Verden

IS bekrefter at al-Baghdadi er død

ISTANBUL/OSLO (Aftenposten): IS navngir også sin nye leder. Navnet antyder at IS vil hevde at han er etterkommer etter profeten Mohammed.

Abu Bakr al-Baghdadi fra en udatert video.
 • Tor Arne Andreassen
  Journalist
 • Afshin Ismaeli
  Journalist
 • NTB

Bekreftelsen kom i en kunngjøring på ekstremistgruppens propagandakanal Al Furqan torsdag.

I uttalelsen opplyses det også at Abu Ibrahim al-Hashimi al Qurashi er utpekt til IS' nye leder. Ifølge AFP varsler IS at drapene vil bli hevnet.

Abu Bakr al- Baghdadi døde i en amerikansk spesialoperasjon i Syria lørdag 26. oktober. Han var IS' leder siden 2010, og i 2014 proklamerte han opprettelsen av IS-kalifatet i Syria og Irak.

Navnet på den nye «kalifen» er ukjent

Eksperter på Den islamske staten (IS) klør seg foreløpig i hodet over hvem den nye IS-lederen kan være.

– Talen gir veldig lite informasjon om ham, skriver IS-ekspert Rita Katz i SITE på Twitter.

Aymenn al-Tamimi, en forsker ved Swansea University som fokuserer på IS, sier til Reuters at navnet er ukjent. Han spekulerer på om det kan være et dekknavn for Hajj Abdullah som har vært fungerende leder i IS en tid og som det amerikanske utenriksdepartementet har identifisert som en nylig kommende leder.

Flere medier utpekte Hajj Abdullah, også kalt Abdullah Qardash, som IS’ nye leder tidligere i uken.

Navnet antyder at den nye IS-lederen stammer fra profeten

Rita Katz skrev tidligere i uken at IS kom til å forsøke å finne en leder som var fra Qurashi-klanen, slik som Baghdadi. Er man fra denne klanen kan man nemlig hevde å ha profeten Mohammed som sin stamfar. Det er noe folk i IS mener er nødvendig for at man skal kunne ta tittelen som kalif, leder for kalifatet.

– Som ventet, den nye IS-lederen er (angivelig) fra Qurays-stammen, som profeten Mouhammad kom fra, skriver Katz på Twitter.

Hevdes å være en lærd mann med krigererfaring

I talemeldingen fra IS, som leses opp at Abu Hamza al-Qurashi, den nye talsmannen til IS, hevdes det at den nye IS-lederen Abu Ibrahim al-Hashimi al Qurashi er en erfaren kriger og en lærd mann som har kriget mot USA tidligere.

Den svenske IS-eksperten Aron Lund bekrefter at tilnavnene «Hashimi» og «Qurashi» er ment å signalisere at den nye IS-lederen er en etterkommer av profeten.

– Å tilhøre Qureish anses vanligvis som nødvendig for å ha kalifverdigheten. Det kan være litt så som så om disse slektstrærne stemmer, men jeg kan tenke meg at Den islamske staten tar dette på ganske stort alvor, skriver gjesteforsker Aron Lund ved Sipri, fredsforskningsinstituttet i Stockholm i en melding til Aftenposten.

Tusenvis av IS-medlemmer ble tatt til fange da IS ble knust på slagmarken.

Oppfordrer tilhengerne til å få løs IS-fanger

Den nye IS-talsmannen oppfordrer i uttalelsen IS’ tilhengere til å følge Abu Bakr al-Baghdadis siste ordre, blant annet ved å fortsette å angripe IS’ fiender og forsøke å få løs så mange fanger som mulig.

Rita Katz skriver at for IS-tilhengerne kommer navnet på den nye lederen til å ha mindre betydning.

– Troskapsløfter strømmer allerede inn på diverse kanaler som IS-sympatisører bruker til å kommunisere seg imellom, skriver hun på Twitter.

Les også

 1. Pentagon offentliggjør video av Baghdadi-angrepet

 2. Aftenposten mener: Håpet er at al-Baghdadis død svekker IS

 3. Trump: Baghdadis etterfølger drept

Les mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. IS