Verden

Radikale afrikanske islamistgrupper forbyr fotball-VM

Tillater ikke visning av VM-kamper.

Somaliske islamister mener VM er uislamsk.
  • Lars Akerhaug

Les også:

Fotballgalskapen herjer i Afrika før VM. FOTO: AFP.

VM-feberen herjer, også i Somalia. Men landets mektige og radikale islamistgruppe, al-Shabab, har forbudt å vise eller se på VM-kampene på TV.

— VM er uislamsk, hevder al-Shabab ifølge Wall Street Journal .

Under jorden

Dermed må fotballfans, og dem er det mange av i det muslimske og dypt religiøse landet, snike seg rundt for å få sett på kampene.

Selv om flertallet av somaliere er troende muslimer, er fotballinteresser likevel sterk, som andre steder på det afrikanske kontinentet.

Kenyansk forbud

Men ekstremistgruppen al-Shabab er ikke de eneste som retter pekefingeren mot fotball.

I april ble det klart at myndighetene i byen Mandera i den fotballgale nasjonen Kenya nedla forbud mot å vise fotballkamper på TV.

- Vi kommer ikke til å stoppe før vi har ødelagt alle som viser fotballkamper i området, sa sheikh Daud Sheikh Mahmoud, representant for en lokal muslimsk gruppe til Reuters.

Omstridt

Et flertall av befolkningen i muslimske land i Afrika er minst like fotballinteressert som andre på kontintentet. Men det er ikke første gang det blåser rundt fotball og islam.

Senest da det brøt ut opptøyer mellom egyptiske og algeriske fotballspillere under kvalifiseringskampene til VM førte bråket til at en rekke islamske grupper gikk ut og fordømte fotballen, fordi idretten sprer splid blant muslimer.

P. S. Islamistgruppen al-Shabab må ikke forveksles med den saudi-arabiske fotballklubben med samme navn!

Les også

  1. Islamister henrettet mann offentlig i Somalia

  2. Dagen da musikken døde i Somalia