WHO uttrykker bekymring over Wuhan-smitte mellom mennesker

Ledelsen i Verdens helseorganisasjon (WHO) uttrykker bekymring over at det nye coronaviruset nå også sprer seg mellom mennesker utenfor Kina.

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus (t.v.),sammen med Michael Ryan som er sjef for WHOs helsekriseprogram og Maria van Kerkhove som leder WHOs innsatsgruppe for å undersøke virusutbruddet i Kina under et pressemøte i Genève i Sveits onsdag.

Flere personer var torsdag smittet i Kina av det nye coronaviruset enn under SARS-utbruddet i 2002 og 2003. Mer enn 7.700 mennesker hadde torsdag fått påvist smitten og 170 hadde omkommet som følge av viruset, ifølge kinesiske helsemyndigheter.

Til sammenligning ble det i Kina registrert 5.327 personer som ble smittet av SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) og 349 døde.

I en rapport som ble offentliggjort onsdag går det fram at de første tilfellene av corona-smitte mellom mennesker i Wuhan skjedde allerede i midten av desember. Basert på analyse av de første 425 tilfellene mener forskerne at hver syke person i gjennomsnitt gir smitten videre til 2,2 mennesker. Dette er hyppigere enn ved vanlig influensa, men likevel langt lavere enn ved SARS, der smitteraten var anslått til å være 3.

Usikkerhet om spredning

Michael Ryan, sjef for WHOs helsekriseprogram sa onsdag at det var de få tilfellene av virussmitte mellom mennesker utenfor Kina: I Japan, Tyskland, Canada og Vietnam som organisasjonen finner svært alvorlig.

Det er blant grunnene til at WHOs ekspertpanel på nytt vil møtes torsdag for å drøfte om utbruddet skal erklæres som en global nødsituasjon.

Foreløpige tall tyder på at omtrent to av hundre smittede dør av Wuhan-viruset, men Ryan sier det er heftet stor usikkerhet til dette tallet. Det tilsvarende tallet for SARS var nesten 10 prosent.

Må forstå

Ifølge WHO-sjefen er det flere sider ved nye viruset som gir grunn til bekymring, blant annet den raske økningen i antall syke de siste dagene. Forskere tror utbruddet ble utløst av et virus som stammer fra et dyr, men det er så langt ukjent om det er andre faktorer som også spiller en rolle i spredningen.

– Uten å forstå dette er det veldig vanskelig å forstå overføringsdynamikken, sier Ryan.

Viruset er nå funnet i de fleste av nabolandene til Kina, til Australia, USA, Canada og Japan. I Europa er det påvist smittede i Frankrike, Tyskland og Finland. Flere land har innført regler om karantene, blant annet Australia og Storbritannia.