Verden

To russiske diplomater utvises etter drap i Berlin

Det dramatiske «sykkeldrapet» i Berlin i august på en tidligere tsjetsjensk kommandør førte onsdag til at to diplomater ble utvist fra den russiske ambassaden i Tyskland. Foto: FABRIZIO BENSCH / Scanpix

Tyske myndigheter utviser to russiske diplomater etter det dramatiske sykkeldrapet i Berlin tidligere i år. Det russiske utenriksdepartementet sier at Russland vil svare på Tysklands utvisning.

  • Frøydis Braathen
    Journalist

Meldingen kommer etter at det tidligere onsdag ble kjent at den føderale politimyndigheten tar over etterforskningen av drapet.

Det var en mann fra Georgia som ble drept. Han ble funnet død i parken Tiergarten i den tyske hovedstaden i august.

Tysk påtalemyndighet sier at de har tilstrekkelige ledetråder til å si at drapet på den russisk-georgiske borgeren Zelmkhan Khangoshvili i Berlin var bestilt av enten Russland eller Tsjetsjenia, ifølge Reuters.

Drapsofferet kjempet mot russiske styrker som kommandør i opprørsstyrkene i den andre Tsjetsjenia-krigen.

Tysk politi i Tiergarten i Berlin, hvor den russisk-georgiske borgeren Zelmkhan Khangoshvili ble skutt og drept av en mann på sykkel 23. august 2019. Nå mener tysk politi at sporene peker mot at russiske myndigheter var involvert. Foto: FABRIZIO BENSCH / Scanpix

Sykkelmorderen i Tiergarten

Det oppsiktsvekkende drapet i sommer Berlins verdenskjente park ble begått av en russisk statsborger ved navn «Vadim Sokolov».

Midt på dagen foran sjokkerte berlinere syklet en mann bort til Khangoshvili, skjøt ham to ganger i hodet og syklet av gårde. Sykkelen og drapsvåpenet ble funnet noen timer senere i elven Spree.

Russeren fikk utstedt nytt innenrikspass, internasjonalt reisepass og skattenummer i Moskva med falsk identitet bare noen dager før han søkte visum og dro til Berlin.

Passet ble utstedt av en avdeling i det russiske innenriksdepartementet, som tidligere har utstedt pass til en rekke agenter for den russiske militære etterretningstjenesten GRU.

Ved hjelp av bildene som tysk politi publiserte av den etterlyste mannen, har The Spiegel, Bellingcat og den russiske avisen Insider identifisert drapsmannen som Vadim Krasikov.

Krasikov er tidligere etterlyst for et drap på en forretningsmann i Moskva i 2017. Også ved dette drapet brukte gjerningsmannen sykkel. Det førte til at russiske medier ga ham tilnavnet «sykkelmorderen».

Russiske myndigheter trakk etterlysningen på Interpol i 2015.

Tysk politi mener det er grunn til å tro at den etterlyste drapsmannen ikke kunne fått ny identitet og dokumenter uten medvirkning fra russiske sikkerhetsmyndigheter.

Tysk politi på åstedet i Tiergarten i Berlin 23. august, hvor en tidligere tsjetsjensk kommandør ble drept av en russiske statsborger. Nå viser det seg at drapsmannen tidligere var ettersøkt for et tilsvarende mord i Moskva, og at han fikk ny identitet og reisedokumenter i Moskva kort tid før han dro til Berlin. Foto: FABRIZIO BENSCH / Scanpix

– Nok av saklige bevis

Kreml benekter at den russiske regjeringen er involvert i drapet i Berlin. Benektelsen kom noen timer før Tyskland utviste de to russiske diplomatenem.

Tysk påtalemyndighet skal ifølge en rettskilde ha ment at russisk etterretning var forbundet med drapet.

«Det er nok av saklige bevis», svarte den tyske statsadvokaten ifølge Spiegel. Drapet etterforskes nå som mulig «statsterrorisme» i regi av den russiske stat.

Russlands utenriksdepartement sier at de vil svare på Tysklands utvisning av de to diplomatene. Russerne karakteriserer utvisningene som «uvennlig og ubegrunnet», skriver Reuters.

Les mer om

  1. Berlin
  2. Drap