Verden

Ocean Viking får legge til kai på Sicilia

Ocean Viking har fått tillatelse til å legge til kai på Sicilia, elleve dager etter at det norskeide skipet plukket opp 104 migranter i Middelhavet.

Det norskeide skipet Ocean Viking. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB-DPA

Ocean Viking får sette migrantene i land i Pozzallo sørøst på Sicilia, opplyser det italienske innenriksdepartementet tirsdag. En avtale er samtidig på plass om å overføre 70 av migrantene til Frankrike og Tyskland.

Ocean Viking brukes av organisasjonene Leger Uten Grenser (MSF) og SOS Méditerranée til å drive med frivillig redningsarbeid i Middelhavet.

– Vi er lettet og setter pris på at Frankrike, Tyskland og Italia til slutt fant en løsning, sier Trygve Thorson, humanitærrådgiver i Leger Uten Grenser.

Migrantene som er om bord, ble plukket opp utenfor den libyske kysten 18. oktober.

Men Italia og Malta har nektet å åpne havnene sine for frivillige redningsfartøyer med mindre andre EU-land går med på å ta ansvar for noen av dem som sittes i land.

Også Norge er gjentatte ganger blitt spurt, men har sagt nei.

– Det kan ikke fortsette slik med disse totalt unødvendige dagene på havet, det er helt uakseptabelt. Europeiske stater må sørge for et forutsigbart system for å sette i land alle som reddes på havet, sier Thorsen.

  1. Les også

    – Som et slag i hjertet. Slik beskriver dykkeren synet av en død mor med baby på havbunnen.

  2. Les også

    Migrantstrømmen over Middelhavet er nesten blitt strupt. Her er tiltakene som har bidratt til det.

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa
  2. Italia