Verden

Bondevik har håp om at Suu Kyi løslates

Med valgseieren 7.november mener regimet i Burma at de har større legitimitet enn før. Det øker sjansen for at Aung San Suu Kyi løslates, mener Kjell Magne Bondevik.

Aung San Suu Kyi har sittet i husarrest store deler av de siste 15 årene. FOTO:AFP

 • Jon Dagsland Holgersen

Les også:

 • Se bildeserie:
  Militærjuntaen i Burma forbereder løslatelse av fredsprisvinner Aung San Suu Kyi, og det kan skje allerede lørdag, opplyste anonyme tjenestemenn i landet onsdag ifølge NTB.

— Vi har ikke mottatt instruksjoner fra våre overordnede om å løslate henne ennå, men vi forbereder sikkerhetsplanene for 13. november, sier en regjeringskilde.

Øker sjansen

Kjell Magne Bondevik er spent på om Suu Kyi blir løslatt. FOTO:SCANPIX. Larsen, Håkon Mosvold

Leder Kjell Magne Bondevik ved Oslosenteret for fred og menneskerettigheter kjenner svært godt til situasjonen i Burma.Han er klar på at regimet flere ganger tidligere har sagt at de vil løslate Suu Kyi, for så å finne ulike påskudd for å holde henne i husarrest.

Bondevik mener likevel sjansen for løslatelse nå har økt. En av årsakene er at militærjuntaen for første gang på 20 år faktisk har avholdt valg. Selv om den tidligere statsministeren presiserer at valget ikke var demokratisk på noen som helst måte, mener han det kan føre til at regimet blir tryggere på sin egen maktsituasjon.

For det andre gjør «valgseieren» at regimet med større tyngde enn tidligere kan avvise at Aung San Suu Kyi er landets rettmessige leder. Dermed vil risikoen ved å løslate henne også minke.

— Ved en eventuell løslatelse regner regimet dessuten med å få ytterligere legitimitet. Det øker sjansene hennes, sier Bondevik, men presiserer at det fortsatt er svært usikkert om Suu Kyi blir løslatt.

- Asias svar på Nelson Mandela

Han er også spent på hvor mye bevegelsesfrihet Suu Kyi får hvis militærjuntaen gir etter. Regimet har allerede annonsert at det er iverksatt sikkerhetsplaner for førstkommende lørdag. Det kan bety at Suu Kyi muligens ikke får lov til å forlate Rangoon.

Dersom hun får bevegelsesfrihet har Bondevik et håp om at fredsprisvinneren kan starte gjenoppbyggingen av demokratibevegelsen i landet, noe som vil være et stort framskritt i det isolerte landet. Han er uansett full av beundring over Suu Kyis arbeid i Burma.

- Hun har ofret enormt mye for sitt folk, og er Asias svar på Nelson Mandela. Hun kunne ha dratt utenlands, slik militærjuntaen lenge har ønsket, men da hadde hun ikke fått komme inn igjen. I stedet har hun sittet en rekke år i husarrest, sier Bondevik.

Forlenget straffen

Aung San Suu Kyi ledet opposisjonen til overlegen seier under valget i 1990. De militære annullerte resultatet og Suu Kyi har siden sittet mer eller mindre sammenhengende i husarrest.

Husarresten utløp i august i fjor, men ble forlenget da en amerikaner svømte over en innsjø og kom uanmeldt på besøk hos fredsprisvinneren.

Militærjuntaen hevdet at hun brøt vilkårene ved å tilby ham overnatting, og de forlenget deretter husarresten med 18 nye måneder.

Lørdag utløper husarresten, men observatører frykter at militærjuntaen vil finne et nytt påskudd til å forlenge straffen.

Suu Kyis parti, Den nasjonale demokratiligaen (NLD) har ikke mottatt informasjon om en eventuell løslatelse av henne, noe de heller ikke regner med å gjøre.

— De har aldri fortalt oss noe på forhånd tidligere, sier partiets talsmann Nyan Win.

NLD boikottet helgens valg i Burma, der militærjuntaens parti hevder å ha vunnet 80 prosent av stemmene.

Hvert fjerde sete i nasjonalforsamlingen var reservert de militære på forhånd og vestlige observatører kaller valget i landet en farse.

 1. Les også

  Tre drept i blodige kamper i Burma

 2. Les også

  - Valget i Burma var uten reell betydning

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. LEDER

  Aftenposten mener: Norge må legge press på Aung San Suu Kyi

 2. POLITIKK

  Bondevik kritiserer fredsprisvinner for å gjøre for lite mot overgrep

 3. VERDEN

  Thaiprinsessen var en politisk stjerne i 72 timer, men nå kan det bare hviskes om skandalen

 4. VERDEN

  Demokratene har lovet å støtte hverandre. Men natt til torsdag ble særlig én angrepet hardt.

 5. VERDEN

  Nederlag for Argentinas president i primærvalget

 6. VERDEN

  Zimbabwes president ut mot vestlige sanksjoner