Verden

Netanyahu vil annektere deler av Vestbredden

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier han vil annektere deler av Vestbredden dersom han får fortsette som statsminister etter valget.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier han vil utvide Israels suverenitet over Vestbredden dersom han og hans Likud-parti vinner tirsdagens valg.
  • NTB
  • Hanne Christiansen
    Korrespondent i Midtøsten
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Netanyahu sier til den israelske TV-stasjonen Channel 12 at han verken vil dele Jerusalem eller «flytte en eneste bosetting» på Vestbredden, skriver avisen Haaretz.

Det er innspurt i valgkampen i Israel foran valget på ny nasjonalforsamling førstkommende tirsdag.

Til TV-stasjonen sier Netanyahu også at han vil utvide Israels suverenitet over Vestbredden dersom han gjenvelges. Det kom ikke fram om Netanyahu mente hele eller deler av Vestbredden.

Palestinske ledere reagerer med sinne, ifølge Reuters.

Palestinas sjefsforhandler Saeb Erekat var raskt ute med fordømme Netanyahus uttalelse. Hamas-talsmann Sami Abu Zuhri oppfordret palestinske selvstyremyndigheter til å stanse sikkerhetssamarbeidet med Israel på Vestbredden.

– Netanyahus drøm om å annektere Vestbredden vil aldri oppnås og vi kommer ikke til å la det skje, sa Zuhri ifølge Reuters.

Les også

Overraskende valgvinner i Israel: Marihuana.

Betent debatt om bosettinger

Det bor minst 2,5 millioner palestinere og rundt 400.000 israelere på Vestbredden.

De fleste land regner de israelske bosettingene på Vestbredden for ulovlige. Dette er et av de mest betente temaene i fredsprosessen mellom Israel og Palestina, som stagnerte i 2014.

Netanyahu har sagt at han vil inngå en koalisjonsregjering med flere partier som ønsker å annektere deler av Vestbredden, dersom han vinner valget tirsdag. Reuters skriver at uttalelsene trolig vil appellere til velgere som er mot at Israel skal gi fra seg landområdene til palestinerne.

Nylig brøt USAs president Donald Trump med flere tiårs amerikansk utenrikspolitikk da han offisielt anerkjente Golanhøydene som del av Israel. Golanhøydene ligger sørvest i Syria, men store deler av området ble okkupert av Israel under seksdagerskrigen i 1967.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Benjamin Netanyahu
  2. Jerusalem
  3. Israel
  4. Bosetting