Dette er Wikileaks-bombene

Når Wikileaks lekker fører det til reaksjoner fra FN og USA, så vel som i det norske forsvaret. Her er de viktigste lekkasjene til den omstridte whistleblower-organisasjonen.

Julian Assange. FOTO: AP

Wikileaks har lenge varslet en ny gigantlekkasje, denne gangen på 2,7 millioner dokumenter.

«Verden kommer til å forandres de neste månedene», lovet Wikileaks om den nye lekkasjen.

Men med sine store avsløringer fra Irak og Afghanistan det siste året har det utradisjonelle, bejublede og kraftig kritiserte varsler-nettstedet allerede endret vår måte å oppfatte krig på.

Nettstedet har lekket opplysninger andre har ønsket å beskytte siden 2007, men det var først med en video fra Irak i april i år at det virkelig tok av for Wikileaks . Her er de viktigste lekkasjene:

April: Irak-videoen

Under SKUP-konferansen i Tønsberg i mars kunngjorde Assange på et seminar at Wikileaks hadde lyktes i å dekryptere en video med innhold fra Irak. 5. april ble videoen sluppet, og den viste hvordan to ansatte i nyhetsbyrået reuters ble drept i et amerikansk angrep i den irakske hovedstaden Bagdad i juli 2010.

Rundt et dusin mennesker ble drept i angrepet, og to små barn ble alvorlig skadet. Den offisielle versjonen fra amerikanske styrker var at man hadde skutt mot en gruppe opprørere, men videoen fra Wikileaks viste at dette ikke stemte.

Kilder i USAs forsvar har bekreftet at videoen, som du kan se i vinduet under, er ekte.

Pårørende til de to drepte journalistene ble opprørt etter publisering av videoen, og brast i gråt da de fikk se bildene. I ettertid spurte de seg om informasjonen ville ha blitt holdt skjult om det var amerikanske journalister som var blitt drept i krig.

Juli: Afghan War Diary

  1. juli i år sørget Wikileaks for stans i journalistenes agurksommer da de 91.731 dokumentene fra krigen i Afghanistan i perioden 2004 til 2009, ble offentliggjort.

Dokumentene ble publisert på organisasjonens hjemmeside denne dagen, under tittelen Afghan War Diary, men de tre avisene The Guardian, The New York Times og Der Spiegel, hadde fått innsyn i dem på forhånd, og presenterte omfattende stoff om krigen samme dag:

Omfanget sjokkerte mange, og Julian Assange sammenlignet Afghan War Diary med publiseringen av de såkalte Pentagon Papers på 1970-tallet. De lekkede dokumentene avslørte en rekke ikke kjente drap på sivile, og en rekke av dokumentene omhandlet norske soldater.

Les også

Forsvaret gransker skadevirkningene etter kjempelekkasjen

etter kjempelekkasjen, for å undersøke hvilke konsekvenser og eventuelle skadevirkninger den kunne ha for de norske soldatene i Afghanistan. — Dette viser krigens brutalitet og bekrefter et vanskelig og komplisert bilde, sa Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle i en videokommentar da lekkasjen var et faktum. Se kommentaren i videospilleren under.

— Selv om jeg er bekymret for at sensitiv informasjon fra krigen kan sette individer eller operasjoner i fare, avdekker ikke disse dokumentene noe som ikke allerede har påvirket vår offentlige debatt om Afghanistan,

Les også

Obama prøver å begrense skaden av lekkasjene

et par dager etter lekkasjen. I mellomtiden brukte hans administrasjon svært mye tid og krefter på å forsøke å minimere skadene.

Oktober: Iraq War Logs

  1. oktober kom det hittil største lekkasjesjokket i militærhistorien, da Wikileaks publiserte nær 400.000 graderte dokumenter fra krigen i Irak i perioden 2004 til 2009. Dokumentene dokumenterer at 109.000 er drept i Irak, hvorav over 66.000 sivile.

Etter avsløringen gikk FNs spesialrapportør for tortur, Manfred Nowak, ut og krevde full granskning av anklagene om tortur som kommer frem i Wikileaks-dokumentene.

Dokumentene avslørte også at

Les også

Norske våpen brukt i hendelser der sivile ble drept

der sivile har blitt drept i Irak. Her kan du søke i basen.

  • For en langt større oversikt over Wikileaks' lekkasjehistorie enn denne, kan du konsultere Wikipedias liste over Notable Wikileaks Leaks