Verden

Kraftig vind danner kjempebrann i Australia - 240.000 bedt om å evakuere

Kraftig vind har slått sammen to store branner i Australia til en brann som er større enn Oslo og Akershus til sammen. Bedre værforhold er ventet fra lørdag.

Det er fortsatt 134 branner spredt over Australia. Fredag ble over 240.000 mennesker bedt om å evakuere hjemmene sine.
 • NTB

Vanskelige værforhold med vind av kuling styrke og temperaturer på over 40 grader i deler av New South Wales og Victoria har bidratt til at de to brannene på grensen mellom de to delstatene har slått seg sammen, opplyser brannvesenet. De to brannene utgjør et samlet område på 6.000 kvadratkilometer.

Tørrlyn, en tilstand der det oppstår lyn uten nedbør, antas å ha utløst storbrannen, opplyser Anthony Bradstreet, brannvesenets talsmann i delstaten New South Wales.

Bedre værprognose for neste uke er ikke nok for å temme flammene.

Forsvaret er satt i beredskap på grunn av de enorme brannene.

– Selv med regn i Melbourne, og selv med bedret værprognose for neste uke, er det fortsatt lang tid igjen før vi er ute av denne usedvanlige brannsituasjonen. Vi vet også at det er mange uker igjen før brannsesongen er over, sa Victorias delstatsminister Daniel Andrews på fjernsyn fredag.

– De neste timene kommer til å bli svært, svært utfordrende, la han til.

240.000 mennesker i delstaten Victoria fikk fredag tekstmelding med oppfordring til å evakuere grunnet brannfare.

Les også

Frykter «megabrann» i Australia de neste dagene

Alarmberedskap

Vinden er ventet å gi seg i delstaten innen lørdag morgen, men Andrews oppfordret likevel innbyggerne til å være i alarmberedskap og stå klar til å forlate sine hjem hvis de blir bedt om å gjøre det, melder Reuters.

Også i risikoområder i delstatene New South Wales og South Australia har myndighetene oppfordret folk til å vurdere evakuering, men myndighetene har ikke oppgitt hvor mange det gjelder.

På størrelse med Sør-Korea

På en pressekonferanse sa statsminister Scott Morrison at han har satt forsvaret i beredskap.

Minst 27 personer har mistet livet siden 27. oktober. Økologer ved University of Sydney anslår at over 1 milliard dyr har mistet livet eller blitt skadd i brannene. Rundt 100.000 kvadratkilometer svidd av, et område på størrelse med Sør-Korea eller Portugal.

Les også

Brannene i Australia har forårsaket skader for over 4 milliarder

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5