Verden

Kvinner danker ut islamister i Algeries parlamentsvalg

Det vil sitte damer på nesten en tredjedel av setene når den nye nasjonalforsamlingen snart kunstiturerer seg i Alger. Hele 145 kvinner er sikret plass.

Studenten Rana Idrich mente forholdene i Algerie er bedre enn i andre arabiske land der folket har gjort opprør, da Aftenposten møtte henne i fjor. Foto: JØRGEN LOHNE

 • Jørgen Lohne
  Jørgen Lohne
  Aftenpostens korrespondent i Asia
Les også

Laget film midt i den egyptiske revolusjon

Les også

Assad: - Kaoset i Syria kan spre seg til Europa

Les også

Frykter valgfusk mer enn islamisering

— Den arabiske vår er nok forsinket for islamistene, men dens blomster har slått ut for kvinnene! sier Samia (50).

Den arbeidsløse kvinnen fra Alger forsikrer nyhetsbyrået AFPs medarbeider om at de kvinnelige representantene «vil bringe farge til parlamentet, og de vil la sine stemmer høre i en forsamling som har vært dominert av menn» siden selvstendigheten, som i år skal feires med 50-årsjubileum.

Islamister ut

Av de i alt 462 representantene er 145 kvinner sikret plass, ifølge foreløpige opptellingsresultater etter valget 10. mai.

Til Samias og flere andre algerieres gledelige overraskelse fikk islamistene dårlig oppslutning. Økt tillit fikk derimot FLN (Den nasjonale frigjøringsfront) og den aldrende president Abdelaziz Bouteflika.

Mange hadde fryktet at det folkelige opprøret regionen, Den arabiske vår, skulle gi de religiøse drahjelp i valget. Men mange algeriere har en grunnfestet skepsis til alle islamistiske grupperinger etter den blodige borgerkrigen som tok slutt for 10 år siden. Og samtidig har Den arabiske vår preget Algerie adskillig mindre enn flere andre land i Nord-Afrika og Midtøsten.

Frykter nytt blodbad

En algerisk kvinne venter på buss i hovedstaden. Selv om mange kritiserer mangler i samfunnet, synes ikke det arabiske opprøret å slå an i Algerie. Foto: JØRGEN LOHNE

Forklaringen på dette er dels at algerierne allerede har en frihet mange andre arabere mangle. I en årrekke har de kunnet stemme i valg med flere partier og kandidater og har kunnet la seg orientere av noenlunde frie medier.Flerpartisystem ble innført etter omfattende demonstrasjoner fra slutten av 1980-tallet. Mange mennesker, unge som gamle, påpeker at landet allerede den gang fikk sin arabiske vår, men betalte en høy pris for det i form av den blodige borgerkrigen som fulgte (se faktaramme).

Så om enn misnøyen med livsvilkår og økonomisk styring er stor, og de fleste erkjenner at den politiske frihet er begrenset, har frykten for uante konsekvenser bidratt til at algerierne har holdt igjen.

Unge og kvinner

Bouteflika har lovet at han ikke kommer til å forsøke å bli gjenvalgt for en 4. periode om to år. Veteranen fra frigjøringskampen mot Frankrike uttalte nylig at de gamle nå må gi fra seg makten til yngre krefter.

Og med det siste valgresultatet er det neppe tvil om at også kvinnene vil spille en adskillig større rolle enn før:

- Med denne betydelige kvinneandelen nærmer vi oss en virkelig demokratisk representasjon i parlamentet, sier universitetslæreren Fatima Mustapha.

Så gjenstår det å se hvor godt kvinnene fra de ulike partiene vil klare å samarbeide på tvers av partigrensene. Felles front må nok til dersom de skal få endret en familielovgivning som ikke sikrer kvinner samme rettigheter som menn.

En annen kampsak vil være å få kriminalisert vold i hjemmet.

- Kvinnene er nå nødt til å bevise at de fortjener sine plasser i parlamentet, sier Nadia Ait Said, en jurist som har kjempet for kjønnskvotering i landets politiske partier.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Protestene i Algerie fortsetter. Nå vil folket kvitte seg med resten av den politiske eliten.

 2. VERDEN

  Valget ble avlyst, og den aldrende presidenten fortsetter. – Folk er enda sintere enn før

 3. VERDEN

  De to aldrende statslederne overlevde den arabiske våren. Nå står de overfor en helt ny utfordring.

 4. VERDEN

  Nyvalgt president i Algerie skaper mer uro: – Kan eskalere og gå veldig galt, mener forsker

 5. VERDEN

  Statlige medier: Bouteflika går av etter 20 år ved makten i Algerie

 6. VERDEN

  Algeries Abdelaziz Bouteflika trekker seg som presidentkandidat etter masseprotester