Ber om nåde for dødsdømt kurder i Iran

Familien til dødsdømte Habibollah Latifi som søndag skal henrettes i Iran, ber sammen med menneskerettighetsgrupper om at livet til den kurdiske studentaktivisten spares.

Søndag morgen skal 29 år gamle Latifi henrettes i Iran. Menneskerettighetsnettverket Iran Human Rights og familien til 29-åringen gikk i helgen ut og ba det internasjonale samfunnet om å legge press på myndighetene i Iran slik at dødsdommen kunne bli omgjort.

Til VG Nett opplyser Norges utenriksdepartement at de ikke kommer til å ta opp saken med Iran. Iran Human Rights’ talsperson Mahmood Amiry-Moghaddam frykter at dette kan tolkes som et «klarsignal», og mener det er beklagelig at verdenssamfunnet ikke har reagert kraftigere.

«Krig mot Gud»

Ifølge iranske myndigheter var Latifi medlem av den kurdiske militante opprørsgruppen PJAK da han i 2007 ble arrestert i Kurdistan-provinsen. Han ble dømt for ”Moharebeh, altså krig mot Gud.

Men familien nekter i likhet med Latifi selv, for at han har hatt noe med gruppen å gjøre.

– Anklagene er falske, dette er bare en unnskyldning for å kunne henrette ham, sier Elahe Latifi, 29-åringens søster, til The Guardian.

Ifølge henne bunner dommen mot broren i at myndighetene ikke tolererte hans politiske engasjement da han studerte ved Azad-universitetet sørvest i Iran.

Ifølge Amnesty International ble 29-åringens rettssak holdt bak lukkede dører uten at advokaten hans fikk delta. Senere opprettholdt en ankedomstol dødsdommen.

Ber om hjelp

Latifi har sittet i fengsel siden arrestasjonen for tre og et halvt år siden, men ble for kort tid siden overført til isolat i det sentrale fengselet i provinshovedstaden Sanandaj, der han etter planen skal henges søndag morgen.

– Vi har ikke noe annet håp enn å be det internasjonale samfunnet om hjelp: Vær så snill og hjelp min uskyldige bror fra å bli henrettet mens folk verden over feirer jul, sier søsteren til The Guardian.

Lørdag ble det holdt en støttedemonstrasjon for Latifi utenfor den iranske ambassaden i Oslo. Flere lignende markeringer skjer ulike steder i Europa lørdag kveld.

Ifølge Iran Human Rights ble sju personer henrettet i Iran 1. juledag. Menneskerettighetsgruppen advarte før jul mot at iranske myndigheter ville benytte julehøytiden til å gjennomføre henrettelser, og spesielt saker som normalt vekker stor internasjonal oppmerksomhet.