Fem bekreftet omkommet etter påkjørsel i tysk gågate

Fem mennesker – blant dem en ni måneder gammel baby – ble drept og mange skadet da en bil kjørte inn i en gågate i tyske Trier. Bilføreren er pågrepet.

Sentrum i den tyske byen Trier er stengt av etter at en bil raste gjennom en gågate i byen tirsdag.
  • Julie Berg Melfald

Fem personer er bekreftet døde. Flere er skadet, meldte det tyske nyhetsbyrået DPA.

Ytterligere 14 personer er skadet. Flere av dem alvorlig.

Det sa delstatens innenriksminister Roger Lewentz på en pressekonferanse tirsdag klokken 19. En baby på ni måneder skal være blant ofrene. En 25 år gammel kvinne, en 45 år gammel mann og en 73 år gammel kvinne har også mistet livet.

– Jeg gikk nettopp gjennom bysentrum og det var forferdelig. Jeg så en barnesko ligge i gaten. Jenta som eier den, er død, sa en emosjonell Leibe til SWR.

Øyenvitner: Kjørte på folk med vilje

Klokken 13.58 fikk politiet i Trier den første meldingen om at en bil raste gjennom gågaten i sentrum av byen. Trier ligger sørvest i Tyskland.

På en pressekonferanse tirsdag ettermiddag sier politiet at bilen skal ha kjørt i svært høy fart i en kilometer gjennom den bilfrie sonen.

Bilen er blitt beskrevet som en grå Range Rover. Det skal ha virket som sjåføren traff fotgjengere med vilje, sier øyenvitner til tyske SWR.

Folk skal ha skreket i panikk. Flere ble kastet gjennom luften da bilen traff dem, skriver nyhetsbyrået Reuters.

To personer er døde og rundt 15 skal være skadet.

Sjåføren hadde 1,4 i promille

Sjåføren ble pågrepet på stedet, og kjøretøyet hans er beslaglagt. Det er en 51 år gammel tysk mann fra Trier-området som er arrestert. Det opplyste politiet om på en pressekonferansen tirsdag ettermiddag. Den mistenkte sitter nå i avhør.

– For øyeblikket kan vi ikke si noe om motiv. Vi vet ikke hvorfor han har gjort dette, sier polititalsmann Karl-Peter Jochem.

Påtalemyndigheten har til nyhetsbyrået AFP uttalt at de vil undersøke om den arresterte kan ha psykiske problemer. 51-åringen skal også ha hatt 1,4 i promille.

– Han brukte bilen som våpen og det ser ut til at det var en villet handling. Mannen er ikke tidligere straffet. Motivet for det han gjorde er ikke klart. Det er ikke klart om han har hatt et politisk eller et religiøst motiv for det han har gjort, sa statsadvokat Peter Fritzen.

Mannen blir fremstilt for varetektsfengsling i morgen. Da blir det avgjort om han eventuelt skal sendes til et psykiatrisk sykehus.

På Twitter ligger det en video som angivelig skal vise pågripelsen av sjåføren. Den mistenkte blir anholdt av politiet ved siden av en bulkede grå bil.

Andre videoer på plattformen viser også noen av ødeleggelsene bilen forårsaket i sentrum av byen.

BREAKING – Car plows through pedestrians in the German city of Trier, at least 2 dead, 10 injured. The police ramme ... https://t.co/zJNfeHxSgOVIDEO – Car plowed through pedestrians in #Trier. Scene of the aftermath.https://t.co/SbfDF5Rqb1

Sentrum er nå avstengt og politiet ber folk holde seg unna området.

Det understrekes imidlertid at ingen opplysninger tyder på noen vedvarende fare.

Merkels talsperson: – Sjokkerende

– Det som har skjedd i Trier, er sjokkerende. Tankene våre går til de dødes pårørende, de mange skadede og alle dem som jobber med å ta hånd om de berørte, sier Steffen Seibert, talsmann for regjeringen i Berlin.

Trier ligger rundt 20 mil vest for Frankfurt, ved grensen til Luxembourg. Byen er trolig Tysklands eldste by og har rundt 110.000 innbyggere. Trier er kjent for sine godt bevarte romerske bygninger, blant annet byporten Porta Nigra som ble oppført på Unescos verdensarvliste i 1986.