Verden

Erdogan beklager drap på kurdere på 1930-tallet

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan har offisielt beklaget en omfattende militæroperasjon som kurdere ble utsatt for i Tyrkia på slutten av 1930-tallet.

 • Ntb

I siste halvdel av 1930-tallet ble det gjennomført en rekke militæraksjoner mot kurdere sørøst i Tyrkia som krevde flere tusen menneskeliv. Antallet dødsofre er anslått å ha vært 13.800 mellom 1936 og 1939, ifølge et offisielt dokument.

— Om det er nødvendig å beklage på vegne av den tyrkiske staten, så kommer jeg til å be om unnskyldning. Jeg ber om unnskyldning, sa Erdogan til sine partifeller i nasjonalforsamlingen onsdag.

Uttalelsen, som ble TV-overført, er den første offisielle beklagelsen kurderne har fått for hendelsene i Dersim - en by som nå heter Tunceli.

— Dersim er en av de mest tragiske hendelsene i vår nære historie. Det er en katastrofe som venter på å bli belyst og undersøkt, fortsatte Erdogan.

Aksjonen mot kurderne ble gjennomført mens landet ble styrt av CHP, et republikansk parti som ble dannet av Mustafa Kemal Ataturk. Partiet er i dag i opposisjon til Erdogans regjeringsparti AKP og ledes av Kemal Kiliçdaroglu, som kommer fra Dersim. (©NTB)

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Han er opposisjonens leder. Men president vil han ikke bli.

 2. VERDEN

  Presidenten i NATO-landet Tyrkia ble utpekt som «fiende» på NATO-øvelse i Norge. Nå beklager Jens Stoltenberg.

 3. VERDEN

  Erdogan har nådd noen militære mål. Derfor kan alt likevel gå på tverke.

 4. VERDEN

  NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg beklaget for andre gang overfor Tyrkias president

 5. VERDEN

  Stor sannsynlighet for at russere, syrere og kurdere vil bruke pausen til å omgruppere

 6. SID

  Vi vet hva Erdogan gjør. Likevel slipper han unna med det. | Rozerin Algunerhan