HRW krever FN-granskning av volden mot demonstranter i Hviterussland
Human Rights Watch krever at både FN og OSSE gransker pågripelsene og volden som hviterussiske myndigheter har utsatt fredelige demonstranter for etter valget.
I en ny rapport skriver menneskerettsgruppen at hundrevis av mennesker ble utsatt for tortur og annen mishandling etter at de ble pågrepet under protestene mot president Aleksandr Lukasjenko.
Ofrene har fortalt at de ble banket opp, påført elektriske støt og tvunget til å bli værende i smertefulle stillinger. Minst én person ble voldtatt, og flere intervjuobjekter sier at andre fanger ble utsatt for verre behandling enn dem selv, ifølge rapporten.
HRW har dokumentert at flere av ofrene er blitt påført alvorlige skader, som beinbrudd, ødelagte tenner, hudsår, brannskader og lettere hodeskader. Noen var også påført nyreskader.
– Tortur
Basert på funnene har HRW konkludert med at mesteparten av mishandlingen som demonstrantene ble utsatt for, er å regne som tortur.
Nå krever organisasjonen at både FNs menneskerettighetsråd og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) iverksetter granskninger så fort som mulig for å sikre bevis og sørge for at noen blir stilt til ansvar for overgrepene.
– Den omfattende brutaliteten som ble brukt da demonstrasjonene ble slått ned, viser hvor langt hviterussiske myndigheter er villige til å gå for å bringe folk til taushet, men titusener av fredelige demonstranter fortsetter å kreve rettferdige valg og rettferdighet etter overgrepene, sier Hugh Williamson, som er HRWs direktør i Europa og Sentral-Asia.
– Nær 7000 pågrepet
Fra 9. til 13. august ble nesten 7.000 mennesker pågrepet i forbindelse med protestene. Rapporten er basert på intervjuer med 27 personer, 21 menn og 6 kvinner, som er blitt løslatt. Noen av dem ble pågrepet under demonstrasjoner, andre ble stoppet på gaten eller dratt ut av bilene sine.
I tillegg har HRW intervjuet øyenvitner, helsearbeidere og pårørende, samt undersøkt 67 videoopptak og skriftlige beskrivelser fra personer som ble pågrepet.
Enkelte har fortalt at de ble plukket opp på gaten av opprørspoliti (OMON) og andre spesialstyrker (Spetznaz), noen ganger på «ekstremt voldelig vis». Deretter ble de stengt inne og banket opp inne i kjøretøy der de hadde problemer med å puste.
Folk ble kjørt til politistasjoner og fengsler der de ble sparket og slått både med knyttneveslag og politikøller. De ble tvunget til å stå, knele eller ligge i smertefulle stillinger i timevis, hvorpå de måtte tilbringe flere dager i overfylte celler med elendige hygieniske forhold. Politiet skal ha nektet fangene både vann og mat, og også tilgang til toaletter.
– Plukket ut etter utseende
De som er blitt intervjuet, mener at politiet så seg ut personer med spesielt utseende, for eksempel med langt eller farget hår, med tatoveringer eller piercinger. De mener at målet med pågripelsene var å straffe og ydmyke.
Blant dem som ble pågrepet, var en 29 år gammel journalist, som forteller at en politibetjent brakk håndleddet hans. En annen, som kom kjørende på motorsykkel, ble ifølge et øyenvitne skutt på kloss hold med en gummikule da politiet stanset ham. Øyenvitnet er lege og forteller at hun behandlet ham på stedet, men at mannen måtte opereres slik at kulen kunne fjernes fra lungene hans.
Demonstrasjonene mot Lukasjenko er uten sidestykke i Hviterussland, og de fortsetter selv om myndighetene slår hardt ned på dem og presidenten har søkt støtte hos sin russiske motpart Vladimir Putin.