Erna Solberg: Trump bør la være å sjikanere Thunberg

Trump har retvitret en video av Greta Thunbergs klimatale i FN. En lykkelig ung jente, skriver presidenten. Et hån mot Thunberg, skriver medier.

Greta Thunberg skulte kaldt mot USAs president Donald Trump da han passerte henne i FN-bygningen mandag.

Et videoklipp har gått viralt i sosiale medier det siste døgnet.

Videoen, som ble postet på Twitter, viser hvordan klimaaktivist Greta Thunberg skulte kaldt mot USAs president Donald Trump da han passerte henne i FN-bygningen samme dag som hun talte under klimatoppmøtet.

Trump var på vei til et møte om religionsfrihet.

Les også

Greta Thunberg raste mot verdensledere: – Vi kommer aldri til å tilgi dere.

– En lykkelig jente

– Hun virker som en veldig lykkelig ung jente som ser frem til en lys og vidunderlig fremtid. Så fint å se! skrev presidenten sarkastisk på Twitter senere samme kveld.

Han la kommentaren til et retvitret videoklipp av Thunbergs tale. Nå har Thunberg oppdatert twitterprofilen sin til å inkludere ordene til Trump:

«A very happy young girl looking forward to a bright and wonderful future» står det nå i beskrivelsen på Thunbergs profil.

Statsminister Erna Solberg er ikke begeistret for presidentens twittermelding om den unge aktivisten, som har måttet tåle mye kritikk det siste døgnet.

– Jeg synes alle politiske aktører skal la være å sjikanere, sa Solberg til pressen utenfor FN-bygningen tirsdag på spørsmål om hva hun mente om Trumps tweet.

– Hvis man er president i USA, så er kanskje ikke Greta Thunberg din største utfordring.

Flere medier beskriver Trumps Twitter-melding som en hån mot Thunberg. Blant dem den svenske avisen Aftonbladet.

Svenske Aftobladet beskriver Trumps Twitter-innlegg som en hån mot Gretha

Rasende respons

Responsen uteble ikke, og kort tid etter rant det inn med kritiske kommentarer som anklaget Trump for ufin trolling av Thunberg.

– Donald Trump går løs på uskyldige unge jenter, det er rett og slett motbydelig, het det i en av kommentarene.

Sveriges FN-ambassadør Olof Skoog har et lite håp om at klima kommer på dagsordenen når andre ledere enn Trump entrer talerstolen i FNs hovedforsamling de kommende dagene.

– Vi håper at de viktige, eksistensielle spørsmålene om klima fortsatt blir tatt opp, sier Skoog.

Han innser imidlertid at det er andre spørsmål som opptar Trump mer.

– Forholdet mellom USA og Iran veldig spent, så det blir interessant å se hvilken tone Trump slår an i det spørsmålet, ser Skoog.

Trump innom i 15 minutter

Thunberg var tydelig sint og hadde tårer i øynene da hun talte til verdenslederne i FNs hovedkvarter.

16-åringen advarte mot ukontrollerbare konsekvenser av den globale oppvarmingen og sa hun nekter å tro at verdens ledere egentlig har forstått alvoret.

– Vi er ved begynnelsen av en masseutryddelse, og alt dere kan snakke om, er penger og eventyr om evig økonomisk vekst. Hvordan våger dere! sa hun.

Trump hadde på forhånd meldt avbud til FNs klimatoppmøte, men dukket likevel opp og var til stede under toppmøtet i omtrent ett kvarter.

Unicef ber voksne være voksne

Unicef har lagt ut en post på sine Facebook-sider vi i Aftenposten har valgt å dele i noen av våre saker om Greta Thunberg.