Verden

Orbán ut mot EU etter utestengelse

Ungarns statsminister Viktor Orbán kritiserer EU etter at partiet hans, Fidesz, ble suspendert fra den konservative alliansen i EU-parlamentet.

Viktor Orbán mener EU-politikerne har mistet kontakten med virkeligheten og lever i en boble. Arkivfoto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix

 • NTB

– Politikerne i Brussel lever i en boble. De bygger en byråkratisk Brussel-elite som har mistet kontakt med virkeligheten, sa Orban i et intervju med en statsstøttet radiostasjon i Ungarn i søndag.

Statsministeren ba lytterne stemme for Fidesz i EU-valget i mai, «for å vise folkene i Brussel at det som skjer i Ungarn, er det ungarske folkets vilje». Han la til at EU-politikken i Brussel ikke bør bli diktert av «partier som er på vei til venstre».

Les også

Orban blir suspendert fra det gode selskap: – Han har ingen plass i vår familie

«Illiberal politikk»

Den konservative partifamilien EPP gikk onsdag inn for å suspendere Orbans parti for det alliansen omtaler som «illiberal politikk». Vedtaket ble fattet med 190 mot 3 stemmer. En komité skal holde med øye med Fidesz og se om partiet tar grep som gjør at det kan komme tilbake i folden.

Spenningen har vært ekstra høy de siste ukene, etter at Ungarn satte i gang en plakatkampanje mot presidenten i EU-kommisjonen, jean Claude Juncker – som selv tilhører EPP – og den ungarskfødte amerikanske mangemilliardæren George Soros. Begge ble fremstilt som tilhengere av ulovlig innvandring, og kampanjen gjentok påstander fra ytre høyre om at Soros trekker i trådene i politikkens maktsirkler.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Ungarn
 2. EU

Relevante artikler

 1. VERDEN

  I dag kan Viktor Orbán bli suspendert fra det gode selskap: – Han har ingen plass i vår familie

 2. LEDER

  Aftenposten mener: Europas konservative bør kvitte seg med Orbán

 3. VERDEN

  De vil knuse EU innenfra. Her er seks hindre som kan velte populistenes drøm.

 4. VERDEN

  Ungarns opposisjon tok sjokkseier i Budapest

 5. VERDEN

  Han går til kamp mot lave fødselstall: – Vi trenger flere barn, ikke flere innvandrere.

 6. VERDEN

  Salvini trommer sammen høyrepopulistisk front i Milano