Verden

FN-topp: - Humanitær krise på Gazastripen

Det er ingen tvil om at det nå er en humanitær krise på Gazastripen, mener lederen for FN-organet UNRWA, Karen Koning AbuZayd.

En palestinsk familie fra Beit Lahia nord på Gazastripen, som har mistet sitt hjem i et israelsk angrep, ber om husly utenfor Det internasjonale Røde kors kontorer i Gaza city.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Bakgrunn:

UNRWA er den FN-organisasjonen som distribuerer det meste av nødhjelpen på Gazastripen. AbuZayd sier hun ikke tidligere har villet bruke ordet «krise» om situasjonen på den tett befolkede Gazastripen, men krigen har fått henne til å endre mening.

— Folk er fortsatt på egen hånd, de bor i utbombede hus og er desperate etter å finne vann og brød. I tillegg er de livredde for at det skal bli satt i gang en tredje fase av krigen, med kamper fra hus til hus, sier hun til NTB.

Sivilbefolkningen har et skrikende behov for hjelp, men til tross for at FNs sikkerhetsråd alt for flere dager siden krevde en umiddelbar våpenhvile, er krigen nå vel inne i sin tredje uke. Over 900 palestinere er drept og nesten 4.000 såret i kampene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

— Må stå til ansvar

FN har åpnet sine skoler på Gazastripen for å tilby noen få av de 1,5 millioner innbyggerne beskyttelse. Men heller ikke FN-drevne skoler har vist seg trygge – sist uke mistet minst 48 mennesker livet da tre slike skoler ble bombet.

AbuZayd sier Israel umiddelbart innrømmet overfor FN at skolen i det alvorligste angrepet ble truffet ved en feil, men at landet ikke erkjente det offentlig før søndag.

UNRWA er nå i dialog med Israel om disse angrepene, og FN krever at episodene blir etterforsket.

— De opplysningene vi har, tyder på at noen må holdes ansvarlig for disse hendelsene, sier AbuZayd – uten å anklage Israel direkte for krigsforbrytelser eller brudd på folkeretten.

FNs operasjoner på Gazastripen ble suspendert én dag i forrige uke etter at en FN-kolonne ble beskutt og én person drept. Men arbeidet ble gjenopptatt da Israel forsikret om at «sikkerheten til FNs personell, installasjoner og humanitære operasjoner vil bli respektert fullt ut».

Israel avviste i helgen at det var israelske styrker som angrep FN-kolonnen.

Håper på Norge

Karen AbuZayd skal møte både utviklingsminister Erik Solheim (SV) og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i Oslo denne uken, og hun håper Norge kan bidra til å få slutt på krigen:

— Alle ser på Norge med dette for øyet, og FNs generalsekretær har henvendt seg til Norge i håp om at landet kan ta en lederrolle i gjenoppbyggingsfasen, som blir svært vanskelig.

— De har ødelagt alle institusjonene – alt må gjenoppbygges, sier hun om de israelske angrepene.

Flere millioner dollar som skulle gått til gjenoppbyggingen av Gazastripen, står fortsatt ubrukt som følge av at utbetalingen av bistand til palestinerne langt på vei ble stanset etter at Hamas kom til makten i 2006. Dette rammet fremfor alt befolkningen i Gaza.

Med sin lederrolle i den internasjonale givergruppen for bistand til palestinerne (AHLC) vil Norge ha en sentral rolle i gjenoppbyggingsfasen når den tid kommer.

Les også

  1. - Familien hennes ble utslettet

  2. Fosse: - Det er uvirkelig å komme tilbake

  3. Gaza: Krigen dag for dag

  4. Bakgrunn for krigen i Gaza