Verdens mest ulike land skal velge regjering for sjette gang

I dag går sørafrikanerne til valgurnene. Kan ANC tape makten for første gang siden apartheid? Neppe.

Sørafrikanerne bruker stemmeretten sin i et stemmelokale i Diepslott nær Johannesburg på valgdagen 8. mai.
  • Eirik Husøy
Lederne for de tre største partiene i Sør-Afrika. Fra venstre: Julius Malema (EFF), Cyril Ramaphosa (ANC) og Mmusi Maimane (DA).

I dag arrangeres det nasjonalvalg for sjette gang i det demokratiske Sør-Afrika. I 1994 ble det avholdt frie valg for første gang, og Nelson Mandela og hans parti African National Congress (ANC) gikk seirende ut. Siden har de hatt makten.

Sørafrikanske medier melder at to eldre personer har dødd i forsøket på å stemme.

Den ene, en kvinne i 70-årene, ble i går avvist ved et valglokale for tidlig stemming, ettersom hun ikke hadde registrert seg. Hun kollapset rett ved stemmelokalet i Emfuleni i dag da hun returnerte for å forsøke å stemme på nytt.

Køene er lange for å stemme i Saulsville i den sørafrikanske hovedstaden Pretoria onsdag.

– Hennes vilje til å nå frem til valglokalet både i dag og i går viser tydelig hvor seriøst hun tar valget, sier ANC-politikeren Jacob Khawe om den eldre kvinnen, ifølge News24.

– Det er en læredom til oss som er yngre.

Født fri?

Nasjonalvalget sammenfaller med 25-årsjubileet for frigjørelsen fra apartheid. De som ble «født frie» i det demokratiske Sør-Afrika har nå blitt voksne – og stemmeberettigede, men få velger å bruke stemmeretten.

Det ventes at over halvparten av stemmeberettigede under 30 år blir hjemme onsdag.

Petronela Mukhine er arbeidsløs. Reuters snakket med henne i byen Sandton utenfor Johannesburg i Sør-Afrika 30. april.

Blant dem er 20 år gamle Petronella Mukhine, en arbeidsledig innbygger i townshipen (en tidligere rasemessig avgrenset bydel journ.anm.) Alexandra i Johannesburg.

Hun ser ingen grunn til å stemme.

– De gjør alle kun et minimum av innsats, sier hun om de store politiske partiene.

– Vi trenger forandring. Mange er arbeidsledige, og de fleste har ikke hus. De bor i skur, og det er ikke trygt, sier Mukhine til nyhetsbyrået Reuters.

Townshipen Alexandra utenfor Johannesburg i forgrunnen. Mange svarte sørafrikanere bor fortsatt i skur.

Jordreform, arbeidsledighet og økonomisk vekst

Den økonomiske veksten har i praksis vært ikke-eksisterende de siste årene: I fjor hadde Sør-Afrika en økonomisk vekst på 0,8 prosent.

ANC-leder Ramaphosa sa i januar at han tror landet kan få en økonomisk vekst på 5 prosent med ham som leder, ifølge Business Live.

Det afrikanske landet er økonomisk sett det mest ulike i verden, ifølge GINI-indeksen: Forskjellen mellom fattig og rik er enorm.

Også forskjellene mellom svarte og hvite er fortsatt stor. Ifølge tall fra 2011 tjener en gjennomsnittlig hvit husholdning nesten seks ganger mer enn en gjennomsnittlig svart husholdning.

Landet har ikke klart på en effektiv måte å utjevne fordelene hvite hadde under apartheid. Blant annet eies det meste av land av den hvite minoriteten i landet (rundt 8 prosent av befolkningen er hvite), noe som har vært et hett tema helt siden det radikale sosialistiske partiet EFF oppsto i 2013.

Partiets hjertesak er ekspropriering av alle landområder uten kompensasjon for landeierne, for så å «redistribuere rettferdig». Det ventes at EFFs oppslutning vil øke betraktelig fra det forrige nasjonalvalget, der de fikk rundt 6 prosent av stemmene, et brakvalg for det den gang nystiftede partiet.

EFF-leder Julius Malema er kjent for kontroversielle, oppildnende uttalelser. Her under et valgkamparrangement i townshipen Soweto 5. mai.

I takt med EFFs økende popularitet og synlighet har også ANC begynt å adoptere de samme synspunktene, og Ramaphosa har lovet å redistribuere landområder i høyere tempo.

Arbeidsledigheten har offisielt ligget rundt 27 prosent de siste årene. ANC har lovet å skape 275.000 jobber dersom de vinner for å bøte på den skyhøye arbeidsledigheten.

Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa (ANC) utenfor et valglokale i townshipen Soweto i Johannesburg onsdag.

ANC får trolig over 60 prosent

En Ipsos-måling dagen før valget spår at ANC vil få over 60 prosent av stemmene. Ved forrige nasjonalvalg fikk ANC 62 prosent, men ved lokalvalget i 2016, hadde de «bare» 54 prosent oppslutning.

Opposisjonens mål har vært å få ANC under 50 prosent for å forsøke og skape en bred koalisjon. Så lenge den skandalebefengte og korrupsjonsanklagede Jacob Zuma var president, øynet opposisjonen et håp, men Zuma måtte gå av i februar i fjor og ble erstattet av den mindre kontroversielle Ramaphosa.

DA vil fortsette å være det største opposisjonspartiet, men kommer til å synke fra de 22 prosentene partiet hadde ved forrige valg, skriver det sørafrikanske nyhetsmediet eNCA.

Det liberale sentrumspartiet DA har tradisjonelt vært et parti med mye hvite velgere, men fikk i 2015 sin første svarte leder i Mmusi Maimane. Årets slagord reflekterer et mer representativt parti: «Ett Sør-Afrika for alle».

Leder for det største opposisjonspartiet Mmusi Maimane (DA) avgir sin stemme onsdag.

Valglokalene stenger klokken 21. Foreløpige resultater blir kunngjort av valgkommisjonen i hovedstaden Pretoria torsdag. Endelige resultater blir klare lørdag.

Partiet som får flest plasser i nasjonalforsamlingen, velger ny president som tas i ed 25. mai.