Verden

Chávez forsvarer Sjakalen

Sjakalen, en av verdens mest fryktede terrorister frem til han ble arrestert i 1994, blir nå tatt i forsvar av Venezuelas president Hugo Chávez.

Venezuelas leder Hugo Chávez under en tale i forrige uke i hovedstaden Caracas. Like før helgen lovpriste han terroristen Ilich Ramírez Sánchez, bedre kjent som Sjakalen.
  • Amund Trellevik

Venezuelas president Hugo Chávez skaper igjen overskrifter: I en tale fredag kveld tok han i forsvar Ilich Ramírez Sánchez, bedre kjent som sjakalen, og karakteriserte ham som en sann revolusjonær kriger. Under TV-talen, som ble sendt til sosialistiske ledere over hele verden, sa Chávez at Sjakalen var en person som ufortjent blir omtalt som terrorist, men at han var klar over at han risikerte å bli hånet for sine uttalelser.

–De kaller ham en terrorist, men Carlos var i virkeligheten en revolusjonær kriger, som støttet palestinernes sak. Jeg forsvarer ham, og jeg bryr meg ikke om hva de sier om det i Europa, sa Chávez.

Sánchez ble født i Venezuela, sønn av en marxistisk advokat, og fikk sitt fornavn etter den russiske bolsjevikføreren Vladimir Iljitsj Lenin. Han ble tidlig med i det kommunistiske ungdomsforbundet og flyttet senere sammen med sin mor til London. Han har studert i Moskva, men ble kastet ut etter det som blir omtalt som en utsvevende livsstil.

Støttet bin Laden

Sánchez var hjernen bak flere kapringer, likvideringer og terrorangrep over hele Europa og Midtøsten på 1970 og 80-tallet, og har blant annet uttalt sin støtte til Osama bin Laden og terrorangrepene mot USA i 2001. Det var under treningsopphold hos Folkefronten for Palestinas frigjøring i Amman i Jordan at Sánchez fikk pseudonymet «Carlos».

Chávez har tidligere omtalt Sjakalen som en venn, og i 1999 ble det kjent at presidenten hadde sendt et brev til ham i fengselet i Frankrike, der han er dømt til livstidsdom for drapet på to franske sikkerhetsagenter og en libanesisk informant i 1975. Frem til han ble arrestert i Sudan i 1994, var Sánchez en av verdens mest fryktede terrorister.

Forsvarer Mugabe

I talen fredag kom også Chávez med forsvar av andre omstridte statsledere, blant annet president Robert Mugabe i Zimbabwe og president Mahmoud Ahmadinejad i Iran. Han sa også at han hadde begynt å lure på om Idi Amin, despoten i Uganda som torturerte og drepte sine politiske motstandere, var så ille som alle skulle ha det til. –Vi trodde han var en kannibal. Jeg har mine tvil, jeg vet ikke, kanskje han var en stor nasjonalist, en patriot, sa Chávez.

Chávez har sittet som president i Venezuela siden 1998, og er gjenvalgt to ganger. Opposisjonen kritiserer han for å ha forandret grunnloven som gjør at han kan styre på ubestemt tid – så lenge han klarer å bli gjenvalgt.

Les også

Nytt Chavez-show i FN

Før han fremsto i rettssalen,kjente verden hans utseende bare gjennom et bilde som ulikesikkerhetstjenester sendte ut av ham på 1970-tallet.
Sjakalen ¿ Ilich Ramírez Sánchez¿ fotografert under rettssaken i Paris i november 2000 (t.v.). Saken endte med at han ble dømt til livsvarig fengsel.