Islamister: Kutt alle diplomatiske forbindelser til Norge

Oppfordrer muslimske land om å trekke ut sine ambassadører fra landet.

Suhaib Hasan fra Storbritanias Islamske Råd mener islamske land må legge press på Norge for å stanse publiseringen av karikaturtegningene. FOTO: AFP

Demonstrasjonene mot Dagbladets trykking av en tegning der profeten Muhammed fremstilles som en gris, har ført til flere medieoppslag i arabiske og muslimske land.

Her roper pakistanske islamister slagord mot Norge i Lahore i Pakistan, etter at Aftenposten trykket en faksimile av karikaturtegningene. (FOTO: AFP)

Nå rykker én selvoppnevnt britisk domstol for islamsk lov ut og krever ifølge en iransk TV-kanal at muslimske land trekker ut sine ambassadører fra Norge.— De 57 muslimske statene må legge press på Norge og Danmark for å stoppe slike tåpeligheter og fornedrende tegninger, sier sekreætr Suhaib Hasan fra Storbritanias islamske sharia-råd til den halvstatlige iranske TV-kanalen al-Alem .

Ifølge den iransk-arabiske nyhetskanalen ber han nå européere om å protestere mot trykkingen av karikaturtegningene, som et alternativ til «enkelthandlinger».

Sharia-rådet har ingen offisiell status, men har avdelinger over store deler av Storbritannia.

- Bruk alle virkemidler

Også i Kuwait har trykkingen av karikaturtegningene ført til reaksjoner.

— Muslimske ledere, organisasjoner og internasjonale institusjoner må umiddelbart reagere kraftig for å stoppe disse angrepene på vår profet Mohammed (fred være med ham og hans slekt) og bruke alle virkemidler for å gi seier til vår noble profet, sier Mashaal al-Muallith, medlem av politbyrået i den kuwaitiske Salafistbevegelsen.

- Kutt alle diplomatiske forbindelser til Norge, oppfordrer islamistrepresentanten , ifølge den kuwaitiske avisen .

Salafistene i Kuwait fikk internasjonal oppmerksomhet våren 2009, da de oppfordret kvinner til å la vær å stemme i det kommende parlamentvalget.

Også da Aftenposten trykket en faksimile av den danske tegneren Kurt Westergårds karikaturer av profeten Muhammed tidligere i år, førte det til sterke reaksjoner og brenning av norske flagg i Pakistan.

- Kan påvirke trusselbildet

På spørsmål fra Aftenposten.no svarer Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) at oppmerksomheten Norge nå blir til del i Midtøsten kan øke påvirke trusselbildet mot Norge.

- Ja, dette kan påvirke trusselbildet mot Norge, men det er ikke noen automatikk i det, sier informasjonssjef Trond Hugubakken i Politiets Sikkerhetstjeneste til Aftenposten.no.

Han viser til at også andre momenter spiller inn, som norsk militær deltakelse i Afghanistan, at Norge er en nær alliert av USA og andre islamkritiske utspill i norsk og internasjonal presse.

— Ekstrem islamisme representerer en latent trussel mot Europa og dermed også Norge. Det er imidlertid mange faktorer som påvirker trusselbildet mot Norge.

Arfan Bhatti var blant initiativtakerne til protesten som har fått mye oppmerksomhet i Midtøsten. FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / SCANPIX
Her brenner pakistanske muslimer flagg i protest mot Aftenposten og Norge. FOTO: AFP