Lettede Ving-passasjerer i Tyrkia har fremdeles ikke hørt noe fra Ving

ALANYA, TYRKIA (Aftenposten): Familien på fire fra Brumunddal var mandag i uvisse i Alanya i Tyrkia.

Wenche Ødegård (49) sammen med datteren Kine Marie Ødegård (31) og hennes barn Mie Marie Svenmoen (9) og Vilde Emilie Ødegård-Aasen (11) fra Brumunddal er på ferie på Green Garden hotell Alanya.

– Vi kom lørdag og skal være her en uke. Nå vet vi ikke om flyet lørdag går eller ikke, forklarte Wenche Ødegård (49) til Aftenposten mandag ettermiddag. Sammen med datteren Kine Marie Ødegård (31) og hennes barn Vilde Emilie Ødegård-Aasen (11) og Mie Marie Svenmoen (9), alle fra Brumunddal, er de på ferie på Green Garden hotell i byen Alanya.

– Vi har ikke har hørt noen ting fra Ving. Ikke én melding! Ingen verdens ting, forklarer bestemoren.

Men klokken 20.30 mandag kveld meldte Ving at alle deres fly ville gå som normalt fra tirsdag.

Wenche Ødegård sier de er bra at Ving nå sier flyene vil gå som normalt.

- Men vi har fremdeles ikke hørt noen ting fra Ving. Det hadde vært fint om de kunne sendt oss en melding og bekreftet at flyet vårt ville gå på lørdag. Foreløpig må vi gå ut i fra at flyet vil gå som planlagt.

Familien fløy ned med et Thomas Cook-fly. De fikk med seg at det var noe galt, da de så på nyhetene om konkursen i Thomas Cook på nettet.

Hva med hotellet?

De har bestilt full pakke via Ving, og hotelloppholdet har de betalt for.

Kine Marie Ødegård sier de gjerne ville reise til Tyrkia, fordi de synes det er fint her. De har reist med Ving før og blitt bra behandlet.

– Vi bestemte oss for at vi ikke ville reise med Tui, fordi da vi gjorde det sist ble vi sittende på Gardermoen i ett døgn. Det skjer alltid noe når vi skal på tur, forteller hun.

Temperaturen i Alanya ligger på 30–32 grader på dagtid, perfekt for solhungrige nordmenn.
Kine Marie Ødegård (31) sammen med moren Wenche Ødegård (49) og døtrene Mie Marie Svenmoen (9) Vilde Emilie Ødegård-Aasen (11) fra Brumunddal kan nyte strandlivet mens de venter på beskjed om når de kommer hjem.

Vet ikke hvor mange nordmenn som er i Tyrkia

Nær 9000 nordmenn og 34.460 personer fra hele Norden deler skjebne med familien fra Brumunddal. De er for tiden på reise med selskaper som er eid av Thomas Cook.

Ving Norge som er eid av det konkursrammede selskapet kan mandag ikke oppgi hvor mange nordmenn som befinner seg på deres forskjellige reisemål.

– Vi har ikke hatt kapasitet til å hente inn tall på hvor mange nordmenn som befinner seg i de enkelte landene, sier informasjonssjef i Ving Norge, Siri Røhr-Staff.

Ifølge nyhetsbyrået AP befinner det seg for øyeblikket 21.000 mennesker i Tyrkia som har reist med Thomas Cook. Ving har i alt 44 hoteller i Alanya-området, som også er det eneste stedet i Tyrkia de har reiser til.

Staff opplyser at deres fokus på mandag var å prøve og finne løsninger for de reisende som var ment å reise hjem på mandag eller de kommende dagene.

Neste fly fra Antalya med Thomas Cook var satt opp med avgang natt til 25. september klokken 00.20. Det er fortsatt uklart hvorvidt det flyet vil gå.

– Det vet jeg ikke per nå, sier Røhr-Staff.

Kan bli kjøpt opp

Ving Norge har gått med solide overskudd. De tre siste årene har selskapet betalt over 100 millioner kroner i overskudd til Thomas Cook.

Før sommeren ville det svenske investeringsselskapet Triton Partners kjøpe opp Ving.

– Så vidt jeg har forstått det så var det svenske investeringsselskapet interessert i å kjøpe deler eller alle av de nordiske selskapene til Thomas Cook, forteller flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs til Aftenposten.

Ving Norden består av Ving Norge, Ving Sverige, Spies (Danmark) og Tjäreborg (Finland). Thomas Cook sa nei til tilbudet som kom før sommeren.

Nå tror Elnæs Triton kan komme med et nytt tilbud.

– Jeg anser det som ikke usannsynlig at de kan komme på banen for å overta Ving, sier han til NTB, og understreker at han ikke har konkret informasjon om dette.

Informasjonssjef i Ving Norge, Siri Røhr-Staff, beskriver det som en tøff dag på jobb, men sier at de ansatte i Ving ikke forventer å miste jobbene sine.

– Vi er jo ikke konkurs, nå bretter vi opp ermene og forsøker å finne en løsning for våre reisende slik at de kommer seg hjem, sier Røhr-Staff til Aftenposten.

Vings fagforening i Norge, Parat, kan mandag ettermiddag ikke si noe mer om situasjonen for de ansatte.

– Vi venter på mer informasjon om hva som kommer til å skje med Vings datterselskaper i Norge, skriver Turid Svendsen i Parat i en SMS til Aftenposten.

Les også

Nettbestilling, statskupp og brexit-kaos. Derfor gikk verdens eldste reiseselskap konkurs.

Reiseforsikringen gjelder ikke

Når et selskap går konkurs gjelder ikke reiseforsikringen. Tryg forsikring sendte mandag morgen ut en pressemelding der det går frem at reiseforsikringen har tydelige unntak ved konkurs.

– Du vil altså ikke få dekket innkjøp av nye flybilletter over reiseforsikringen dersom reisen din er avlyst på grunn av konkursen i Thomas Cook, skriver kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring, i pressemeldingen.

Han viser til Reisegarantifondet for refusjon. Disse reglene gjelder:

  • Har du kjøpt en enkelt flyreise, vil denne ikke dekkes av Reisegarantifondet, og du må derfor regne med å måtte betale for ny flybillett selv.
  • Dersom du har kjøpt en reise med Ving som du ikke har påbegynt, kan du på samme måte søke Reisegarantifondet om refusjon.
  • Dersom reisen er betalt med kredittkort kan du kreve reisebeløpet tilbakebetalt fra bank/kortselskap.