #whitewednesdays der de viser seg offentlig uten hijab.

Trump viste sin støtte til demonstrantene

Iranske myndigheter ba lørdag innbyggerne om å unngå «ulovlige forsamlinger», og støttespillere av regimet arrangerte samme dag en stor demonstrasjon i Teheran til støtte for regimet.

Demonstrasjonene mot myndighetene er trolig de største siden 2009, da flere hundre tusen mennesker protesterte i Teheran.

Flere hundre tusen mennesker protesterte mot myndighetene i forbindelse med presidentvalget i Iran i juni 2009.

Den gang nølte USA og daværende president Barack Obama med å erklære sin støtte til demonstrantene. Denne gangen var president Donald Trump raskt ute med en hyllest til regimekritikerne.

– Iranske borgere er lei av korrupsjonen og hvordan regimet kaster bort landets velstand for å finansiere terrorisme i utlandet. Myndighetene burde respektere innbyggernes rettigheter, inkludert retten til å ytre seg fritt, skriver Trump på Twitter.

Many reports of peaceful protests by Iranian citizens fed up with regime’s corruption & its squandering of the nati … https://t.co/bL9JMWQ6bZ

Demonstrantene mangler ledelse

Trumps reaksjon ble raskt stemplet som «billige, verdiløse og ugyldige» av Irans myndigheter, som kritiserte Trumps «opportunistiske kommentar».

– Iran har absolutt fulgt nøye med på Trumps aktive deltagelse i menneskerettighetsbruddene mot palestinske, jemenittiske og bahrainske folk, sier Bahram Qassemi, en talsperson for Irans utenriksdepartement.

Også tilhengere av prestestyret demonstrerte i Tehran på lørdag.

Foreløpig er det lite som tyder på at demonstrasjonene vil bli like store som i 2009, da demonstrantene hadde en tydelig ledelse og en konkret kampsak – anklager om valgfusk i presidentvalget – som bidro til å få folk til å trekke til gatene.

President Rouhani har dessuten lykkes i å redusere inflasjonen i landet med 70 prosent siden han overtok i 2013, påpeker Mohammad Ali Shabani, Iran-ekspert og doktorgradsstipendiat ved School of Oriental and African Studies ved University of London.

Han tror ikke romjulsdemonstrasjonene i Iran vil føre til betydelige endringer.

– Gitt dagens omstendigheter og de sosioøkonomiske virkelighetene i dagens Iran, er det bare et spørsmål om når, ikke om, demonstrasjonene vil ta slutt, skriver han på nettstedet Al-Monitor.