Verden

Engstelige pasienter strømmer til sykehusene i Wuhan

Myndighetene i Kina erklærte fredag at ingen skal avvises og sendes hjem når de oppsøker sykehus. Byen Wuhan har opplevd lange køer og tilløp til panikk.

Lange køer av folk som venter på behandling på Wuhan Tongji Hospital. Foto: Stringer/REUTERS

 • Christina Pletten
  kommentator

Kinesiske myndigheter kjemper mot klokken med å få kontroll på det dødelige coronaviruset i byen Wuhan og flere andre steder.

Fredag erklærte myndighetene at de vil begynne å screene pasienter på lokale helsestasjoner og deretter frakte dem til sykehus om nødvendig. Myndighetene sa også at ingen skal sendes hjem uten å bli testet.

Skal bygge krisesykehus på seks dager

Kunngjøringen kommer etter rapporter om at svært mange har oppsøkt sykehus, og måtte dra hjem igjen uten å ha blitt undersøkt. På Twitter deles filmsnutter som viser sykehuskorridorer overfylt av syke mennesker som frykter at de er smittet. Mange internasjonale medier rapporter også om stressede leger og helsepersonell.

Gravemaskiner jobber på spreng for å bygge krisesykehus på seks dager i byen Wuhan. Foto: CHINATOPIX

Helseinstitusjonene i Wuhan har innrømmet at de ikke klarer å møte pågangen. De har gått ut offentlig og bedt om mer utstyr, blant annet på nettstedet Weibo, melder Reuters. Kinesiske myndigheter skal ha fløyet inn 32 tonn utstyr torsdag og flere selskaper har donert masker, desinfiseringsmiddel og lignende.

Flere videoer som er postet på Twitter, viser lange køer ute på gaten og syke mennesker som ligger på bakken. Filmsnutter viser også medisinsk personell og soldater med masker og smittevernsdrakter.

Arbeidere sjekker temperaturen på passasjerer som ankommer Xianning stasjon i en av Wuhans nabobyer. Foto: MARTIN POLLARD

Skryter av Kina

Toppsjefen i Verdens helseorganisasjon, Tedros Adhanom Ghebreyesus, berømmet Kina for landets «åpenhet og samarbeidsvilje» i en uttalelse. Han sier videre at WHOs krisekomité foreløpig ikke har erklært viruset for en global helsekrise, men påpeker at komiteen ikke sto enstemmig bak denne avgjørelsen.

«(Kinesiske) myndigheter har klart å isolere og kartlegge viruset veldig raskt, og har delt gensekvensen med WHO og det internasjonale samfunnet», skriver Ghebreyesus.

Andre er imidlertid mer kritiske til Kinas respons.

William Yang, som er Asia-korrespondent for den tyske avisen Deutsche Welle, skriver på Twitter at hans kilder i Wuhan forteller at myndighetene underslo hvor alvorlig viruset var. Først når det spredte seg så hurtig at de mistet kontrollen ble det klart hva Kina sto overfor, skriver Yang.

«De som lovpriser Kina for å være mer åpent enn i 2002, bør vite at Beijing har kjent til viruset i ukevis før de fortalte om det til resten av verden,» skriver han.

A weibo video posted by a person claiming to be a nurse in #Wuhan Red Cross Hospital. She said medical workers and ... https://t.co/m56MQuh6Zs

Dette vet vi om Kinas respons

 • Myndighetene har sperret av 9 store byer, og gitt befolkningen utreiseforbud. Det omfatter 40 millioner mennesker.
 • Offentlig transport i byene er også stanset. Flytrafikken er svært begrenset.
 • Kinesiske helsemyndigheter har delt informasjon om viruset med andre land.
 • Disney har stengt fornøyelsesparken i Shanghai og i Beijing er Den forbudte by stengt for besøkende.
 • Kinesiske myndigheter er i ferd med å bygge et spesialsykehus for dem som er smittet av viruset. Sykehuset skal ha 1000 senger og bygges på 6 dager. Det skal være operativt 3. februar.
 • Myndighetene i Beijing har bevilget over en milliard kroner i nødhjelp for å stanse epidemien, skriver The New York Times.

Dette vet vi om viruset og spredningen

 • Helsemyndighetene i Wuhan rapporterte at de hadde en gruppe pasienter med lungebetennelse fra et hittil ukjent virus på nyttårsaften. Viruset ble identifisert av kinesiske helsemyndigheter 7. januar, ifølge Folkehelseinstituttet.
 • Viruset har fått navnet nCoV-2019. Det er i samme familie som Sars-viruset, som skapte en pandemi i 2003.
 • Det har trolig sitt utspring i et marked i Wuhan, hvor det ble solgt en rekke forskjellige dyrearter, noen av dem sjeldne.
 • Viruset har hoppet fra dyr til mennesker, og sprer seg nå via dråpesmitte fra menneske til menneske.
 • Det er dokumentert fire «generasjoner» med spredning i Wuhan, ifølge WHO. Det betyr at viruset er blitt overført mellom fire personer.
 • En pasient spredte viruset til en doktor og 13 sykepleiere, ifølge CNN.
 • Viruset har spredt seg til Hongkong, Taiwan, USA, Thailand, Japan, Singapore, Vietnam og Sør-Korea.
 • Ifølge foreløpige rapporter er det mindre smittsomt og har lavere dødsrate enn Sars.
 • Les mer om det nye coronaviruset på Folkehelseinstituttets sider.

Les mer om

 1. Wuhan
 2. Kina
 3. Virus

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Mer enn 42.000 er smittet og over 1000 er døde. Dette vet vi om Wuhan-viruset.

 2. VERDEN

  Frykter at lungeviruset kan mutere – stanser transport i by med 11 mill. innbyggere og ber alle holde seg hjemme

 3. VERDEN

  56 mennesker er døde av viruset. Hongkong erklærer krisetiltak.

 4. VERDEN

  Utad skrøt WHO-sjefene av kinesiske myndigheter. Internt var frustrasjonen enorm, ifølge lekkede dokumenter.

 5. VERDEN

  Mener «superspreder» er stigmatiserende: – Smitter mange fordi de ikke blir syke

 6. VERDEN

  Fortellinger fra Wuhans begravelsesbyråer sår tvil om virusdødstallene