Hongkong-politikere trekker seg i protest mot utestengelse

19 demokrativennlige parlamentarikere i Hongkong sier de vil trekke seg i protest mot at fire av deres kolleger er utestengt.

Fire parlamentarikere er utestengt fra parlamentet i Hongkong, anklaget for brudd på Kinas sikkerhetslov. Fra venstre: Dennis Kwow, Kenneth Leung, Kwow Ka-ki og Alvin Yeung.
  • NTB-AP-Ritzau

Gruppen varslet mandag at de ville gå av dersom noen av demokratitilhengerne i byens lovgivende forsamling ble kastet ut. Den formelle kunngjøringen om at de trekker seg er ventet i løpet av onsdagen.

– Den prodemokratiske fløyen har besluttet at hvis Folkekongressens stående komité bestemmer seg for å underkjenne parlamentarikere, så vil alle de prodemokratiske parlamentarikerne gå av på en gang, sa leder Wu Chi-wai i Det demokratiske partiet mandag.

Etter det har den stående komiteen i Kina vedtatt en resolusjon der det blant annet heter at de som støtter Hongkongs uavhengighet eller nekter å erkjenne Kinas suverenitet, bør diskvalifiseres.

Dette gjelder også dem som gjennom sine handlinger truer den nasjonale sikkerheten eller ber aktører utenfra om å blande seg inn i Hongkongs anliggende, ifølge Kinas statlige nyhetsbyrå Xinhua.

Som følge av dette er parlamentarikerne Alvin Yeung, Dennis Kwok, Kwok Ka-ki og Kenneth Leung stengt ute fra Hongkongs lovgivende forsamling.

Kina har den siste tiden slått hardt ned på opposisjonen i Hongkong, ikke minst med innføringen av en nasjonal sikkerhetslov. Den ble vedtatt etter omfattende demonstrasjoner i Hongkong i fjor.