Verden

Voldsomme demonstrasjoner i Minsk. Minst 250 pågrepet

Foto: Tut.by

Før lot politiet kvinnene demonstrere i fred. Nå beskytter heller ikke deres desperate hyl mot den brutale volden.

Over hundre tusen mennesker demonstrerte i Hviterussland søndag ettermiddag. Samtidig kom det medlinger om massearrestasjoner av demonstranter.

250 er pågrepet så langt denne helgen, ifølge myndighetene. Av dem som er pågrepet, søndag ettermiddag var 87 innsatt i fengsel.

Etter at sittende president Aleksandr Lukasjenko for fem uker siden hevdet å ha fått 80 prosent av stemmene i presidentvalget, brøt det ut masseprotester over hele landet.

Lukasjenko valgte å slå knallhardt ned på demonstrantene med massearrestasjoner, vold og tortur.

Gjennom hele protestbølgen har kvinner stått sentralt. De første ukene kunne man se hvordan medlemmer av sikkerhetstjenesten ble paralysert da de ble oversvømmet av kvinner som klemte dem og ga dem blomster, eller satte i gang å hyle hvis noen i nærheten ble arrestert. Dette har nå forandret seg.

Til tross for enorm motstand, fortsetter demonstrasjonene i Hviterussland. Det var søndag store demonstrasjoner i minst 17 byer, og det er meldt om at et sted mellom 100–150.000 mennesker var på vei inn mot sentrum av Minsk.

Les også

  1. Før lot politiet kvinnene demonstrere i fred. Nå beskytter heller ikke deres desperate hyl mot brutal vold.

  2. Hun skal ha revet opp passet og hoppet ut av bilen ved grensen. «Hjertet» i Hviterusslands opposisjon nekter å forlate landet.

  3. Maskerte menn på døren hos nobelprisvinner i Hviterussland

Les mer om

  1. Oppsummert-type