Stor måling spår massivt flertall til Boris Johnson ved valget

Statsminister Boris Johnson og det konservative partiet vil få 359 plasser i Parlamentet, ifølge en stor meningsmåling fra YouGov, 68 plasser mer enn opposisjonen.

Statsminister Boris Johnson og Labour-leder Jeremy Corbyn med debattleder i ITV Julie Etchingham 19. november. Torsdag barker de sammen igjen, etter målingen som viser at Johnson leder foran valget 12. desember.

Meningsmålingen fra YouGov ble offentliggjort onsdag kveld på The Times' og tyder på at Boris Johnson vil styrke sin posisjon etter valget 12. desember.

Selv om Yougov understreker at det fortsatt er to uker til valget og kampen om stemmene er tett i flere av valgkretsene, får målingen oppmerksomhet fordi den traff svært godt med valgresultatet i forrige valg.

Labour og partileder Jeremy Corbyn ligger an til å få 211 plasser, skotske SNP får 43 og Liberaldemokratene står med 13 plasser i meningsmålingen.

Prosentvis får de konservative 43 prosent og Labour 32 prosent av stemmene.

Taper i brexit-land

Ifølge The Times ser Johnson ut til å forsyne seg av Corbyns andel av seter i områder som stemte for brexit i 2016. Toriene, altså de konservative, ser ut til å vinne frem i typiske arbeiderklasseområder i Midt-England.

Liberaldemokratene, som gjorde et brakvalg i EU-valget i mai, ser ikke til å få noen stor fremgang. De skotske nasjonalistene, SNP, som er i mot brexit og som vil ha ny folkeavstemning om løsrivelse fra resten av Storbritannia, ser ut til å kapre seter fra alle de andre partiene i Skottland.

Slår målingen til vil de konservative øke sin pott med 42 mandater, mens Labour vil miste 51 plasser, sammenlignet med resultatet etter valget i 2017.

Undersøkelsen er basert på mer enn 100.000 intervjuer gjort over sju dager, og det er brukt samme metode som i 2017. Den gangen forutsa meningsmålingen nøyaktig utfallet av valget.

Små marginer

Samtidig påpeker The Times at for minst 30 av plassene som tilfaller de konservative i målingen, er det svært små marginer det dreier seg om, og det kan tippe den andre veien.

YouGovs måling er basert på den såkalte MRP-modellen, som fordi den er så omfattende spår valgresultater med mye større presisjon enn ordinære meningsmålinger, som typisk er basert på et representativt utvalg av befolkningen på omkring 1.000 personer.

Det britiske valgsystemet skiller seg fra det norske ved å ha enkeltmannskretser. Det gjør at de store partiene får forholdsvis flere seter i parlamentet enn det nasjonale valgresultatet skulle tilsi. De små partiene har store problemer med å komme inn i Underhuset. Det gjelder blant annet Nigel Farages Brexitparti, som i følge denne målingen ikke vil få noen representanter i Underhuset.

Valget 12. desember vil få stor betydning for hva som skjer videre med Storbritannias utmelding av EU, og om statsminister Boris Johnson får flertall for skilsmisseavtalen han har gjort med EU.

I forrige valg i 2017 mistet daværende statsminister Theresa May flertallet og måtte støtte seg på det nordirske unionistpartiet DUP. Yougovs måling er ikke foretatt i Nord-Irland, men tyder likevel på at Boris Johnsons parti får solid flertall.