Oppgraderer trusselnivået i Sverige

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo ser en økt terrortrussel mot Sverige, og sjefen Anders Danielsson har besluttet å øke beredskapen.

Avgjørelsen om oppgradering av trusselnivået baseres på etterretningsinformasjon om forandret aktivitet i visse miljøer i Sverige. Bildet viser en folkemengde ved balkongen over Norbro i Stockholm dagen etter kronprinsessebryllupet i Sverige i sommer.

Trusselnivået heves med ett steg, fra to til tre, på en skala med fem nivåer.

Det bestemte han i midten av september og informerte regjeringen umiddelbart.

Ifølge Danielsson har Sverige aldri hatt et terrortrussel på dette nivået.

– Har kontroll

Danielsson sier at det er gjort en vurdering basert på flere elementer.

Anders Danielsson FOTO: SÄPO

– Men at vi nå hever trusselnivået innebærer at vi har kontroll på situasjonen. Det er en terrortrussel i Sverige, men den er ikke umiddelbar, forklarer Säpo-sjefen som ikke vil konkretisere avgjørelsen.— Det dreier seg ikke om i dag, og ikke i morgen, men lengre frem enn som så, sier han til svensk presse.

- Kan endres neste uke

— Nå må vi gjøre alt for å redusere trusselen. Vi kan klare å endre trusselbilde takket være bedre kunnskap om situasjonen. Dette er en kompleks sak. Vi kan rent teoretisk se en endring neste uke, sier Danielsson til Aftonbladet.

Avgjørelsen baseres på etterretningsinformasjon om forandret aktivitet i visse miljøer i Sverige. Hvilke miljøer og hvor disse aktivitetene er blitt registrert, vil ikke Danielsson si noe om.

– Det er en risiko for at det vil kunne vanskeliggjøre våre muligheter for å rydde trusselen av veien, sier han.

Det dreier seg ikke om i dag, og ikke i morgen, men lengre frem enn som så.
Säpo-sjef Anders Danielsson

Nettverk?

Säpo vil heller ikke si noe om det finnes et spesielt nettverk i landet, men de seneste dagene har vestlige sikkerhetstjenester advart mot planlagte terrorattentater i Europa. Attentatene skulle ligne på de i Mumbai i 2008, har sikkerhetskilder sagt til britiske Sky News.

På spørsmålet om beredskapen kommer til å merkes av innbyggerne, svarer Danielsson at det ikke er så veldig sannsynlig.

— Men det er klart at man kanskje kan se noe, sier han.

— Vi har fått informasjon som tyder på at det er i ferd med å skje en endring i visse miljøer i Sverige, sier Tina Israelsson ved Säpo til Aftonbladet.

Taus

Sjefanklager Tomas Lindstrand ved det svenske påtalemyndigheten for sikkerhetssaker er svært tilbakeholden med informasjon.

— Om det pågår noen forundersøkelser eller om noen er blitt pågrepet, vil jeg ikke svare på av etterforsningsmessige hensyn og heller ikke av noen andre hensyn, sier han til nyhetsbyrået TT, skriver Expressen.

Han vil dermed heller ikke svare på hvor i Sverige den «endrede aktiviteten» skal ha vært observert eller om islamister er grunnen til oppgraderingen av trusselbildet.

Reinfeldt informert

— Jeg er informert om Säpos arbeid, sa statsminister Fredrik Reinfeldt da han fikk spørsmål om han ville kommentere terrortrusselen av SVT.

Men ellers ville han ikke si mye.

— Det er Säpo som har ansvaret for å gi informasjon om trusselsituasjonen, understreket han.