Minst 15 døde og 16 savnet i skogbranner i California. En halv million evakuert i Oregon.

De voldsomme skogbrannene nord i California i USA har krevd sju nye menneskeliv. Minst 15 er funnet døde og 16 personer er fortsatt savnet. I Oregon er ti prosent av befolkningen evakuert.

Flammene slikker over Highway 162 i Oroville i California.

Betjenter og etterforskere ved sheriffen i Butte Countys kontor fant torsdag sju døde, dagen etter at tre personer ble funnet omkommet i samme område i Nord-California.

Blant de 15 som ikke er gjort rede for, er et eldre ektepar som skal ha søkt tilflukt ved en dam.

– Vi håper fortsatt og ber om å få gode nyheter, sier Jessica Fallon, som har to barn sammen med et av ekteparets barnebarn.

Utbrente biler fotografert i Berry Creek 9. september

Brannen er allerede den dødeligste i California i år, og det er ventet at flere ofre blir oppdaget når redningsmannskapene tar seg inn i de utbrente områdene.

Brannmann Gabe Huck følger med på en brann i Shaver Lake.

Den såkalte North Complex-brannen dekker et stort område nordvest i delstaten, og brannmannskapene var i ferd med å få kontroll på den da kraftig vind og høye temperaturer førte til at den spredte seg raskt.

Brannen har rast gjennom det populære fjell- og skogsområdet Sierra Nevada og ødelagt store deler av byen Berry Creek.

San Franscisco har vært innhyllet i røyk de siste dagene. Det har gitt et særpreget oransje lys i byen.

Om lag 2000 hjem og bygninger har gått tapt i denne brannen alene, opplyser brannvesenet. I hele California er 4000 bygninger slukt av flammene.

Brannen er en av fem i år som til sammen setter en dyster rekord i hvor mye skog og mark som er svidd av. Et område på mer enn 12.500 kvadratkilometer har så langt brent.

Brannene har spredt seg i California samtidig som temperaturen har nådd rekordhøye nivåer. Forrige helg ble det målt 49 grader ved Los Angeles, noe som var ny rekord for Los Angeles fylke.

Knyttes til klimaendringer

Guvernør Gavin Newsom i California knytter brannene til klimaendringene. På Twitter skriver han at klimaendringene er reelle, samtidig som han ber folk bruke stemmeretten i det amerikanske presidentvalget.

Newsom tilhører Det demokratiske partiet. USAs republikanske president Donald Trump har gjentatte ganger motarbeidet eller opphevet miljø- og klimatiltak – noe han ofte begrunner med hensynet til økonomien.

En halv million evakuert

I Oregon er over ti prosent av befolkningen – om lag en halv million mennesker – evakuert på grunn av skogbrannene som herjer i den amerikanske delstaten.

Det opplyste myndighetene i delstaten torsdag kveld lokal tid. Over 360.000 hektar er svidd av i løpet av de siste dagene, ifølge guvernør Kate Brown.

– Vi har aldri tidligere sett en slik mengde branner ute av kontroll i delstaten vår, sa guvernør Brown under pressekonferansen torsdag.

I løpet av tre døgn brant et areal som var dobbelt så stort som arealet som vanligvis rammes av branner i Oregon i løpet av et helt år. I minst fem byer er det omfattende materielle ødeleggelser.

37 branner

Minst fire mennesker er omkommet, og torsdag pågikk det 37 forskjellige branner ulike steder i delstaten, som ligger nord for California.

Brannfolk i fylket Clackamas har vært nødt til å innstille slukningsarbeidet midlertidig fordi det ble for farlig. To store branner i dette området kan komme til å smelte sammen.

Klimaendringene, tørke og økende temperaturer har bidratt til økende risiko for skogbranner langs USAs vestkyst. Guvernør Kate Brown i Oregon sier situasjonen nå er et forvarsel om hva framtiden vil bringe.

– Vi merker den akutte effekten av klimaendringene, advarer hun.

Bay Brigde i San Francisco er innhyllet i røyk fra de mange skogbranene.

Fattige hardt rammet

Mange av dem som er blitt hardest rammet av brannene i Oregon, er fattige mennesker med enkle boliger. I flere byer har flammene spredt seg til områder med såkalte mobile homes, og mange av dem er totalskadet.

Varmen og den kraftige vinden som har bidratt til å spre brannene langs vestkysten den siste tiden, ventes å avta den neste uken. Dermed blir det trolig enklere for brannmannskapene å bekjempe flammene.

Søsknene Italia Guterrez (9), Penelope Guterrez (13), og Thomas Guterrez (4), venter på at faren, Artemio Guterrez, redder noen få ting fra deres mobile hjem i Talent i delstaten Oregon.