Verden

Hvis denne grensen stenges, kan en gammel konflikt blusse opp

Nå er det som å krysse en fylkesgrense i Norge. Her er grunnene til at det er så vanskelig å finne en brexit-løsning i Nord-Irland.

Fra tettstedet Blacklion i Irland tar det bare noen minutter å gå over broen til Belcoo i Nord-Irland. FOTO: Øystein Kløvstad Langberg

 • Ingeborg Moe
  Utenriksjournalist

Han har kjørt over grensen mange ganger og husker hvordan det var før fredsavtalen kom. Skulle Nord-Irland-forsker Jan Erik Mustad kjøre fra Dublin til Belfast, var det militærkontroller, kontrollsteder, tollkontroll.

– Nå er det som å kjøre fra Telemark til Aust-Agder. Du merker ingenting, du bare kjører over. For gøy følger jeg med på mobilen når jeg kjører der for å se når telefonselskapet endrer seg, sier Mustad.

Dette blir den eneste landegrensen mellom Storbritannia og EU når britene melder seg ut av EU. Men hvordan den skal se ut, er et av de aller vanskeligste spørsmålene.

På EU-toppmøtet denne uken ble det klart at partene ikke har klart å finne noen løsning på dette - og det er derfor fare for at Storbritannia kræsjer ut av EU uten noen skilmisseavtale.

Nasjonalistene frykter en grense tvers over Irland. Unionistene frykter at grensen skal gå i Irskesjøen. Anne Gjertsen

Den usynlige grensen er et viktig symbol for fredsavtalen fra 1998, som fikk slutt på den blodige konflikten mellom de protestantiske unionistene og de katolske nasjonalistene i Nord-Irland.

Selve grensen skriver seg fra 1922 da republikken Irland løsrev seg fra Storbritannia og ble en selvstendig stat.

Den nordligste delen av øya forble en del av Storbritannia. Mens de fleste i republikken Irland er katolikker, er Nord-Irland delt mellom protestanter og katolikker. 1970–80-og 90-tallet var preget av uroligheter og terror mellom de to gruppene og kostet over 3000 mennesker livet.

 • Les reportasjen fra grensen: Han glemmer aldri synet av sine døde brødre på stuegulvet. Nå er han redd brexit kan gi ny voldsbølge.

Medlemmer fra partiet Sinn Féin, som vil at Nord-Irland blir del av republikken Irland, demonstrerte foran provinsforsamlingen Stormont i Nord-Irland. Maskene er av Jacob Rees-Mogg (t.v.) og Boris Johnson (t.h), som begge kjempet for brexit, og statsminister Theresa May, som sliter med å få på plass en skilsmisseavtale med EU. CLODAGH KILCOYNE / Reuters

Dette er en nedlagt tollbod på grensen mellom Storbritannia og Irland. Den er ikke i bruk lenger. Nå er spørsmålet om det igjen blir en vanlig grense her. LORNE COOK / AP / NTB scanpix

Mye av det nordirske samfunnet er fortsatt delt til tross for fredsavtalen som fikk slutt på volden.

– Vi kommer overens, men i praksis lever vi hver for oss, sier advokaten Patrick Fahy i Drumquin til New York Times.

Byen, hvor flertallet er katolikker, ligger nær Omagh hvor 29 mennesker mistet livet i 1998 da en utbrytergruppe fra IRA plasserte en bombe i handlegaten en lørdag ettermiddag.

– Ikke lenger religionskonflikt

Men det er lenge siden dette var en konflikt om religion, mener Mustad. Siden Nord-Irland ble etablert i 1921 har det vært en politisk konflikt, som handler om konstitusjonell tilhørighet og identitet: mellom dem som ønsker at Nord-Irland skal være del av Irland og dem som ønsker å forbli en del av Storbritannia.

– Det er enten en kamp mot britene for å bli gjenforent med Irland, eller en kamp på liv og død for å beholde unionen, sier han.

Dette kjøpesenteret ligger i grensebyen Muff i Irland, rett ved grensen til Nord-Irland. EU og Storbritannia har ikke funnet ut hva slags grense som skal gå her når Storbritannia forlater EU. CLODAGH KILCOYNE / Reuters

Les også

Nyhetskommentar: Sannsynligheten for kræsj øker. Pessimistene hamstrer varer.

Storbritannia og EU har ikke klart å finne en måte å sikre at Nord-Irland både er innenfor og utenfor EUs yttergrense når britene melder seg ut.

Da grensepostene ble fjernet for 13 år siden, ble det enklere å komme seg frem og tilbake mellom Nord-Irland og republikken Irland. Dette har både praktisk og psykologisk betydning.

 • Irske nasjonalister, altså de som ønsker at Nord-Irland skal bli del av republikken Irland, kunne føle seg nærmere Irland, selv om de bodde i Storbritannia.
 • Fjerning av grensepostene gjorde det enklere med handel over landgrensene. Mustad sier at både den katolske og protestantiske arbeiderklassen har nytt godt av økt handel og vekst. Ifølge New York Times krysser nå rundt 30.000 mennesker grensen daglig.

Førstelektor Jan Erik Mustad Universitetet i Agder

– Det er en reell frykt, også hos meg, for at konflikten skal blusse opp igjen hvis det gjeninnføres grense her, sier Mustad.

Han peker på at dette vil provosere irske nasjonalister, som vil anklage britene for å feste grepet om Nord-Irland. Ifølge ham kan det inspirere «elementer i Nord-Irland» som vil gjenoppta våpnene. Mindre handel over grensene kan dempe den økonomiske veksten og gjøre Nord-Irland mer avhengig av London. I tillegg kan paramilitære grupper lettere rekruttere folk hvis det blir dårlige tider.

EUs sjefforhandler i brexit-forhandlingene, Michel Barnier, sammen med irske ministere på grensen mellom Nord-Irland og Irland. CLODAGH KILCOYNE / Reuters / NTB scanpix

Frykter å bli skilt fra Storbritannia

Skal Nord-Irland derimot få spesialstatus etter brexit for å sikre at grensen forblir usynlig, frykter unionistene at de blir skilt fra resten av Storbritannia. Og statsminister Theresa May er avhengig av det nordirske Det demokratiske unionistpartiet for å kunne styre.

Et flertall av nordirene stemte i 2016 for å forbli i EU. En analyse fra Queens University i Belfast viser at et overveldende flertall (85 prosent) av katolikkene ville bli, mens et flertall av protestantene (60 prosent) ville ut av EU.

Den irske kommentatoren Patricia Mac Bride skriver i Politico at noe av det mest ironiske med brexit er at det i ytterste konsekvens kan føre til noe «ultrabritiske nasjonalister» har kjempet mot i alle år: et gjenforent Irland.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Brexit
 2. Nord-Irland
 3. Irland
 4. Storbritannia
 5. Belfast
 6. IRA
 7. EU

Relevante artikler

 1. VERDEN

  De elsker dronningen, men naboene vil bli kvitt henne. En bitter konflikt kan få nytt liv.

 2. VERDEN

  Boris Johnson erter på seg naboen. Risikerer at Storbritannia går i oppløsning.

 3. VERDEN

  Denne bekken er blitt britenes største hodepine. Han har laget seg en bakvei til nabolandet i tilfelle kaoset bryter løs.

 4. VERDEN

  Trailerkøer, kaos og Snickers-mangel: Stemmer britiske skremsler?

 5. VERDEN

  Disse murene forklarer hvorfor brexit står helt fast. Ingen tør fjerne dem.

 6. VERDEN

  Denne grensen har vært symbolet på terror og fiendskap. Nå kan den stå i veien for en brexit-avtale.