20 personer drept i Texas. Politiet sjekker høyreekstremt manifest.

NEW YORK/OSLO (Aftenposten): 20 mennesker er drept og 26 skadet. Politiet bekrefter at én person er i varetekt.

Edie Hallberg snakker med politiet utenfor Walmart, der en mann skal ha drept minst 20 personer.

20 personer er drept, og 26 er skadet i et væpnet angrep på et kjøpesenter i grensebyen El Paso i Texas lørdag. Blant de døde er et lite barn. Det eldste offeret var en 82-åring, ifølge flere medier.

Skytingen er ifølge New York Times den dødeligste siden november 2017. Da ble 26 mennesker drept i en kirkeskyting i Sutherland Springs i Texas.

Gjerningsmannen hadde kommet med rasistiske ytringer

Familier med barn var på kjøpesenteret denne lørdagen for å kjøpe klær og utstyr til skolestart, noe som gjorde at det var svært mye mennesker idet angrepet startet.

Tilstanden for flere av de skadede er fortsatt kritisk. Gjerningsmannen er identifisert som den 21 år gamle amerikanske statsborgeren Patrick Crusius. Han er i varetekt.

Den mistenkte er fra en forstad utenfor Dallas i Texas, og skal ha kjørt til El Paso for å utføre massakren. Han skal ha uttrykt sympatier for høyreekstremistiske og rasistiske synspunkter på sosiale medier.

Manifest granskes

Et manifest ble publisert i et forum på nettet 19 minutter før den første nødmeldingen kom. FBI gransker nå om det er gjerningsmannen som har skrevet det.

Manifestet inneholder blant annet rasistiske konspirasjonsteorier om immigrasjon, og et ønske om å gjeninnføre segregering i USA. Teksten handler om å stanse «invasjonen» av USA fra hispanics, og forfatteren skriver at oppgaven er å «forsvare fedrelandet».

Det er inspirert av manifestet til gjerningsmannen på New Zealand, som drepte 51 mennesker i mars. Texas’ øverste leder for landforvaltning, George W. Bush (sønn av Jeb Bush), kalte angrepet «terrorisme» på Twitter.

FBI har ifølge en kilde som CNN har snakket med åpnet terroretterforskning i saken, mens nyhetsbyrået AP skriver at det etterforskes om det er hatkriminalitet. Emmerson Buie jr., spesialagenten som leder FBI i El Paso, sier ifølge The New York Times at FBI så langt ikke har avgjort om masseskytingen er hatkriminalitet, terrorisme eller en annen føderal forbrytelse.

Det var sterke reaksjoner fra lokalbefolkningen i Texas.
Samuel Lerma, Arzetta Hodges and Desiree Qunitana holder lys under en markering ved El Paso High School lørdag kveld, lokal tid.

Angrep Walmart

Meldinger om skytingen kom klokken 10.30-tiden lørdag morgen, lokal tid. Ifølge politiet var det to åsteder, en Walmart-butikk og kjøpesenteret Ciela Vista.

Gjerningsmannen brukte et maskingevær av typen AK-47.

– Texas sørger for befolkningen i El Paso i dag, sa guvernøren i delstaten, Greg Abbott.

I Texas er det lov å bære våpen åpent, også inne i butikker som Walmart. Abbott er en sterk tilhenger av våpenrettigheter.

Ifølge lokale myndigheter befant det seg mellom 1.000 og 3.000 kunder og 100 ansatte i kjøpesenteret da skytingen fant sted. Det skal ha vært ekstra mange kunder på kjøpesenteret som handlet i forbindelse med skolestart i USA.

Folk forlater åstedet med hendene i været etter en skyteepisode på et kjøpesenter i El Paso i Texas.

Alvorlig skadet

Sykehuset Del Sol Medical Center opplyser klokken 01 norsk tid at de behandler 11 skadede fra masseskytingen. Ni av pasientene skal være kritisk skadet, tre av dem livstruende. Pasientene skal være i alderen fra 45 til 82 år.

Det lokale politiet i El Paso gikk ut på Twitter og søkte blodgivere. «Blod trengs raskt. Flere som er skadet, er transportert til ulike sykehus.»

251 masseskytinger i 2019

Så langt i år har det vært 251 masseskytinger i USA, ifølge Gun Violence Archive, inkludert masseskytingen i Ohio som skjedde søndag morgen norsk tid. Gun Violence Archive definerer en masseskyting som en hendelse der fire eller flere personer blir skadet eller drept, eksklusiv gjerningsmannen.

Episoden i El Paso er bare én av flere masseskytinger siste uken.

Et politihelikopter flyr over området der flere ble drept i El Paso i Texas lørdag. Det ble iverksatt søk i et svært stort område for å få oversikt over situasjonen.

Forrige helg åpnet en 19-åring ild under en hvitløksfestival i Gilroy, California. Tre personer ble drept, to av dem var barn. 16 ble skadet. Gjerningsmannen skjøt seg selv. Samme dag ble én drept og fem skadet da personer i en bil åpnet ild mot en filminnspilling i Philadelphia.

I Wisconsin ble fem personer drept i to boliger – en av de drepte var trolig gjerningsmannen.

Tirsdag ble to personer drept og to skadet da en tidligere ansatt kom inn i en Walmart-butikk og åpnet ild i Mississippi.

Les også

Minst 12 drept i masseskyting i Virginia: – De som ble drept, var våre venner, medarbeidere, naboer og kolleger.

Les også

Ny politisk strid om våpenlover i USA etter ny masseskyting

Ulike politistyrker jobber på stedet etter at en skyteepisode fant sted ved et kjøpesenter i El Paso i Texas lørdag.
Politiets SWAT-enhet rykket ut da det kom inn meldinger om skyting ved et kjøpesenter i El Paso i Texas lørdag.

Grenseby

Presidentkandidat Beto O’Rourke er fra El Paso og har representert byen i Kongressen. Han avbrøt lørdag valgkampen midlertidig og vendte hjem.

El Paso er en grenseby med 700 000 innbyggere. En stor andel av befolkningen er spansktalende.

Grensepolitiet og militærpoliti deltok i sikringen av kjøpesenteret sammen med lokale politistyrker. El Paso har også en stor militærbase, Fort Bliss.