Verden

Lederne i Nord- og Sør-Korea håper å møtes i Pyongyang. Det skaper et stort problem for Donald Trump.

– USA må tone ned krigsretorikken nå. Ellers står de i fare for å miste innflytelsen over Sør-Korea, sier Korea-ekspert til Aftenposten.

Sør-Koreas president, Moon Jae-in, tok imot Nord-Koreas «førstesøster», Kim Yo-jon i presidentpalasset i Seoul på lørdag.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Vinterlekene i sørkoreanske Pyeongchang ser allerede ut til å levere på det olympiske idealet om å bidra til fred mellom nasjonene.

Lørdag ble det kjent at Nord-Koreas øverste leder, Kim Jong-un, har invitert Sør-Koreas president, Moon Jae-in, til å møtes i den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang.

Invitasjonen fikk Moon under en middag med Kims søster, Kim Yo-jong, i presidentpalasset i Seoul på lørdag.

– Vi skal prøve å skape et miljø for at dette kan skje, sier en talsperson for Moon.

Et møte mellom de to lederne virket utenkelig for bare noen måneder siden. Nord-Korea prøvesprengte en atombombe i september, og USAs president Donald Trump truet like etterpå med å «fullstendig ødelegge» Nord-Korea.

– Derfor er det veldig gode nyheter at president Moon nå har takket ja til invitasjonen om å møte Kim Jong-un, sier Vladimir Tikhonov, som er professor i Kina-/Koreastudier ved Universitetet i Oslo.

  • Før forrige OL i Sør-Korea drepte hun 115 mennesker. Nå gleder tobarnsmoren (56) seg til vinterlekene.

– Følger i farens fotspor

Han påpeker at tidligere sørkoreanske presidenter møtte Kim Jong-uns far, Kim Jong-il, i Pyongyang i 2000 og 2007.

– Kim Jong-un følger dermed i sin fars fotspor, noe som er viktig i koreansk kultur, sier Tikhonov.

USAs visepresident Mike Pence ble sittende da lederne fra Nord- og Sør-Korea jublet for å se utøverne sine komme inn med samlet tropp til åpningsseremonien i Peyongchang på fredag.

Det er foreløpig uklart når et eventuelt møte mellom de to lederne vil finne sted. Men UiO-professoren har stor tro på at det kommer til å skje.

– Det er i begge landenes interesse. Sanksjonene mot Nord-Korea har gjort at landet trenger å tilnærme seg naboene i sør. Samtidig gikk president Moon til valg i fjor på et løfte om en pragmatisk holdning til Nord-Korea. Han må levere på dette løftet, ikke minst fordi fred og stabilitet også er bra for den økonomiske veksten i Sør-Korea, sier Tikhonov.

Han legger til at sanksjonene mot Nord-Korea ikke omfatter humanitær hjelp til Nord-Korea, noe som skaper et spillerom for konkrete samarbeidsprosjekter som et resultat av et eventuelt toppmøte.

– Sør-Korea må overbevise Trump om å endre holdning

På åpningsseremonien i Pyeongchang stilte Nord- og Sør-Korea med felles tropp. Moon Jae-in og Kim Yo-jong reiste seg opp og jublet da utøverne kom inn på arenaen.

Samtidig ble USAs visepresident, Mike Pence, sittende på stolen sin. Han unnlot også å hilse på nordkoreanerne på VIP-tribunen.

Fredssamtalene mellom Nord- og Sør-Korea er nemlig ikke hva USA ønsker. Amerikanerne har en svært aggressiv holdning overfor regimet i Pyongyang.

– President Trump blir satt i en vanskelig situasjon. Den harde linjen mot Nord-Korea er et viktig innenrikspolitisk verktøy for ham, og det vil være et nederlag for ham dersom han nå må tone ned retorikken, sier Tikhonov.

I 2000 møttes president Kim Dae-jung fra Sør-Korea og den nordkoreanske lederen, Kim Jong-il, i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang. Et nytt toppmøte fant sted i 2007.

Samtidig vet amerikanske myndigheter at Kina, som allerede har en betydelig økonomisk maktposisjon i Sør-Korea, er tilhengere av fredssamtalene. Denne innflytelsen kan øke dersom amerikanerne holder fast på sin haukaktige posisjon.

– I tiden fremover kommer vi til å se en intens lobbyvirksomhet fra Sør-Korea mot Washington for å få dem til å ta en mer pragmatisk tilnærming til situasjonen på Korea-halvøya. De er nødt til å satse på at USA ser at det er i landets egeninteresse at de ikke stiller seg imot fredssamtalene. Argumentet deres kommer til å være at USA risikerer å «miste» Sør-Korea til fordel for Kina, sier Tikhonov.

Les mer om

  1. Nord-Korea
  2. Sør-Korea
  3. Donald Trump