Verden

Innrømmer at de er russere

Nye innrømmelser fra siktede i agentsaken.

Illustrasjonen fra retten viser to av de siktede i agentsaken i USA. De kalte seg Michael Zottoli og Patricia Mills, men skal egentlig ha vært russiske statsborgere ved navn Mikhail Kutzik og Natalia Pereverzeva. FOTO: DANA VERKOUTEREN/AP PHOTO
  • Jon Robin Halle
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

De kalte seg Michael Zottoli og Patricia Mills. Men nå inrømmer de at de i virkeligheten er russiske statsborgere. Deres virkelige navn er Mikhail Kutzik og Natalia Pereverzeva, ifølge rettspapirene, skriver BBC.

De to bodde sammen med sine to barn i Arlington, Virginia. I Arlington County finner man viktige amerikanske institusjoner og landemerker som forsvarsdepartementet Pentagon og æreskirkegården Arlington.

Skal behandle kausjonsspørsmålet

I løpet av kort tid er det ventet at Kutzik og Pereverzeva sammen med ytterligere en siktet — Mikhail Semenko - vil møte for retten i Arlington. Spørsmålet om en mulig kausjon skal behandles. Amerikanske myndigheter frykter at de tiltalte skal rømme landet dersom det betales kausjon for dem.

Det var nettopp dette som skjedde etter at det ble betalt kausjon for en annen siktet i agentsaken, på Kypros. Christopher Metsos slapp løs og har siden forsvunnet sporløst fra middelhavsøyen.

Torsdag innrømmet den siktede Juan Lazaro at han arbeidet for SVR, etterfølgeren til KGBs utenriksavdeling.

Agentringen

Detaljene rundt den antatte agentringen som i disse dager rulles opp er resultat av langvarig arbeid fra FBI. 10 personer ble arrestert i USA, mens nevnte Metsos altså har stukket av på Kypros. De skal ha fått betaling fra sine russiske oppdragsgivere for å samle inn opplysninger og politisk sladder.

Saken har fått enorm medieoppmerksomhet, og skapt assosiasjoner såvel til spionromaner, som til den kalde krigen. Et viktig poeng er imidlertid at de arresterte er siktet for «å ha konspirert for å opptre som ulovlige agenter for Russland i USA», som det heter i siktelsen, og ikke for spionasje.

Strafferammen er på fem år, ifølge nyhetsbyrået AP.

Anna Chapman er en av de siktede i agentsaken og har fått mye oppmerksomhet. Hun tilbrakte stadig mer tid med de rike og innflytelsesrike, ifølge hennes britiske eksmann. FOTO: AP PHOTO

Anna Chapman

Det er heller ikke til å stikke under stol at særlig Anna Chapman har gitt saken ekstra oppmerksomhet. Den 28 år gamle kvinnen er en av de siktede. Med sitt flotte utseende og knallrøde hår var pressen raskt ute med kallenavn som "Den røde fare", "James Bond-piken" og "femme fatale".

Dessuten skal Anna Chapmans britisk eksmann Alex Chapman ha sagt at Annas far i sin tid var høyere offiser i KGB.

Anna Chapman tilbrakte stadig mer tid sammen med rike og innflytelsesrike mennesker og ble mer og mer fjern og hemmelighetsfull i løpet av ekteskapet, forteller Alex Chapman gjennom sin advokat til BBC.

De to møttes første gang i 2002 og giftet seg fem måneder senere.

Vil ikke at saken skal skade relasjonene

USA og Russland har den senere tiden arbeidet for å bedre relasjonene seg imellom. Slik sett kom agentsaken på et ubeleilig tidspunkt.

Saken provoserte russerne, men det virker nå som om begge sider vil ungå at saken går ut over relasjonene mellom de to landene.

Kausjonshøringer for de arresterte er ventet fra fredag og fremover.

Les siktelsen på det amerikanske justisdepartementets nettsider her.

Les også

  1. Innrømmer å være russisk agent

  2. Betalt for å samle inn sladder

  3. Anna – den røde spionen

  4. Russland: – Et gufs fra den kalde krigen

Christopher Metsos, en av de siktede i agentsaken, ble sluppet løs mot kausjon på Kypros. Nå er han sporløst forsvunnet. FOTO: AFP PHOTO