Verden

Polanski i politisk spill

<strong>New York (Aftenposten.no):</strong> Utleveringen av Roman Polanski fra Sveits til USA, kan være et forsøk på å dempe kritikken av landet som et sted som skjuler kriminalitet og kriminelle.

ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

 • Alf Ole Ask

Det var trolig Roman Polanskis egne advokater i Los Angeles som utløste begjæringen som fikk myndighetene i Sveits til å

Les også

Roman Polanski arrestert

. Advokatene forsøkte å få til en avtale om den mer enn 30 år gamle voldtektssaken.

Ett av argumentene deres var at Los Angeles-politiet ikke har vist noen særlig interesse for Polanski i disse årene. Derfor kunne det være klart for en avtale etter de linjer som en forhandlet forkandlet frem i 1978.

Polanski skulle til en filmfestival i Zürich. Han skulle kaste glans over arrangementet og få en pris. Derfor visste alle når han skulle komme, og det var bare for politiet å gripe ham.

Grunnen til at sveitsisk politi gjorde det akkurat nå er noe uviss. USA har hatt en stående arrestordre på regissøren siden 1978.

Polanski har i de siste 30 årene feriert i Sveits flere ganger og har en hytte der. Dersom de ønsket å sende ham til USA, kunne det skjedd for mange år siden. Polanski har for eksempel unngått Storbritannia, hvor han ville ha blitt utlevert umiddelbart.

Viktig for Obama

En grunn kan være at president Barack Obama har satt jakt på skattesnytere høyt oppe på sin agenda. Sveits er en friplass for slike. I likhet med nabolandet Liechtenstein har Sveits banklover som gjør at de er friplass for svarte penger.

Akkurat nå er USA ute etter den sveitsiske storbanken UBS. I et internt notat i nyhetsbyrået AP, spekuleres det om dette er årsaken til arrestasjonen. Notatet ble offentlig ved en ulykke, men har satt fart i rykter om at Sveits på denne måten gjør seg litt lekre for Obama-administrasjonen.Landet har, etter press, vist seg mer samarbeidsvillig enn før i kampen for å ta skattesnytere, ]og serverer i tillegg den 76 år gamle angivelige voldtektsforbryteren på et sølvfat. Om han blir utlevert.

Overraskende støtte

Det som overrasket amerikanerne var

Les også

Frankrike og Polen vil ha Polanski løslatt mot kausjon

. Polanski er født i Frankrike av polskjødiske foreldre. Frankrike utleverer ikke egne borgere og derfor har han hatt en fripass der.

Den franske kultureliten har ment at han burde slippe straff, fordi dette er en gammel sak. Men nå viser nye meningsmålinger at den folkelige støtten for dette forvitrer.

I Los Angeles er politiet tilsynelatende rasende over denne type reaksjoner. Det slår fast at det nå bare vil stille for retten en mann som stakk av fra en tilståelse og en tiltale for mer enn 30 år siden. Jenta, den gangen 13 år, er nå en voksen dame som lever et rolig liv. Hun fikk en fet sjekk og sier hun ikke ønsker denne saken blåst opp igjen.

Loke og Tor

Men Los Angeles-politiet slår fast at det ikke finnes egne lover for berømte og rike regissører. Vel, ikke mer enn at det samme politiet i 1978 var innstilt på at dersom Polanski tilsto, skulle han slippe med de 42 dagene han satt i varetekt. Det var da en dommer ga signaler om at han ikke var sikker på at det var en avtale han ville godta, at Polanski stakk.

Og så, etter mer enn 30 år, blir han arrestert. Med forbehold om de politiske diplomatiske forviklingene, er han nå å vei til en rettssal i Los Angeles.

Både amerikanske og sveitsiske myndigheter sier at dette bare en kriminalsak hvor en person utleveres for straffeforfølging for en alvorlig forbrytelse han har tilstått.

Men 30 år før man klarer å arrestere enn sveitsisk hytteier, høres muligens ikke særlig troverdig ut.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Demokratene har lovet å støtte hverandre. Men natt til torsdag ble særlig én angrepet hardt.

 2. VERDEN

  Nederlag for Argentinas president i primærvalget

 3. VERDEN

  Zimbabwes president ut mot vestlige sanksjoner

 4. VERDEN

  Alarmen er gått i britisk økonomi. Nå drar de med seg resten av Europa i dragsuget.

 5. VERDEN

  Etterforskere: Raketten som traff MH17-flyet, kom fra det russiske militæret

 6. VERDEN

  Ni personer omkom etter flystyrt i Sverige